Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Extender EF
Автор: nkararizov   
Дата:   02-10-06 13:32

Ако си взема Extender EF/х1.4 или/х2 ще запазя ли качеството на снимките или ще ги размазва?

Отговори на това съобщение
 Re: Extender EF
Автор: ecobo   
Дата:   02-10-06 20:46

1.4х маже малко, 2х маже доста

Автор: ivodam   
Дата:   02-10-06 21:00

Много зависи от обектива, на който ще ги слагаш.
От моя скромен опит, изобщо не маже на обектив Канон 70-200/2,8 нито с 1,4х, нито с 2х. Това по-долу е снимка, направена с такъв обектив и 2х конвертор Сигма:

https://photo-forum.net/static/forum/2006-10/mwii7067.JPG
http://www.4coolpics.com/pics/0077/027810077274.jpg

Чел съм в нета, че обектив Канон 300/4 с конвертор 1,4 е по-остър от Канон 100-400 в дългия край.
С конверторите обаче е критичен въпросът за автофокуса - АФ работи само ако диафрагмата със сложен конвертор се затваря до не повече от 5,6.

Автор: navy   
Дата:   02-10-06 21:05

Сега... да КОНКРЕТИЗИРАМЕ.

Първо кой екстендер?
Най-качествен е този на КАНОН!

НЯМА такова нещо като да НЕ МАЖЕ, има такова, че мазането да е минимално, в някои случаи незабележимо.

В bhphotovideo сайта в характеристиките към екстендерите има и ТАБЛИЦА, в която е описано с КОЙ ОБЕКТИВ В КОМБИНАЦИЯ работят автофокуса, стабилизатора, колко се променя блендата и магнификейшъна.

Като цяло има смисъл от тях [smilie7]

х1.4 да, х2.0 не толкова [smilie7]

Дата:   02-10-06 21:17

Мне, морски, тука май не мога да се съглася с тебе - твърде много оплаквания съм слушал, че точно канонските са яко мазало - а Сигмата 2х конвертор изключително много ме изненада, трябва да призная, в комбинация с Канон.
Блендата по принцип се променя (свива) с толкова, с колкото е множителят на конвертора - със закръгляне НАГОРЕ, когато не се получава точно диафрагмено число.

Автор: navy   
Дата:   02-10-06 21:21

Сега, сигма 2х може да е по добра от канон 2х, но всички 2х водят до видима разлика в картинката.
Това едно... другото е, че наистина канонския 1.4х се води най-добрия. Поне аз не съм чел, виждал друг по-добър.

И една вметка - няма такова нещо, където да сложиш някакво стъкло между обектива и тялото и то да не повлияе отрицателно [smilie7]

Дата:   02-10-06 21:32

морски: да бе, така е, по принцип.
Моят 1,4 е некаква куче марка, Кенко-менко, нещо такова, мързи ме да ставам, да го гледам, ама си е добре, нямам оплаквания. Ама аз по принцип рядко използвам екстендъри.

Автор: Стоев   
Дата:   02-10-06 21:41

Всички мажат и на всякакъв обектив, изборът на екстендер е компромис с качеството.

Дата:   02-10-06 22:33

Мерси много! Спирам се на нови обективи, пък по нататъка ще си взема един 1.4х да се покефа [smilie22]

Дата:   02-10-06 22:45

nkararizov: Какво искаш да снимаш всъщност?

Дата:   02-10-06 23:16

ima 50mm f/1.8 i si misleh s edin konvertor da si spestia 85mm ili 105mm, no kakto razbrah ste mi smukne blendata i ste maze (za portreti) ili pone taka go razbiram.
Ot skoro si vzeh canon 30D i iskam da go oborudvam. A za sega imam samo 50mm/1.8
A na vuprosa kakwo ste snimam ...:) neznam oste.
Komibinaciata 24-70 f/2.8 i 70-200 f/2.8 mislia 4e ste sa mi dostatu4ni, no mi se iskashe i edin tvurd za portreti ta se 4udia 50-ticata s konvertor kak ste e?

Дата:   02-10-06 23:21

nkararizov: абе добре ще е и с конвертор 1,4, макар че аз тъй като рядко снимам портрети, не съм запознат с тайните на портретното изкуство и не ми е съвсем ясно за какво са ти 85 мм или 100 мм, като имаш 50 и искаш да портретираш.
Аз примерно слагам 2х конвертор на дългия 400, да стане 800, като виждам на едно определено място една нощна чапла (каквато Джъмбо никога не е виждал), която по-близо нема да ме допусне и която искам да си я имам на всяка цена, разбираш ли? [smile]

Дата:   02-10-06 23:29

:) Точно това гледах , че всичко или почти(нешто ми се тутка нета и не доразгледах) са ти с теле. А защо 85 и 100 ...много хора казват че най-малко изкривяват. Единственото с което съм снимал е 18-55 (нещо не ми хареса) и сега 50мм, който е невероятен

Дата:   02-10-06 23:34

Мда, имам 2-3 пейзажа, дето не са с дългия, ама за тех пък хептен не ти трябва конвертор.

Дата:   02-10-06 23:38

Нощната чапла, за която ти говоря, е това:

https://photo-forum.net/static/forum/2006-10/niwd7131.JPG
http://www.4coolpics.com/pics/0071/027810071084.jpg

Тук вече определено се вижда мазането от конвертора, ама това е привечер и на ръчен фокус, 800 мм сумарно без статив, един Господ знае стабилизаторът зацепи ли, не зацепи ли изобщо...

Публикацията е редактирана (02-10-06 23:39)

първа  назад  1     всички  напред  последна