Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 кроспроцес
Автор: neuromancer   
Дата:   01-09-06 14:10

Здравейте,
искам да питам някой правил ли е кроспроцес на негативен филм, проявяван като диапозитив? (Обикновено се прави обратното) Какво се получава?

Мярнах тук в албума една снимка с такъв ефект, за която обаче пишеше че ефекта е симулиран на фотошоп. Тя ми направи впечатление, но не знам доколко ефекта е истински, пък и вече не мога да я изровя от албума.

Смятам да пробвам, но от практическа гледна точка има ли някакви особености? Когато ще се прави крос на диапозитивен филм проявен като негативен, доколкото знам се преекспонира околко един стоп, а в обратния случай?

В гугъл също ще потърся, но е добре да има някаква тема по-различна от караници дали бъдещия апарат на една фирма, който още никой не е виждал е по-добър от този на друга фирма

Отговори на това съобщение
 Re: кроспроцес
Автор: didesignbg   
Дата:   01-09-06 14:36

линка които ти трябва е в последното мнение
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=405547&t=405419&phorum_uriauth=#reply_405547

Автор: LAlanon   
Дата:   01-09-06 20:23

Здравей! Мой е фара със симулирания крос-процес на фотошоп, но правя и с химия кросове. Ефекта е доста непредвидим, но горе-долу си има рамки - кои цветове как се променят, яркости и т.н. Ако те вълнува повече инфо - пиши ми!

L_Alanon@netbg.com
ICQ 108865189
Ivo

Дата:   08-09-06 12:12

Добре тогава ;)

Най-често (и лесно) се прави "кръстоска" м/у негативен филм и химия за слайдове - С-41 негатив, проявен с Е-6 химия. Резултатите са много променливи, но като цяло са:
1) Контраста на кадъра става много висок и ярките зони прегарят.
2) Сенките се "преместват" към тъмни и плътни нюанси на синьото.
3) Червеното клони към виолетово, устните обикновенно стават пурпурни.
4) Светлите зони обикновенно се оцветяват от жълто-зелен каст.

За сега толкова ;)

Публикацията е редактирана (08-09-06 12:13)

Автор: flipbeat   
Дата:   09-09-06 13:35

опитай с 100 аса цветен филм,сниман като 400 аса и го прояви като 400...снимките стават много контрастни,а цветовете-плътни и искрящи.в моя случай ползвах кодак про-фото 100 и недоекспонирах с една стъпка .останах много доволен.

Автор: dekov   
Дата:   09-09-06 17:47

flipbeat
Как си прояви 100 ASA като 400 ?

Автор: flipbeat   
Дата:   09-09-06 19:20

във фотото на раковска го направиха...срещу операта.не знам технически подробности.

Дата:   10-09-06 09:02

Този начин на работа се казва "PUSH PROCESSING" - филма първо се недоекспонира, а след това се проявява по-дълго за да се компенсира ниската експозиция.

Много е важно да се познава филма който се ползва - някой филми (повечето) толерират само 1 стоп, други наравени за това 2-3 стопа, а някой филми ознацени като 400 могат да се ползват от 50 до 800 или 1000 и пак да дават прилични резултати при НОРМАЛНА обработка - без PUSH в химията.

Като резултат от процеса ВИНАГИ се наблюдава увеличения на гранулацията( зърното ) на филма.

PUSH процеса не е CROSS процес.

Някой професионални фото-лаборатории все още предлагат PUSH обработка, но главно се прави на ръка в домашни условия.

Ако някой иска да се пробва - пишете ;)

първа  назад  1     всички  напред  последна