Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Обектив и дигитална камера?
Автор: artexa   
Дата:   25-08-06 17:48

Здравейте,
Имам един въпрос, който отдавна искам да си изясня.
ГЛедам из нета обективи с различни обозначения и не мога да разбера кое на какво отговаря. Имам дигитален апарат и търся уж обективи за дигитален апарат. До колкото знам обективите са си обективи и могат да се ползват и с дигитален и с аналогов апарат. Но има една разлика нали така - ако взема обектиз за аналогов апарат и на него пише 50 мм - това на колко мм ще отговаря при дигитален на 50 или на 50 X 1,5

Този обектив например Nikon Zoom Telephoto AF VR Zoom Nikkor 70-200mm f/2.8D G-AFS ED-IF Autofocus Lens (Vibration Reduction) - Black Nikon Zoom Telephoto AF VR Zoom Nikkor 70-200mm f/2.8D

ползван с Никон д70 на 70-200mm ли отогваря или пак е по 1,5?

И въобще как да разбера кога обозначението е за дигитална камерра, кога за аналогова????
Много ви благодаря [thankyou]

Отговори на това съобщение
 Re: Обектив и дигитална камера?
Автор: ibex   
Дата:   25-08-06 18:12

умножава се, да. и стават по-дъъъъъъъъъъълги [beer]

Автор: tofo   
Дата:   28-08-06 09:57

Винаги обозначенията са за 35мм. Оттук нататък всеки си смята еквивалентното разстояние по кроп-фактора. При несменяемите обективи обикновено пипше действителното разстояние , а в скоби понякога и еквивалентното.[shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   28-08-06 10:06

Обозначенията за фокусно разстояние не са за 35мм.

Фокусното разстояние е физически параметър на оптическата система (обектив, леща, вдлъбнато огледало) и не зависи от това на какъв фотоапарат ще го слагаш. Фокусното разстояние е факт и без апарат.

Друг е въпроса като какъв евентуално би се държал обектива на 35мм филм, на АПС матрица или там на каквото проектирате. Това обаче не засяга много от оптичните свойства - светлосила, боке.

Автор: artexa   
Дата:   30-08-06 19:34

Благодаря Ви, мисля че разбрах най-после [smilie24]

Автор: джъмбо   
Дата:   30-08-06 19:54

ех асахи най сетне някой да им го каже че на мен ми писна да обяснявам че такова животно като кроп фактор не съществува......

Автор: Стоев   
Дата:   30-08-06 21:23

Мен Бони ми светва ламбата вчера...

Сега си чакам ФФ от Дядо Мраз/Коледа/Спонсор, за да проверя на практика..[smilie21]

Автор: tofo   
Дата:   30-08-06 21:38

Е тогава джъмбо, как е по-правилно да се обясни съотношението - лайка формат/съответната матрица. Или поне по-ясно.[smilie24]

Щото няма и такова животно 35мм. филм. Има формат 36х24. Това 35мм е ширината на лентата включително и перфорацията. На същата лента има е формат 24х18. Ама никой не му вика и на него 35мм.[smilie24] [beer] [shtrak]

Публикацията е редактирана (30-08-06 22:01)

първа  назад  1     всички  напред  последна