Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Сглобка на карта :)
Автор: demiro   
Дата:   22-08-06 09:47

Здравейте уважаеми Знаещи!
Редовно чета форума/много ми е полезен,не само откъм техническо естество/,но рядко пиша тук.Имам следния въпрос,по който ако ми помогнете,ще съм Ви много благодарен:
Имам карта на земеразделянето на определен район,който ме интересува.Картата е с размери горе-долу 1,5м. на 2,0м.Дотук добре,но ми е много неудобно да я нося с мен постоянно,та мисълта ми е следната:Хубаво ще я снимам на макро режим като ще трябва да направя минимум около девет снимки за да мога да я обхвана цялата,така че да се виждат добре границите на парцелите.Има ли такава програма,с която да напасна тези давет снимки примерно и да направя една цяла,та като зумирам да виждам и отделните парцели горе долу добре?
Имам подобна снимка на София във формат *png мисля беше и е много удобно за разглеждане:)
Трябва да стане нещо като панорамна снимка,но проблема е,че освен по хоризонтала,панорамата трябва да слиза на долу [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Сглобка на карта :)
Автор: asahi   
Дата:   22-08-06 09:49

PTGui. Това е програмата.
Не че с фотомърдж от фотошоп цс2 няма да стане.

Дата:   22-08-06 10:00

За съжеление разполагам с Фотошоп 7 само[smilie8] Ако не Ви затруднявам и я имате под ръка тая PTGui,бихте ли ми я пратили на
belchev@mail.ru или която сметнете,че може да ми свърши работа.Тенкю предварително[smile]

Автор: wildkid   
Дата:   22-08-06 10:08

Ми аз не виждам защо да не стане и със седмицата.....но снимките трябва да са хубави, еднаква осветеност и да няма дисторции (или да се оправят отделно). Ще е по-трудно, но мисля, че ще стане да ги събереш.

Автор: dani_koev_bg   
Дата:   22-08-06 11:19

Ще си имаш играчка да оправяш недоразуменията на широкоъгълния обектив. Защо просто не я сканираш? :)

Автор: Sidewinder   
Дата:   22-08-06 12:49

Някои фотоапарати( примерно Canon G6) имат отделен режим за панорамни снимки, с няколко "под-режима" в зависимост от подреждането на поредицата снимки. Могат да се подреждат хоризонтално, вертикално и тип "матрица" т.е. Х реда по Y снимки във всеки.В този режим фотоапарата се опитва сам да се грижи за еднаквостта на експозиционните параметри. Най-големият ти проблем ще бъде да спазиш еднаквото разстояние до картата, докато я снимаш.Не че е невъзможно, но ще трябва да си измислиш някакви помощни приспособления.
Все пак, най-лесно ще стане на по-голям скенер.

Автор: mguergov   
Дата:   22-08-06 12:57

Преди време с един колега сканирахме една карта и съединихме отделните изображения с Panorama Factory. Стана супер. Според мен може с каква да е добра програмка за панорами, но да може и по вертикала.

Автор: Sidewinder   
Дата:   22-08-06 13:01

Програмката, която ползвам, е PhotoStitch от диска , който върви с фотоапарата ( Canon). Не съм ползвал други и затова не мога да сравнявам.

Автор: Wildkid   
Дата:   22-08-06 13:03

Хрумва ми лаишки вариант с програма за панорами само по хоризонтала - сглобяваш първо всички хоризонтални редове (от по да кажем 3 кадъра) и получаваш 3 или четири "нови" които са ти на практика цялата ширина на картата. След това ги врътваш по на 90 градуса и ги събираш пак "хоризонтално" и си получаваш цялата карта......но продължавам да си мисля, че може да се зашие и с шопа, даже без "мърдж".

Дата:   22-08-06 15:10

Мерси на всички отзовали се!Дръпнах траял версия на PTGui,дано ми свърши работа[smilie8]
Wildkid,как може да стане с Фотошопа,би ли обяснил по-подробно,като за малуумник?[smilie3]
Не че си нямам понятие от ФШ,но не съм чак такъв специалист[smilie7]
Благодаря още веднъж на всички и успех! [beer]

Дата:   22-08-06 15:19

Ако знаеш английски - довечера ще ти метна по мейла една книжка с пинизи за фотошоп, там ще ти кажа къде точно е описано (с картинки) за правенето на панорама - съвсем лесно е, описано е по стъпки - описано е за хоризонтално, но става по същия начин и за вертикално, като го прочетеш ще видиш, не е трудно - само трябва да имаш читави кадри, които леко да се застъпват и да нямат изкривявания!

Дата:   22-08-06 15:20

Ако няма да се оправиш с английския - ще ти опиша процедурата на нашенски, ама пак ще трябва да почакаш до довечера, че сега съм на бач и нямам много време за писане!

Автор: alpina   
Дата:   22-08-06 15:22

Мога да ти ги сглобя с AutoCAD, има специално приложение за тази цел, изчистващо изкривяванията в ъглите дори, просто трябва да я щракнеш много добре и да ми пратиш снимките.
Отнема около 30мин работа [smilie3]
Другото, което може да направиш е да отидеш в УАСГ или в копирния център при входа на президентския подлез, от към "Министерски съвет" и там за 4-6 лева ще ти я сканират като ще получиш перфектно изображение в .tif формат

Дата:   22-08-06 16:19

Wildkid,отбирам от Ингилизки и чакам с нетърпение пинизите[smilie25]Ще почерпя на някоя чужда свадба да знаиш:)
alpina,мерси много,но съм от дълбокия прованс и номера с отиването в УАСГ/каквото и да значи това/ няма да стане.Пък ще се помъча сам да се справя,доколко ще успея е друг въпрос.А и сигурно няма да направя мн.добри снимки на картата,така че не искам да те занимавам с глупости.Благодаря много за отзивчивостта ти!

Автор: miho   
Дата:   22-08-06 16:39

Най-добрия съвет до тука е за сканирането.
След което се прави трансформация /с цел да се премахнат доколкото е възможно деформациите на оригинала и от скана, програми разни/ това ако искаш да ползваш фаила като "Карта" /да векторизираш,мериш площи и разстояния и т.н./. Това с многото снимки в макро режим на си е пълна загуба на време и е несериозно начинание. Ако ти трябва просто някаква схема само сканираш.
По-горе са ти написали за места където можеш да сканираш[beer]

Автор: wildkid   
Дата:   22-08-06 22:18

Демиро, имаш ЛС [beer]

Дата:   23-08-06 10:09

asahi,тая програмка PTGui се оказа доста дуракоустойчива[smilie3] Снощи,като се прибрах,обработих първо снимките с Шопа и после ги асамблирах(тоя ко се прай на много умен)с нея.Крайния резултат ми се понрави,но лошото е,че новата панорамна снимки излиза с едни рекламни водни знаци,едни чудеса и ми отиде трудеца на кино.
Та молбата ми е,ако някой я има фиксната,нека ми е прати на горепосочения мейл,пък аз ще съм му много благодарен[smilie25] То е я имало в "датата",някога,но не сега[smilie2]

Автор: skeig   
Дата:   23-08-06 11:23

wildkid, метни ми и на мен книжката[smilie3]10x

Автор: solo5   
Дата:   23-08-06 12:25

и аз съм за сканирането [smilie24] [beer]

Автор: rico   
Дата:   23-08-06 18:43

alpina
Драсни един мейл с името на приложението ако не те затруднява. Аз предимно ползвам Land Desktop и само някои от нещата които ми трябват. Но никога не е излишно човек да знае някои полезни нехта които друг вече е използвал успешно.

първа  назад  1     всички  напред  последна