Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Как се прави това? ...
Автор: mad_rad   
Дата:   22-08-06 14:13

Здравейте! Понеже съм доста ентусиазиран от HDR работя от скоро с Фотоматикс, но много често се налага да се снима от ръка. Проблемът идва, когато трябва снимките да се обединят - получава се отместване. Знаете ли някаква програма, която да може да изчислява отместването и да го коригира или пък ми обяснете как може да се направи това с Фотошопа. Много ще съм ви благодарен, ако разбера как! [beer] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Как се прави това? ...
Автор: asahi   
Дата:   22-08-06 14:14

3-Pod.

Дата:   22-08-06 14:15

[smile] Това е ясно, но когато трипода не е удобен за използване - наложи се скоро да снимам от нивото на земята...

Автор: n1x0n   
Дата:   22-08-06 14:27

Качествено HDR без статив не става... то дори с какъв да е статив не става.

Дата:   22-08-06 14:32

Идеята ми е с наслагване или по някакъв начин да се изчисли как да се изравнят картините. Би трябвало да има някакъв шопски трик... Кажете има ли такава възможност за ръчно изравняване?[shtrak]

Автор: valjo   
Дата:   22-08-06 15:21

Ето какво прочетох в помощния файл на Фотоматикс Про версия 2.2.2.:

"If you did not use a tripod to take the differently exposed shots, check the option Align LDR images."

https://photo-forum.net/static/forum/2006-08/peoq4776.JPG
http://imagesdata.hit.bg/alignHDR2.jpg

Дата:   22-08-06 15:46

Да, но и след това е мазня. Би трябвало да има начин, по който да се насложат и изравнят, било то с Фотошопа или с отделна програма.

Дата:   22-08-06 15:51

Пич, дойде, попита, казахме ти...
"трябвало да има начин" - ми няма, свикни с тази идея и давай нататъка.

Автор: stoyan_5   
Дата:   22-08-06 15:58

Точно във Фотоматикс има начин за наместване /алиин/ на снимки правени от ръка.
След като ги слепиш - продължаваш обработката във Фотошоп и готово!

Дата:   22-08-06 16:00

Аз намерих HDR Alignment tool и сега я разглеждам - с нея става добре наместването ръчно.

Автор: sweti   
Дата:   22-08-06 16:01

айде почна са... Плугинчетата и софтуерчетата, ама много ги обичам [smile]
Не ти тряа статив, не ти тряа нищо, щтракаш си и става чудно
[beer] [shtrak]

Дата:   22-08-06 16:03

Нямяаше смисъл да отварям тема - бай Гугъл знае всичко. [smile]

Автор: mixmike   
Дата:   22-08-06 16:05

photomerge пробвай, има я в шопа CS2

Btw тук във форума "разбирачите" се държат изключително арогантно с всеки новак, а още повече с новак с елементарен въпрос...свиквай!
[smilie11]

Публикацията е редактирана (22-08-06 16:07)

Дата:   22-08-06 16:31

Кво значи арогантно бе mixmike?!

Човека попита, каза му се че не става, ама не, той иска плъгин и ръчно изравняване и не знам си кво... не става тази работа от ръка, точка!

То със стабилен статив се получават разминавания, да не говорим от ръка!

Па като сте новаци и искате да питате - слушайте отговорите и поне малко помислете защо така ви е отговорено!

Дата:   22-08-06 16:34

... а всъщност колко лесно е напасването с фотошоп!
Използваш полупрозрачни слоеве и фриитрансформ!
После в мердж ХДР си задаваш ръчно експонацията и ----
Айде!
Опитай!
[smilie5]

Автор: ALBIREO   
Дата:   22-08-06 16:52

Има и друг начин... да ползваш един RAW файл [smilie18]

Дата:   22-08-06 16:56

Ако ще ползваш РАЛ защо ти е ХДР?

Дата:   22-08-06 16:59

Кои точно форумци трябва да напишат тук, че трябва статив за да повярвате?
Дайте списък и да приключваме.

Автор: mixmike   
Дата:   22-08-06 16:59

n1x0n
не искам да спорим, но ако прочетеш въпроса, ще видиш че има отговор!
Има и софтуер, става и с CS2-ката. А както каза и stoyan_5 става и съвсем "подръчно"...
Сега, вярно че НИКОГА не може да се постигне 100%-това еднаквост...НИКОГА, но може да се постигне достатъчно задоволяващ резултат!

Да, ама НЕ. Веднага е отговорено доста арогантно "3pod"...че даже и леко с "игра на думи" от типа "брях колко сме напред с новите технологии".

Човека пита може ли да се направи нещо по въпроса, и то след като вече е направил снимката. Оттук - нататък, съветите за "3pod" са излишни.[smile]

asahi не е въпроса, че не вярваме, и едва ли има някой, който да не е наясно че статива е не препоръчителен, а нужен. Но не е това въпроса...прочети пак каво съм написал

Публикацията е редактирана (22-08-06 17:10)

Дата:   22-08-06 18:10

Като се изключат емоциите си писал за фотомърдж.
Това ли е решението?

Дата:   22-08-06 18:37

Дефинирай "достатъчно задоволяващ резултат"?! Или не, най-добре ми покажи "задоволяващ" кадър сглобен от 3-4 експозиции от ръка... и не някакви измислици на които е маскирана 2/3 от всеки кадър, ами HDRI.

Аз държа на мнението си, че със софтурено напасване, на снимани от рука неща ще става мазня в 9 случая от 10, което не е нито "достатъчно" нито "задоволяващ" резултат. И го казвам на базата на това, че съм изгубил достатъчно време за тестове на точно това нещо.
Резултатите за мен НЕ СА ПРИЕМЛИВИ.

Ако щете го приемайте като арогантност или квото там друго си въобразите, ваша си работа.

Автор: peshovec   
Дата:   22-08-06 18:43

HDR -> от всеки кадър се ползва всичко, идеята е да се вдигне динамиката (като се снима в различни диапазони на "чувствителност" )

да го кажем home-made HDR (да не се бърка със HDR), постигане на HDR ефект със подръчни средства и компромиси (може да не се ползват цялостно всички кадри, със играчка и напасване)

та ако говорим за HDR в най-чист вид, хората са отговорили, ако говорим за втория случай, то няма точно дефинирани неща (то кога ли и има де:) ), ползват се различни прийоми и техники за постигане на заветния резултат (да няма "черно" и "прегоряло", а пък как и с какви компромиси е отделен въпрос)

Автор: navy   
Дата:   22-08-06 18:47

Никсъне, казваш им, че трансформа у която и да е графична програма води до замазване на изображението, а без транформ не може да се напаснат и работата се изяснява...

Верно, не всички са наясно... а тея дето са наясно само си мислят, че са наясно [smilie7]

Автор: StoyanBozhkov   
Дата:   22-08-06 18:52

Наскоро правих една такава ХДР снимка от терасата - градски пейзаж. Тъй като снимах от ръка (въпреки здравата опора и високата скорост) на един от кадрите имаше видимо изместване спрямо другите два. Зададох на програмата подравняване. Получи се "приемливо" подравняване на далечните обекти на хоризонта. Но близките си бяха с двоен, че и троен образ - стълб, от него излизащи кабели във всички посоки. Така че Никсън-ът (сори за това изписване, но букви и числа не ми идват отръки) е прав - пълно изравняване не е възможно поради това, че отместването е различно за обектите, разположени на различни разстояния от фотоапарата.

Автор: sweti   
Дата:   22-08-06 18:57

се различни прийоми и техники за постигане на заветния резултат
единствения начин е правилно експониране, плъгинчета и софтуерчета едвали биха помогнали...
по темата HDR(I)/DRI цъкни тук.... Като прочетете 200та и кусур постинга и нещата още не са ви ясни, пак може да питате дали с 3pod или без

ПП от известно време дискутирам с повечето "напредали" във форума и не мога да ги окачестя като арогантни, напротив

Публикацията е редактирана (22-08-06 19:06)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна