Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Здравейте ... Имам дилема - Канон vs Пентакс
Автор: chovcho   
Дата:   16-08-06 10:28

Здравейте,
от няколко месеца следя форума, но досега не се бях регистрирал. В момента снимам с едно малко Сони /което купих за подарък на пприятелката ми/, но апетитите ми нарастват с всеки изминал ден. И хонеже твърдо се увлякох по пейзажната фотография, направих някои проучвания в нета и доста разговори с хора, които все пак повече разбират от мен изкуството на фотографията.
Дилемата ми е следната - дали да похарча няколко хиляди долара за следната комбинация: Канон ЕОС 30Д + 16-35/2,8L + 70-200mm/2.8L IS + 50mm/1.4 или да си дам паричките за това: Пентакс 67ІІ + 45/4 + 75/4,5 + 105/2,4 + 200/4.
Бих желал да имам възможноста да копирам снимките си в размери най-малко 70х50 /че в къщи има много голи стени :)/. Запознат съм с предимствата на дигиталната фотография, но засега избора ми като че ли върви към Пентакса, поради възможноста да снимам диапозитив и доколкото съм запознат за възможноста да извлека по-високо качество на копието в сравнение с Канона. Плюс това мога спокойно да си взема едно дигитално тяло на Пентакс и да си закачам обективчетата чрез преходник...
Моля тези които са запознати, да изкажат мнение. Моля не ми предлагайте разни други марки като Никони, Сонита, Олимпуси и т.н. щото е ясно в дигиталната фотография, кой командва парада... Благодаря предварително.
[beer] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Здравейте ... Имам дилема - Канон vs Пентакс
Автор: simbon4o   
Дата:   16-08-06 10:36

парада си го командваш ти [smilie3] не някой марка. Ако ще снимаш само пейзажи и си лудовманиачен на тема качество, вземай диапозитивното, за варианта да слагат обективите му на диги пентакс, не знам дали може. Иначе ако имах парите щях да си взема 20D със обективите които си изброил + един дългофокусен(понеже аз не снимам само пейзажи) [smilie5]

Автор: dephil   
Дата:   16-08-06 10:42

Канон.
70х50 няма да ти е никакъв проблем, за сметка на това - ще ти е МНОГО по-лесно, бързо и евтино.

Впрочем, ако толкова твърдо си се увлякъл по пейзажната фотография - вместо горната комбинация, в рамките на същата ценова категория, бих ти препоръчал 5D + 17-40L & 50/1.4 & 85/1.8
МНОГО по-добре ще се чувстваш, повярвай ми [shtrak]

Ето ти един нощен пейзаж с 5D (обработката е кроп & ч/б):
https://photo-forum.net/static/forum/2017-04/ywzk0433.JPG
https://photo-forum.net/imgs_thumbs/185/p_1155713218_IMG_7695_bw.jpg

https://photo-forum.net/imgs/185/p_1155713218_IMG_7695_bw.jpg

Дата:   16-08-06 10:47

забравих бестселъра при пейзажите: Sigma SD10 питай JORO от този форум за нея или потърси инфо из темите!!!

Автор: Георги   
Дата:   16-08-06 10:48

според сериозно снимали средния формат си е среден формат.... и там цифрака има още доста хляб да папне....

между 30д и пентакс 67 може би добрият избор е пентакса. между канон 5д вече по-скоро може би е канона...

Дата:   16-08-06 10:57

dephil
хубаво за 5Д, ама при цифрата няма диапозитивчета.
Георги, доколкото знам от формат 6х7 можеш да извлечеш повече инфо отколкото то матрицата на 5Д. Та това са нещата, които ме спират да си взема цифрак. Иваче знам че ще е по-лесно ... доста по-лесно де. Simbon4o никви сигми не ме вълнуват, иначе мерси за съвета.
Между впрочем има ли някой който е снимал с Пентакс 67 да си каже мнението...

Дата:   16-08-06 11:06

ами Sigma SD10 може да не те вълнува ако не знаеш за какво иде реч [smilie5] това са 3 броя 3.4 мегапикселови матрици една зад друга, като всяка хваща отделен цвят(проблема с цветния шум отпада) тази технология няма байер решетка и филтър пред матрицата(уникално рязка картина), sigma-та е евтина щото снима само в RAW и е старичък модел, но за пейзажи е все още много добър щрак! Не знам спрямо диапозитив и 5D как ще е, но ... това са си реално 10 мегапиксела почти (не 3.4). Виждал съм снимки цял размер от такава сигма и мисля че си струва да погледнеш [smilie5]. А ако изчакаш няколко месеца се говори че никон ще пускат на пазара такива апарати но с 3х 6 мегапикселови вътре. Разбира се последното е само слухове.

Иначе 5D че няма да мине диапозитива по качество и детайл няма, ама ще е достатъчно близо и по-универсален(ще можеш и други работи да снимаш) и по-удобно - веднага на компа и правиш каквото правиш.

Само да кажа, че по-горе описах накратко FOVEON технологията само в случай че не знаеш за нея, да не се обидиш нещо [smilie5]

Публикацията е редактирана (16-08-06 11:07)

Дата:   16-08-06 11:15

simbon4o, познавам технологията на Фовеон. И въпреки че там са три слоя за всеки цвят, пикселите си остават 3,4 МП, а не 10 както ги рекламират от Сигма /10 са фотодетекторите/. Нямам нищо против Сигма. Но аз не желая да си купувам този апарат. Знам, че се пускат слухове, че Никон ще вадят апарат с матрица на Фовеон, но и това не ме впечатлява, което си проличава от 1-вия ми пост.
Благодаря ти за усилията да ми помогнеш.

А някой с опит с Пентакс 67 или поне този формат или подобен, няма ли да се включи...

[beer]

Дата:   16-08-06 11:18

симбоне, не тикай сигмата дето се говори за 5д...

човчо, ясно е че от средния формат може да се извади повече, затова не смея да споря че дори 1дс мк2 е по-добре. незнам, аз лично само с цифрак съм снимал но от хора снимали с тоя пентакс 67 съм чувал само яки неща

пиши на ицо

https://photo-forum.net/dashrendar

той снима на среден формат и беше снимал с точно тоя пентакс [smilie24]

Автор: eXile   
Дата:   16-08-06 11:20

Ако толкова твърдо си се увлякъл по пейзажната фотография с една средноформатна камера що пейзаж ще стане не е истина[smilie21] Пентакса ще отнесе сигми и канони кат кьорав делфин шамандура.[smilie21]

Публикацията е редактирана (16-08-06 11:21)

Автор: karavelov   
Дата:   16-08-06 11:31

Защо не се замислиш по-скоро над следната възможност:

Пентакс 645 с обективите, които желаеш, да речем 35/3.5, 75/2.8, 150/2.8.

Наесен ако толкова те влече дигиталното да си вземеш цифровото 645 на Пентакс.

Просто предложение предвид, че 67 моделите на пентакс не търпят особено развитие последните години.

Автор: n1x0n   
Дата:   16-08-06 11:33

Рецептата със 5D + 17-40/4L + 70-200/4L + 50/1,4 е най-доброто за тези пари. Дори сравнено със 6х7 камера.

Първо, защото очевидно нямаш много опит и дигиталната техника ще ти спести АДСКИ много разочарования и време.

Второ, защото файловете с произход от цифрова камера носят много по-добре на увеличение, отколкото сканираните диапозитиви

Трето, защото един добър скан 50х70 ще ти струва 50-60 лева на парче. Освен това само боклуците от скана ще ги чистиш по един ден.

Четвърто, защото снимането с средноформатна неавтофокусна техника ще ти вземе акъла! Не е лесна работа, изисква опит, навици и т.н.

Пето, защото снабдяването с качествени филми в България е много сложно, избора е малък, проявяването - калпаво...

Шесто, така или иначе за този формат варианта с печатането е един - принтер. Диапозитива ти ще мине през сканиране и печат - което свежда предимството му до нула...

Не знам трябва ли да продължавам...

Автор: tarzan   
Дата:   16-08-06 11:49

Има официален преходник от 6х7 обектив към К-байонет на Пентакс и могат да се слагат на цифровите им модели. Нямам обаче идея как ще се държат на матрица... Купувайки 6х7 задължително ти трябва статив и то стабилен. Можеш и на пана да печаташ, но всяко трепване ще се види.

Имай предвид че копирането от голям диапозитив е много скъпо. Не знам някой да копира на позитивна хартия(ако някой знае ще се радвам да науча) в БГ. Другият вариант е сканиране, но там са рядкост хората дето могат да ги ползват машинките. Ако смяташ сам да го правиш предвиди около 2000$ за такава играчка. Отделно че цената на копие расте доста стръмно с големината.

Не ме разбирай грешно: 6х7 е много хубаво нещо, но е и скъпо само като за хоби. Ако обаче парите не са проблем не се замисляй. В момента много хора разпродават на безценица.

Успех!

Автор: dephil   
Дата:   16-08-06 12:02

n1x0n, Георги, tarzan [smilie24]

chovcho, ако наистина правиш първи стъпки - определено Канонът е МНОГО по-добрия избор.
Никсън прекрасно е изредил основните предимства, които (според мен) многократно надхвърлят преднината, която средният формат (евентуално!) би ти дал и то след много усилия, нерви, пари и време.

И мисля, че не съм голословен - започнах от малка сапунерка, през сериозна сапунерка, 350D, 20D, ленти разнообразни, силно средно-форматно колебание (една Мамия много ми беше легнала на сърцето, че даже и още се чудя), но - цифровият фул-фрейм, за мен дава най-доброто съотношение цена/качество/резултат/време/усилия.

Така че, при положение, че можеш да си го позволиш - наистина те съветвам в посока 5D.

P.S. Скъпи simbon4o, поправи ме, ако греша, но - настойчиво да се отправят препоръки за неща, за които човек само е попрочел нещо в мрежата освен че е силно лекомислено, може да се окаже и доста некоректно, не мислиш ли?
Все пак - човекът не се чуди между Практика и НР за по 200лева.

Автор: surg   
Дата:   16-08-06 12:22

niamam skup aparat...

no mislia che stava duma za kulbo ot kompromisi i ZDRAV RAZUM...
1. digitalnite aparati domenirat nad 90 % dori v profesionalnia i reklamen pazar za tazi godina pri izdatelite
2. stava duma za dosta pari, a praktikata pokazva che tezi deto gi i mat sa oshte po trudni v davaneto im
3. za nachinaesht digitalen variant e nai udachen, lesen, kakto iskash go smiatai,
4. technicheskoto osiguravane na goliam razmer kopia e trudno i skupo v Bulgaria,
5. neshta dori kato teglo i razmeri

taka che mislia choveka da si kupi nai skupia digitalen aparat koito moje i da si snima...
pone tova shte e bez pari...
ako iska da pokrie stenite si v kushti...shte moje, a ima varianti i za projektori po tiah...nali taka...

Дата:   16-08-06 12:24

dephil [smilie24]

Дата:   16-08-06 12:38

n1x0n, dephil, tarzan [smilie24] [smilie24]

Дата:   16-08-06 12:39

ами Sigma SD10 може да не те вълнува ако не знаеш за какво иде реч това са 3 броя 3.4 мегапикселови матрици една зад друга

[smilie10] [smilie10]

Дата:   16-08-06 13:28

Благодаря на всички за изчерпателните отговори...
[smilie24] [smilie24] [smilie24]
5Д е вариант за който се бях замислял /бегло/, но не съм разглеждал като евентуална покупка.
Виждам, че във форума цифра-феновете определено преобладават. Но...кажете и поне едно предимство на Пентакс 6х7. Или ми се струва, че просто този формат /за филм/ до година-две ще го изпратим с погребалния марш.

Дата:   16-08-06 13:53

6х7 е формат за голямоформатен печат с професионално качество. Диапозитивът все още се справя по-добре за тези цели. Проблемът е цената, която е твърде висока за едно копие на стената. Тя обаче се оправдава ако ще има тираж и продажби.

Дата:   16-08-06 13:59

"Автор: Георги
Дата: 16-08-06 12:39

ами Sigma SD10 може да не те вълнува ако не знаеш за какво иде реч това са 3 броя 3.4 мегапикселови матрици една зад друга

[smilie10] "

Кажи бе градски кое те притеснява [smilie5].

А на питащия малко му завиждам за възможноста да напазарува тези прекрасни играчки [smilie5]. Аз предложих сигмата поради простата причина, че чак когато порасна ще мога да мисля за играчки с такива цени. Успех и да се похвалиш като се оборудваш и със снимки!!![shtrak]

Автор: n1x0n   
Дата:   16-08-06 14:45

Но...кажете и поне едно предимство на Пентакс 6х7.

Ако имаш поне 1-2 години опит в боравенето със среден формат и имаш под ръка професионален филмов скенер - един апарат 6х7 ще ти изкара по-добри резултати от 5D-то като резолюция. Това е предимството. Ако трябва да съм честен - не мисля че ще го усетиш, като е закачено у вас в рамка на стената... но така или иначе си е някакво предимство.

Автор: джъмбо   
Дата:   16-08-06 14:58

ако слушаме доцента абаджиев то канон 1дс МК2 е убило тотално 6х7 формата.....

Автор: karavelov   
Дата:   16-08-06 14:59

Голямото предимство е ако снимаш черно-бяло, проявяваш си сам филмите и си ги копираш сам : това качество скоро не може да го постигнеш все още с никакъв принтер, с никакви малкоформатни дигиталки и прочее. Пък и си е съвсем ефтино да си спретнеш лаборатория, стига да ти се занимава

Дата:   16-08-06 15:53

Ясно, май ще се дигитализирам ... Благодаря на всички, особено на n1x0n за изчерпателните отговори...
[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна