Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Добри батерии???
Автор: krp   
Дата:   03-08-06 14:57

Интересува ме информация за добри батерии АА/R6.
До сега съм ползвал на Унирос, но се скапаха далеч преди обещаните 1000 заряда..да не кажа че нямат и 300 заряда. Зареждам ги със зарядно от 85лв за 90мин. 2300 а 2500 повечеко...И още един въпрос - как да тествам батериите дали са годни...за светкавица се ползват по 4 и ако някоя сдаде багажа да мога да разбера коя е? Има ли тестери на пазара или аз да си ги меря с уредчето!

Предварително благодаря на отзовалите се[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Добри батерии???
Автор: pinko   
Дата:   03-08-06 15:02

Uniross

Проблема е в теб, не е в батериите, явно зарядното ти е бързо. С бързо зарядно и 300 цикъла са много.

Имам Унирос 2100 на доста повече от 600, като нови са. Но ги зареждам кротичко, около 9 часа, като преди това съм ги разредил докрай мноооого бавно.

Автор: Стоев   
Дата:   03-08-06 15:46

Как им броите циклите?[smilie8]

Автор: blr2   
Дата:   03-08-06 15:51

Общото мнение е, че Sanyo правят най-добрите NiMH батерии. За щастие ги внасят и у нас и не са по-скъпи от другите.

С pinko не съм съгласен, че бързото зарядно намалява живота на батериите per se. Бързо зарядно, което презарежда-да, но не всички са такива. Най-старите ми батерии са от 2002, зареждани са само на бързи зарядни, имат поне 400-500 цикъла и се тестват на 90% от капацитета си, в сравнение с нови
Пипни си батериите след зареждането. Ако са топли е ОК, ако са горещи, явно зарядното ги презарежда. Има зарядни, които могат да унищожат батериите и за 100-150 цикъла. Добре направените такива ще ти ги зареждат напълно, без презареждане.

Аз имам зарядно, което може да измерва капацитет. Ако си от София, може да ги пуснем да видим какво ще излезе.

Автор: da_boss   
Дата:   03-08-06 15:51

Както каза и Пинко,аз съм с Унирос 2300 с бавно зарядно и мога да кажа че са перфектни!

Автор: IDA   
Дата:   03-08-06 16:02

След заряд, свържи ги и четирите последователно и след това започни да ги разреждаш през крушка за фенерче (6В). Запиши в колко часа е започнал разрядът. Можеш да ги сложиш така, че да са в полето на погледа ти, докато си работиш нещо друго. Ако има батерия с понижен капацитет, в един момент, интензивносста на светене на крушката видимо ще намалее. В този момент, като измериш напрежението на всяка една от батериите , ще видиш коя е слабата. Нейното напрежение ще е близко до 0В, а останалите ще показват 1.2В.

Pinko е прав - бързите зарядни скапват батериите. За светкавицата можеш да ги ползваш, но е задължително да имаш резервни, за да не се издъниш точно в решаващия момент.

Автор: D0rian   
Дата:   03-08-06 16:07

krp: Ето тук има тестери за батерии.
http://eshop.bg/
Кликаш на Батерии, после на Тестери.

Не давам директния линк защото надхвърля лимита от 100 непрекъснати символа.
[smile]

Автор: special_k   
Дата:   03-08-06 16:16

RadioShack е марката ![smilie24]

Имам един комплект от година, и все още се държат прекрасно./а аз всеки ден ползвам светкавица, и то предимно отразена някъде/. Зарядното е със собствно охлаждане, и пълни две за 15мин. !!! Зареждам ги през ден от година, и все още са си екстра...

Дата:   03-08-06 16:18

След заряд, свържи ги и четирите последователно и след това започни да ги разреждаш през крушка за фенерче (6В). Запиши в колко часа е започнал разрядът. Можеш да ги сложиш така, че да са в полето на погледа ти, докато си работиш нещо друго. Ако има батерия с понижен капацитет, в един момент, интензивносста на светене на крушката видимо ще намалее. В този момент, като измериш напрежението на всяка една от батериите , ще видиш коя е слабата. Нейното напрежение ще е близко до 0В, а останалите ще показват 1.2В.

Pinko е прав - бързите зарядни скапват батериите. За светкавицата можеш да ги ползваш, но е задължително да имаш резервни, за да не се издъниш точно в решаващия момент.

Това IDA дето го предлага е малко опасно.
Ако имаш по-слаба клетка (викат им батерии неправилно) може да обърне поляритета и тогава заминава.

За бързото зарядно не сте прави, както казах зависи от зарядните.

Ето 2 линка, който чете английски да види какво сме писали и брисали там

http://www.stevesforums.com/forums/

http://www.candlepowerforums.com/

Линковете не са пълни заради 100-те знака лимит, но ще ги видите

Публикацията е редактирана (03-08-06 16:18)

Дата:   03-08-06 16:38

blr2,
Аз затова казах, че трябва да се наблюдават!!! Ако се оставят на самотек или се забравят, наистина може да стане обръщане на поляритета. Между другото, то и без това тази слаба клетка вече заминала и не бива да се разчита на нея. За транзисторен радиоприемник слабите батерии стават, ама за светкавица, не бих разчитал на тях.

Дата:   03-08-06 16:53

Бързо зарядно имам предвид 90 мин. То е точно за 2300 батерии. Наистина ги ползвам на светкавица и си ходя с 4 комлекта. Може ли от бързия разряд да им става нещо, защото понякога правя 500-600 кадъра и светкавицата чак замирисва и се награвят адски батериите?? На него зареждам и 2500, а те се скапаха първи..
ЗА съжаление съм от Варна...

Дата:   03-08-06 16:58

Има и такъв момент, че ако ги разреждаш толкова бързо, че да се загряват много това също им скъсява живота. Всяко прегряване е кофти. Щом така ги ползваш, няма много какво да се направи.

Ако можеш да живееш с 3 пъти по-малък капацитет вземи си NiCd клетки. Те са с по-ниско вътрешно съпротивление и няма да прегряват толкова, но и капацитета е по-малък

Автор: Todd   
Дата:   03-08-06 17:02

Не бива да забравяте и памет ефекта !!!!
Понякога едно добро разреждане и зареждане ги съживява .

Автор: джъмбо   
Дата:   03-08-06 17:05

абе я да ми се явят експертите дето ми твърдяха че бързото зареждане не се различавало с нищо от бавното

аз имам също унирос от 2 години и не са мръднали ама ме мързи и ги зареждам по 9 часа тоест за никъде не бързам

Дата:   03-08-06 17:08

Аз съм експерта дето твърди, че едно бързо зареждане БЕЗ презареждане е по-добро от бавното зареждане.

Дата:   03-08-06 17:36

Всъщност, какво мери тестера, видях линка на eshop.bg, има разни тестери по 17-20лв... как най-добре се разреждат батерии? Обикновено снимам докато паднат почти до край... А може и да имам някоя повредена батерия..случвало се е да изпускам някоя[smilie22]
Интересно ми е какво се случва, когато са заредени батериите и не се ползват да кажем 10 дни...след това презаряд?[thankyou]

Автор: 5r54   
Дата:   03-08-06 17:39

Li-ion, ако можеш да си го позволиш, или дори Li- полимерни, ако намериш. Капацитета е доста над Ni MH, но не знам защо не го уточняват. Това което не се афишира за тях е, че циклите са много по-малко[smilie11]

Автор: Todd   
Дата:   03-08-06 17:45

Няма нищо по-смотано от Li-ion батерия измислено на света .Половината чаркове от апарата трябва да се грижат за нея ...
[smilie23]
А и в нея има още един джоб части де се преебават .

Дата:   03-08-06 17:50

krp.

Тези тестери мерят само напрежението в клетката. Така капацитет или степен на заряд на акумулаторна клетка не може да се установи, просто защото волтажа не е пропорционален на степента на зареждане. Най-надеждният начин е да се разреди клетката напълно при познат товар. Това прави и тестера на моето зарядно и накрая изписва резултата на дисплея. Има и такива анализатори, които мерят вътрешното съпротивление на клетките (по-точно импеданс) и се опитват да сметнат оставащия капацитет. Това е внай-добрия случай +/-20% точност.

Ако си изпускал клетка, това може да е причината. Има вътре една тънка мембрана, сепаратор се казва, ако се пробие заминава клетката.

Автор: Sidewinder   
Дата:   03-08-06 17:53

Тези тестери, чиято цена е съизмерима с цената на 2бр. АА , едва ли са инструмента, на който може да се разчита.Истинските тестери за акумулатори се произвеждат от 2-3 фирми в света и струват колкото професионален фотоапарат, че и повече.

КОлкото до твоя проблем - ами може да си попаднал на кофти партида или кофти зарядно. Все пак и те (зарядните) биха могли да си променят параметрите в неприятна за теб посока.

Например фирмата GP прави изходящ тест на продукцията си и сортира елементите, след което им слага една или две букви след цифрата за капацитета. Най-добри били тези, които нямат никакви букви след ....., но такива досега не съм срещнал.

Най-добре батерии се разреждат, ако прочетеш какво е написал производителя по въпроса. Не трябва да се превишава тока на разряд, а също така и минималното напрежение.Ориентировъчно е не по-ниско от 1.0 V на елемент.

Дата:   03-08-06 17:56

Интересно ми е какво се случва, когато са заредени батериите и не се ползват да кажем 10 дни...след това презаряд?[thankyou]

Точно за такива случаи трябва да имаш резервен комплект, защото не знаеш колко са се разредили и при повторно дозареждане, вероятността да ги презаредиш и скапеш е много голяма, освен ако не разполагаш с някое много скъпо микропроцесорно зарядно устройство, което умее да ги пази. Аз винаги снимам докато се разредят докрай, след това слагам резервните, а за другите знам, че им е нужен пълен заряд и не се притеснявам, че мога да ги повредя. Животът на акумулаторните батерии, независимо от техния тип, се удължава значително, ако се ползват до пълно разреждане (не на 0В разбира се, а докато спре да да ти работи светкавицата) и след това зареждане, пак разреждане и т. н.. Дозареждането не им се отразява никак добре. Изключение правят само оловните акумулатори, като тези на колите.

Дата:   03-08-06 18:04

Ще ходя на биропиене. Ще го изясним този въпрос по-късно. Според мен не е точно така за пълното разреждане, но да го оставим за после.
Ето едно от клаическите четива по въпроса:

http://www.batteryuniversity.com/index.htm

Вече е малко поостаряло, но колегата Бухман, макар и комерсиално ангажиран с Кадекс (не знам дали още си има работа с тях) си разбира от работата.

Автор: georgi.bonev   
Дата:   03-08-06 18:19

Взето от мреж@та.
Никел-кадмиевите батерии, които бяха най-популярните за преносими устройства до преди няколко години, ще се запомнят преди всичко с циничния ефект на паметта. При него, ако редовно включвате батериите за зареждане преди да са се разредили, след изключване те бързо губят заряда си до старото състояние. За да се избегне този ефект, производителите препоръчваха напълно да изтощавате батериите преди да ги зареждате.
За никел-металхидридните батерии, които наследиха никел-кадмиевите, първоначално се говореше, че не страдат от подобен ефект. Не мина много време обаче и се оказа, че те си имат собствени проблеми с “паметта”. Става въпрос за нещо, което инженерите наричат волтова депресия, но в същността си ефектът е същия като при никел-кадмиевите батерии, въпреки че не е така силен. За да се избегне този ефект при NiMH батерии трябва веднъж на 6 до 10 зареждания да ги изтощавате до края.
Добрата новина в случая са литиево-йонните батерии, използвани в много от новите цифрови фотоапарати. При тях ефектът на паметта почти не се наблюдава. Освен това те и запазват заряда си във времето, когято не са използвани и дори да са зареждани преди една седмица, може да сте спокойни, че когато включите апарата ще направите максимален брой снимки. NiCD и NiMH батерии се разреждаха дори когато не бяха ползвани.
Въпреки това надали има вид презареждаеми батерии, чиито характеристики постепенно не се влошават. С течение на времето ще установите, че броят на снимките, които правите с максимално заредена батерия е паднал до около две трети от първоначалния, а може би и повече. Ако използвате фотоапарата редовно, най-добре си купувайте нов комплект батерии всяка година.

Автор: Стоев   
Дата:   03-08-06 20:54

Та някой ще ми светне ли, как си броите колко цикъла сте зареждали или само си говорим?[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Записвате ли си ги? [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [smilie5]

Автор: jrr   
Дата:   03-08-06 21:37

На мен ми се налага средно един път седмично, та значи около 50 на година - плзвам унирос 1100-през септември ще станат на 2години[smilie24]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна