Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Замърсен обектив ...
Автор: alma   
Дата:   03-08-06 10:37

Здравейте! Искам да попитам възможно ли е външната леща на обектива да бъде почистена идеално? Може въпросът ми да е глупав, но забърсвайки лещата със специално меко парцалче и разтвор за почистване на обективи, все остават някакви леки следи. Едва ли особено влияят на снимките, но все пак тези следи са дразнещи.
Приемам мнения и съвети! Предварително благодаря! [smile]
[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Замърсен обектив ...
Автор: Prakticar   
Дата:   03-08-06 10:43

За идеално почистване не знам, но неидеaлно надрaскване от много чистене и бърсане със сигурност е постижимо.

Публикацията е редактирана (03-08-06 10:51)

Автор: terminator   
Дата:   03-08-06 10:52

Споко, едва забележимите следи след бърсане не се виждат на снимките. Не търкай повече да не стане по-зле. Номера е да няма следи от мазни или потни пръсти и засъхнали контури от капки вода. Решението е UV филтър завит на обектива отпред - него дори и да го изцапаш - бършеш смело и безотговорно дори и с подръчни средства (обратната страна на не-много мръсна и не потна тениска, салфетки, тоалетна хартия ...)

Дата:   03-08-06 11:10

Ами в комплекта за почистване на обективи има и едни хартиени листчета. Те стават ли за обектива? На мен ми се струват много остри и твърди, ама тогава защто са ги сложили? [smilie11]

Автор: ahab   
Дата:   03-08-06 11:55

Обектива не може да се почисти идеално ако ползваш "специално меко парцалче".
Простата причина за това е че пипаш парцалчето с пръсти а те не са идеално чисти. После търкаш по обектива и там оставят леки следи.

За да ти е обектива *джам* ползвай еднократните кърпичики от комплекта. Не бърши с тази част която си пипала. Ако ти се виждат твърди - купи си пакетче Белана от мекичките.

Първо духаш, после с капка течност, после със суха и накрая пак духаш. Не пести салфетките.

Дата:   03-08-06 12:06

Ясно ми е, че не трябва да се бърше с изцапана кърпичка [smile] Но за еднократните кърпички незнам - може би наистина е по-добре да купя по-меки. Абе май не трябва толкова да се вманиачавам! Четох по-назад из форума и като видях как хората си чистят обективите ... [smilie10] !

[smile] [smile] [smile]

Е, все още приемам мнения и съвети! Иначе сега отивам да снимам! [smilie25]

[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: samara   
Дата:   03-08-06 12:38

...бе я кажете тоя контур от засъхнала капка вода дето стана дума, чисти ли се ...[smilie8]

Автор: Стоев   
Дата:   03-08-06 12:44

https://photo-forum.net/static/forum/2006-08/gmly6125.JPG
http://www.digit-photo.com/HAMA_Lens_Pen_Pinceau_de_Nettoyage_Optique-p-HAMA05605.jpg

Автор: Rosh   
Дата:   03-08-06 12:46

Хартията драска, памук - не.
Вземаш памук с пинцет, за да не го пипаш с пръстите. А след почистването най-малките влакна издухваш.

Автор: samara   
Дата:   03-08-06 12:47

...бе тия неща са малко нож с две остриета чета [smilie8] ...писалките де, та петънцето с влажен памук няма ли да се изтрие [smilie8]

Дата:   03-08-06 12:48

Рош, можеш да намотаеш памук и на скалпел, ако нямаш пинцет [ezik] [smilie5]

Автор: Wildkid   
Дата:   03-08-06 14:01

Нищо им няма на хартийките в комплекта - с тях си го чистя моя и няма грижи - по процедурата на Ахаб.

Автор: chiphead   
Дата:   03-08-06 14:07

забележете, че хартийките на Хама от едната страна са гланцирани, от другата - НЕ !

[beer] [beer] [beer]

Дата:   03-08-06 15:36

Чипи, същото важи с пълна сила и за гласпапира - досега не съм виждал двустранен [ezik] [smilie5] [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна