Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Хистограмата...
Автор: alex_r   
Дата:   11-06-06 09:19

Някой може ли да ми каже нещо повече за хистограмата или да прати някой линк с подробно обяснение? Защото имам някаква бегла представа,а още не знам как да я използвам...

А! и да ви питам тези от вас които имат на апаратите си "хистограма в реално време" използват ли я?

Благодаря! [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Хистограмата...
Автор: J0R0   
Дата:   11-06-06 09:24

https://photo-forum.net/ebook/page3-5.htm

Автор: delchev   
Дата:   11-06-06 09:57

J0R0, тази сутрин си като Бюро справки [smilie3]

Автор: alex_r   
Дата:   11-06-06 10:36

Мерси![beer] А нещо по-подробно?

Автор: int_27h   
Дата:   11-06-06 10:42

Абе мноо шум в бакграунда на тоя ибук :)
Да не е няква скрита реклама [smilie5]

Автор: int_27h   
Дата:   11-06-06 11:31

По-подробно:

Най-често пиксела е 8 битов, т.е. може да приема стойности от 0 (най-тъмен) до 255(най-ярък), за цветен пиксел има 3 отделни канала с интензивности за черве, зелен и син цвят.

Хващаш цялото изображение и почваш да броиш колко е общия брой на пикселите с интензивност 0, колко е броя на пикселите с интензивност 1 и т.н.
получаваш графика с брой пиксели по вертикала спрямо интензитета на пиксела (яркостта)
После ако искаш кеф ти да я чертаеш линейно, кеф ти логаритмично за да е по-информативна графиката.

пример: черна картинка в хистограмата си има само 1 вертикална ивица за 0 интензитет, за сива картинка един пик по средата, за бяла пика е в края.
респективно по-неекспонирана снимка, повечето пиксели са към по-тъмната част на хистограмата, преекспонирана - повечето са към по-светлата.

първа  назад  1     всички  напред  последна