Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11     всички  напред  последна
 Пак за човешкото безхаберие (или как работят в Мини-Прес - Варна)
Автор: GenaDP   
Дата:   05-06-06 20:41

Решавам да си пусна малко флаерчета, и примамен от цените на тези юнаци (http://www.minipress.net) и от добрите отзиви за работата им от един познат, пращам по е-mail едно PSD файлче - основа битмап с няколко текстови слоя отгоре. Дребния текст в картинката е м/у 6 и 7 пункта, а едрия - 24 пункта.

Една седмица по-късно някакъв носи в магазина това:
https://photo-forum.net/static/forum/2006-06/ezxo0927.JPG
http://www.varna.net/t1/Mini-Press.jpg

и дълбокомислено заявява, че вината е моя (демек - на този, дето е правил файла), щото текста не трябвало да се слага във Photoshop, а в CorelDraw.

Звъня аз да видя каква е работата, и започва веселото - тая, дето прави предпечата (зове се Вихра Бобчева, сигурно доста варненци я познават на живо) започва да поддържа тезата, че проблема е в мен - тесктовете не се слагали във Photoshop, а в CorelDraw, щото във Photoshop били растерни... Опитвам се да обясня, че както съм ги дал, текстовете са си векторни - не поема. Мъчи се да ме прехвърли на печатаря, а той от своя страна ми се зъби, и също поддържа версията, че проблема си е мой... После ми казва повече да не съм ходел при тях, в града имало достатъчно други печатници, нямал интерес към този разговор, вината естествено била в мен и в калпавия файл, който съм дал за печат.

Отивам на място, да поговоря с въпросната Вихра, и там тя ме залива с купчина бисери:

1. Photoshop за цветоотделка не се ползва от никого, освен от безхаберници като мен
2. QuarkXPress (която съм и споменал, че ползвам за макетиране) e програма за текстообработка, CorelDraw е стандарта за правене на цветоотделки и всички (включително и тя) работят с него.
3. Проблема със сговнените шрифтове може да е възникнал при експонацията, но тя не е виновна, трябва аз да отида до печатницата да си взема филмите, и да ходя да ги показвам там, където са експонирани.

За капак на всичко ставам свидетел и на следната нагледна демонстрация:

Отваря Вихра моя оригинален файл във Photoshop, вдига го на екрана на 250%, и ми показва растера на шрифта в/у екрана, заявявайки, че това е растерен шрифт, после превключва на CorelDraw, увеличава пак някакъв дребен шрифт, и ме отваря, че това е векторен, щото няма назъбване... Мъча се да обясня, че пикселизацията във шоп-а иде от растеризацията за монитора, а всъщност шрифта си е векторен, показвам и как той може да се редактира, увеличава и намалява - она си знае все същото. Даже накрая вземам една книжка за Photoshop, отварям я на нужните места, и я тикам под носа и - белки прочете каквото трябва и се освести малко - ама нема. Тъпо и упорито тя си повтаря нейното...

За издупената magenta става дума само мимоходом, тя просто казва - да, май има някакъв проблем, ама той също не е неин, може би в печатницата нещо...

Тъй че ако решите да печатате нещо - да знаете къде да НЕ ходите в никакъв случай. [smilie23]

Публикацията е редактирана (06-06-06 23:02)

Отговори на това съобщение
 Re: Пак за човешкото безхаберие (или как работят в Мини-Прес - Варна)
Автор: asahi   
Дата:   05-06-06 20:47

И двамата сте за ***.

Дата:   05-06-06 20:52

Тя - ясно, ама аз - що? Или просто вече си минал на мъжко? [smilie8]

Автор: n1x0n   
Дата:   05-06-06 20:55

Те - щото не знаят кво правят, ти - щото си им дал файл, по който могат да пипат! [smilie5]

Автор: garry   
Дата:   05-06-06 20:56

най обичам файлове за печат от фотошоп [smilie5]
сигурно след години като порасна и поумнея ще почна да нямам проблеми с PS, ама такова дето го показваш и аз съм го виждал и седи много арт [smilie19]

Автор: navy   
Дата:   05-06-06 20:57

И за какъв тираж и цени иде реч?

Автор: Marillion   
Дата:   05-06-06 21:02

Май някой е барнал Anti-Alias на шрифта.

[smilie5]

Дата:   05-06-06 21:05

Ми кво - да им отрежа ръчиците, та да не пипат ли? Нали това е цялата идея - да пълучиш комплексно обслужване - даваш файл, и получаваш флаери. А иначе трябва да бягам на едно място да експонирам, на друго - да печатам, и ще си загубя маса време.

Дребен е тиража - няколкостотин листа 35х50, 4 цвята + 1 на гърба, ама ми е смешно как се опитват да ми пробутат сговнената продукция; даже се мъчеха да прокарат някаква идея да изплющят отгоре само текста още веднъж с някакъв друг цвят, та да станело четливо. Като не знаят какво правят, да си сърбат попарата - оная ако плати няколко посрани тиража от джоба си - или ще се научи, или ще се разкара...

Автор: n1x0n   
Дата:   05-06-06 21:09

Сега като го огледах и поразмислих, мисля че трябва да вземеш флекса и да минеш да понарежеш ръчици и през двете фирми - и предпечата и експонацията.
С 90% вероятност някой малоумник го е праснал във формата, както си е PSD, а друг малоумник не е видял как RIP-a е засрал шрифтовете, понеже са му проблем новите версии на psd-тата.

Дата:   05-06-06 21:13

само не разбрах що не са пуснали цветна проба[smilie5]

Дата:   05-06-06 21:13

Нищо чудно да са отпечатали превюто [smilie18]

Дата:   05-06-06 21:15

хахахаха[smilie5]
нави[smilie24]

Дата:   05-06-06 21:16

Не бе, Никсоне, кво ме интересува кой точно се е посрал... Искам фирмата за мен да е една черна кутия - даваш файл и пари, получаваш продукт. А вътре кой какви ги върши - да не е моя грижа. Ако имах нерви за това, още да се занимавам и с печат. Ама ми писна отдавна... Но види се, пак ще трябва като вълчо с дебелия врат - сам да си правя всичко. Деба и разбирачите...

Автор: gorbi   
Дата:   05-06-06 21:17

де им е адреса на тез да не съгреша и аз, че трябва да печатам флаери.....

Дата:   05-06-06 21:19

Имам цветен лазерен за малки тиражи, ще ти дам цена като за РА.
Другия варият за офсет е да даваш пдф на експреса и да те свържа с печатаря ми, който ходи, взема цветоотделката, печата, после носи.
Третия вариант за малки тиражи е пак експреса, даваш им файл и те го завъртат на тяхната ролна лазерна машина, но не знам напоследък дали работи и т.н. и т.н. [smilie7]

Автор: ecobo   
Дата:   05-06-06 21:19

Gena, другия път преди да дадеш такъв файл, конвертирай шрифтовете в криви - тогава ще имаш пълното основание да ги поръгаш тия малоумници. Щото, по принцип, поне аз не знам фирма (не само в БГ), която да поема отговорност за шрифтове, при положение че не са вградени във файла или не го придружават.

Ама тези идиоти така или иначе са можели поне да ти се обадят, ако нещо не е наред, та да го оправиш...

Автор: gorbi   
Дата:   05-06-06 21:20

а видях, те на Галата чак....

Автор: murnau   
Дата:   05-06-06 21:21

shto ne gi napsuva be, kakto ti umeesh?
bil si mnogo lubezen, gledam

basi maloumieto, tia kato sa videli rezultata da ne bi da sa bili dovolni??[smilie10]

Дата:   05-06-06 21:22

това е фотошоп бе [smilie7]

Дата:   05-06-06 21:24

Бе тая си ги има същите шрифтове на компютъра, нали днес го гледах файла при нея. Па и аз по телефона и рекох - ако има кахъри със шрифтовете, да си ги смени с някой друг подходящ...

Дата:   05-06-06 21:27

Горби, на галата е пачатницата, ама на тая леговището и е в центъра - там сбира поръчки. Точно до централна поща. Та гледай да не и се натътрузиш...

Ае, отивам да давя мъката по изгубеното време в бира, после ще продължим дискусията.

Автор: misho   
Дата:   05-06-06 21:32

Ехеее- Гена, то и тебе щом те изгърбиха, какво да кажем ние с гайдите? Оня ден нося едни снимки да ми копират, по скоро принтират в Кодака на Образцов дом, ама два часа си играя да ресайзвам и да нагласям уж да не ми ги режат там и квооо- после не мога да си позная в какъв аджеба формат съм ги поръчал 13х18 или 10х15 а да не говоря че и кантовете по 3-4 санта отстрани не изрязани, ама какво да кажа освен довиждане форевър!?

Дата:   05-06-06 21:34

Ми кажи им:

Но мъни, но фъни бе [smilie7]

Що не идвате да печатате при мене, няя лабао [smilie18]

Автор: aD   
Дата:   05-06-06 21:39

По виригата дизайнер - предпечат - печатница винаги има много неща които да се объркат. Некадърниците са навсякъде около нас.

Гена, един от начините да намалиш риска от гаф е да не даваш НИКОГА, редактируеми фаилове. Ако ще е растер, даваш флатнат тифф и точка, за да няма импровизации.

Автор: misho   
Дата:   05-06-06 21:39

Нейви, я малко реклама дай инфо!

първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11     всички  напред  последна