Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8     всички  напред  последна
 Губи ли се чара, ако...
Автор: dinka   
Дата:   08-05-06 04:26

От както съм се регистрирала (6 дни) не спирам да се питам едно нещо:
"Защо голяма част от снимките са пипани допълнително?"

Вече на няколко души зададох този въпрос и като пълен лаик няма да спирам да го задавам.

Защо се обработват снимките?
Що за фотография е тази, в която РС-то и разни програми играят по-важна роля от самата снимка?
Тъй като зная, че ще получа професионален отговор - за това задавам въпроса тук.
Но не се ли губи смисъла и удоволствието от снимането, ако тук пипнеш с това, а там - за цвят добавиш филтърче?
Колкото и да не ме бива в снимането, аз отказвам да ги обработвам. Не, че не мога... УУУУУУУУУУУУХА! На Билборд ще ви ги изкарам, но си мисля, че не бива така...
Просто не бива... [smilie2]

Re: Губи ли се чара, ако...
Автор: gorbi   
Дата:   08-05-06 07:16

бива бива..... Напротив, престъпление е да съсипеш една хубава снимка, като я лишииш от възможността да я обработиш както трябва. От дългите спорове и четене по въпроса тук и по други форуми, списания и разговори с други фотографи съм разбрал, че от обработка се дърпат само тези които работят изцяло на филм, копират си и си мажат нещата с рани химии (мацането с химия, двойната експонация, различните хитринки при проявяване и т.н. обаче са си жив фотошоп в неелектронен вариант), тези които не могат да боравят както трябва с фотошоп и съвсем oldtimer-ите, дето не могат да свикнат с ПС и дяволската мишка дето все не могат да я вкарат в обсега на монитора.....

А ти динка, като си толко добра с обработката - покажи да видим как се справяш и да преценим от кой модел си..... [smilie3]
Автор: nsirakov   
Дата:   08-05-06 07:34

темата е затворена -горби е казал всичко дето има да с екаже
Автор: gecata   
Дата:   08-05-06 07:44

Всичко е въпрос на култура на изображението.Всеки сам преценява колко бива и колко не бива.... от козметиката[smilie24] до пластичната операция[smilie23] .Така че ако видиш някоя снимка и ти се иска да извикаш УУУУААААА просто извикай[smilie5]

Автор: borissov   
Дата:   08-05-06 07:55

dinka: що не си направи труда да провериш дали някой не я е написал тая глупост преди тебе??? Баси, писна ми...Един път седмично се намира някой откривател на топлата вода, деееба мааааааму дееееба
Автор: ejko   
Дата:   08-05-06 08:06

Приеми че форошопа за снимката е като грима за жената! Не той прави лицето красиво, но помага да се подчертаят нещата, който искаш да покажеш и скрива тези , който не искаш...! разбира се както и с грима обикновено не е хубаво да се прекалява, но всичко зависи от случая! Има тежки вечерни гриможе, за по официални случай, както има и тежки обработки, който са неизбени в рекламната фотография! Но има и лекичък всекидневен грим, който почти всяка жена използва къде умело, къде не съвсем! Разбира се както и при фотошопа, така и при гримирането може да съсипеш едно доста приемливо впечатление с допълнителните си намеси ако не знаеш какво правиш...., но в крайна сметка всичко е до вкус и умения!
И като заключение ще ти кажа че това което знам за всекидевния грим е че колкото по малко се забелязва и въпреки това постига целите си, то толкова по добре е сложен той.., така е и с фотошопа! Разбира се ако една жена си е грозна грима няма какво да направи! Ето тук вече идва и разликата му с фотошопа..., той може и пластични операции да прави!
А помня в една тема някой беше казал "Жена без маска и без грим..., озъбено свирепо куче!"
Така че фотошопа в нужните граници според случая и с нужните умения не трябва да бъде отричан, защото почти винаги това води до разочарование на снимащия, който не може да постигне дори частица от ефекта, който вижда в любимите си фотографии, а това е много деамбициращо!

Публикацията е редактирана (08-05-06 08:08)
Автор: kaschiyski   
Дата:   08-05-06 08:35

Аз имам какво да кажа още. Това което ще кажа е че веднъж намерих едни стари вестници на Витоша и снимах от там една статия. Статията е за въвеждането на звук към киното. Сигурно запознатите с историята на киното знаят какъв проблем е било...все пак изказване на един съвременник на този проблем. Статията е от 30те години на 20век...мисля че май 1936 но несам абсолютно сигурен
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/hmzn5758.JPG
https://photo-forum.net/imgs_thumbs/116/a_1147066211_text.jpg

https://photo-forum.net/imgs/116/a_1147066211_text.jpg
Автор: IvoZafirov   
Дата:   08-05-06 09:04

За или против фотошопа [smilie18]

беше ми домъчняло за тая темичка [smilie5]
Автор: svetalcho   
Дата:   08-05-06 09:17

дори и тези дето снимаме чат-пат на филм пак пипаме на ФШ...ама верно аман от тия теми[shtrak]
Автор: vx1000   
Дата:   08-05-06 09:23

в един друг форум имаше конкурс за тематична художествена фотография без ограничение за ползване или не на фотошоп, въпроса е именно в това-да си художник-фотограф и посредством апарата и фотошопа (или и други средства) да постигнеш един впечатляващ и красив краен резултат...щото и ползването на фотошоп си е изкуство-всеки знае как да го ползва, но не всеки докарва добър резултат-не е толкова просто[smilie3]
по същия начин за един добър писател няма значение дали ще използва пишеща машина или суперкомпютър със супер текстовъвеждаща и обработваща програма
разликата е единствено в удобствата които дават допълните инструменти (програми, хардуер, и т.н.)...ако знаеш как да ги ползваш[smilie3]
Автор: asahi   
Дата:   08-05-06 09:29

Ако задаващите фундаменталния въпрос "За или против фотошопа" седнат да научат основите на конвенционалната и дигиталната технология няма да се занимават с размисли в тази посока.
Автор: Julius   
Дата:   08-05-06 09:31

Един има нужда да обработва във Фотошоп - и обработва! [smilie7]

Друг няма нужда да обработва във Фотошоп - и не обработва! [smilie7]

Това тук е сайт за художественна фотография, не за документална! [smilie7]

Гледай себе си... защо е толкова важно за теб сравнението... има място за всички...

и не е задължително да са еднакви... дори напротив, по-приятно е, когато са различни! [smile]

Ако искаш можеш да хвърлиш едно око на моите снимки - не са обработвани по никакъв начин! [smilie3]
[beer] [shtrak] [beer]

Автор: Avi   
Дата:   08-05-06 09:58

dinka написа:

> Вече на няколко души зададох този въпрос и като пълен лаик няма
> да спирам да го задавам.
>

еми... кат спреш да си пълен лаик, ще спреш и да го задаваш тоз въпрос.
Автор: zoomaniak   
Дата:   08-05-06 10:07

[smilie5]
Автор: zaiko   
Дата:   08-05-06 10:26

Julius :))))) Прав си... твоите "снимки" не са обработвани https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley18.gif
Автор: bobihot   
Дата:   08-05-06 10:48

Здравей dinka ,
По принцип и аз съм против искривяването на действителността, отразена в снимката. Но се оказва, че донякъде без обработка самата снимка също е искривено представяне:
нормално динамичният диапазон на заснеманото е 1000-10000 пъти, а техниката и сетивата ни прихващат 10..100 пъти по-малко от това. Окото го компенсира чрез акомодация (приспособяване) към наблюдавания обект, във фотоапарата с нагласяне на що-годе прилични усреднени настройки. И от тук нататък всеки си решава за фотошопа- доколко ще го използва за подчертаване на заснетото- засилване цветове, контраст, или за постигане на по-драматични ефекти, неразпознати в първоначалния кадър. Това зависи от това как се гледа на снимката- дали някакво отражение на действителността, или пикселна основа, която да бъде измазана по някакъв начин?
В общия случай се стремя към първото, макар че и малкото случаи на минимална намеса май се оказаха сполучливи?
Автор: Avi   
Дата:   08-05-06 11:04

акомодация :))))))

пикселна основа, която да бъде измазана :))))))))))))))))))

иСкривяване :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Автор: pitan4o   
Дата:   08-05-06 11:30

dinka, ти като си толкова за релността защо си се скрила зад тази саксия - то и това е един вид манипулация?[smilie5]
Дата:   08-05-06 11:46

С риск да се дърпам като малко дете за фустата на майка си бих добавила следното:
Лаик съм и не искам да губя детското в мен.
т.е.
Имах намерения да слагам не-обработвани снимки. И колкото и старание да полагате в желанието си да ми скапете самочувствието и да ме разплачете от нападки, и колкото и слаби да са снимките, които качвам, единственото, което ще правя на тях е да ги поставям в размерите, които се изискват от сайта. Дала съм дума да не ги пипам - и няма.

Инчае - простете ме за това, че пропуснах да погледна за други теми по този въпрос и простете, че отнех от ценното ви време за да задам поредната "тъпотия" във форума на хора, които очевидно си имат други ангажименти.

Що се отнася до въпроса със звука в киното - запозната съм с това. Благодаря. Но да се прави аналог с този казус е малко...

За грима... Аз съм жена и ми е познато сравнението с грима, но когато съм без грим - очите ми например са съвсем различни.[smilie10]

За "престъплението да съсипеш кадър, който не е станал": Винаги ще имаш възможност да направиш друг - по-добър! Стига да имаш желание за това.

Още веднъж - благодаря на всички ви за коментарите! Почувствах се като [thankyou]
Само дето вместо цветя - получих домати!
Автор: chel   
Дата:   08-05-06 11:49

kaschiyski [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smile]

Дата:   08-05-06 11:52

На прав път си! [smilie24] Никой не се опитва да ти скапе самочувствието! [smilie3] Грешката ти е, че се набутваш, при това сама, там където почти всички малко или много пипат... къде повече, къде по-малко... На мен също ми харесва неподправената красота на природата... но тук-там ползвам филтри... [smilie3] ... иначе ако обработвам снимката, то гледам да е преди да щракне затвора... не след това! [smilie7]

А колкото до доматите - изобщо не съжалявай - не са никак евтини /все още/, а и хубави салати стават! [smilie3]
[beer] [shtrak] [beer]

Дата:   08-05-06 12:04

[smile] Цялата тази история тук ми прилича на една друга... Скоро - преди 4 седмици подех една позитивна кампания на друг сайт и там отзивите бяха подобни като тези, които чета тук. [smilie3]
Иначе - доматите наистина са скъпи. За това моля - не давайте луди пари за удоволствието да ме праснете с тях по главата, за да стане добър кадър (последната дума я разбирайте във всичките и значения).[smilie7]

Публикацията е редактирана (08-05-06 12:05)
Автор: boni   
Дата:   08-05-06 12:06

dinka, с риск да ти разваля много настроението ще ти кажа, че въобще нямаш шанс да покажеш тук необработени снимки.
Твоят цифров фотоапарат или скенер ги обработва с вградения си софтуер. Лошото е, че в повечето случаи тази обработка е лоша. Тя е нещо като евтината конфекция. За да покажеш красотата на природата или на хубав портрет, е необходимо да не използваш конфекцията, която ти предлага вграденият обработващ софтуер на фотоапарата ти и да се опиташ да поправиш грешките му, които понякога са огромни.
И запомни - няма такова нещо необработена снимка, дали ще се довериш на софтуера на апарата, на различната химия и хартия, различните филми и т.н. или ще се постараеш да сътвориш сама нещо - това е твой избор.
Още един пример - великият фотограф Ансел Адамс, който е снимал предимно в черно бяло и е обработвал снимките си в химическата лаборатория, е казал :
"Заснемането е важно, както е важна добре написаната партитура, а обработката е също така важна - както е важно гениалното изпълнение и имрповизация."
Ако ти харесва повече "Малка нощна музика" изпълнена от компютър пред същото произведение в изпълнение на най-добрата филхармония - моля:)
Твоите снимки директно от цифровия апарат са като музика изпълнена от машина. Намеси се в тях, за да зазвучат в хармония с теб самата.
Дата:   08-05-06 12:08

Точно това ти е грешката dinka...

Доматите ги получаваш, не заради опита ти да налагаш необработените фотографии... а за това, че отнемаш правото на избор!!! А заради това ще получиш и други неща освен домати...и няма да стават на салати... [smilie18] [smilie18]

Публикацията е редактирана (08-05-06 12:09)
Автор: ejko   
Дата:   08-05-06 12:17

лелелеллелееееее Бони е поет!!!!
Може да направим клуб "поети с фотоапарат" и Бони да е нашият патрон![smilie5]
занасям те Бони, но добре си го казал наистина![smilie24]
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8     всички  напред  последна

Тази тема е затворена