Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Хистограма
Автор: Tudur_G   
Дата:   26-03-06 18:35

Niakoi moje li da me informira, kakvi nastroiki se izpolzvat za eksponirane na kadrite?[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Хистограма
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   26-03-06 18:43

Хистограма по време на експониране е нещо доста излишно в 90% случай. то е една екстра за продаване, да впечатлява техноманяците, или тези дето си мислят и мечтаят , че ще им направи снимките.
Използваема е единствено в много малко случай - напр. студиина практика - дето можеш да си играеш с интензитета на осветлението, без обекта да ти избяга...напр. натюрморт, и то като помощно средство (нещо като да си носиш 2 часовника, за да разбереш колко е часа).
Ако все пак си те влече да я ползваш...то гледаи да движиш врътките така, че всичко в кривата да ти влезе в LCD и нищо да не излезе. Ако много държиш на това, а не става, прекомпозирай.[smilie18]
Ако не си сигурен в себе си, по-добре забрави и снимай в RAW.
Всъщност хистограмата ще ти каже нещо повече, ако си много напреднал в обработката с PS.

Re Хистограма
Дата:   26-03-06 19:12

Ot tova koeto uspiah da nameria i procheta zarbrah, che eksponiranoto podobriava dosta kachestvoto na snimkite. Gledal sam adski mnogo snimki i dobre eksponiranite izglejdat perfekni za razlika ot nedoeksponiranite ili preeksponiranite kadri.
I poneje sam edvam prohojdasht [smilie5] niamam predstava kakvo da napravia za da si eksponiram dobre kadrite [smilie25]

Автор: flipbeat   
Дата:   26-03-06 19:17

как така нямаш представа как да си експонираш "правилно" кадрите???с какво снимаш?

Дата:   26-03-06 19:29

Mi lesno imam aparat ot 1 den [smilie6]
CANON Powershot A 520

Автор: next_time   
Дата:   26-03-06 19:30

Ако не е проблем да пишеш на кирилица .....

......пиши на кирилица.

Не за друго а за да разбера за какво иде реч.

Автор: navy   
Дата:   26-03-06 19:59

Как за какво, за времето [smilie7]

Автор: Kanonir   
Дата:   26-03-06 20:17

Mobby_Dick написа:

> Хистограма по време на експониране е нещо доста излишно в 90% случай. то е една екстра за продаване, да впечатлява техноманяците, или тези дето си мислят и мечтаят , че ще им направи снимките.

Ako нещо не го разбираме това не означава автоматично че трябва да го оплюваме и квалифицираме като излишно.
Само като коментар от наистина големите (поне за мен) - John Shaw, Michael Reichmann, George Lepp, William Nail, Arthur Moriss - поне за тях поставянето на хистограмата във фотоапаратите е съизмерима по важност с поставянето на ТТЛ меренето при същите.
Tudur_G aко не ти е проблем английския ето тук едно от най-добрите обяснения (според мен) на това що е хистограма и как се използва:

http://luminous-landscape.com/tutorials/understanding-series/understanding-histograms.shtml

Поне за мен хистограмата е много силен инструмент и в комбинация с това за RAW(от същия сайт):

http://www.luminous-landscape.com/tutorials/expose-right.shtml

e несравнимо с каквото и дабило друго![beer]

Публикацията е редактирана (26-03-06 20:18)

Дата:   26-03-06 20:20

Сега, без да заставам на ничия страна, ще кажа само, че хистограмата е 'професионален туул'.
Факт, който е само в полза на фотографа [smilie7]

Дата:   26-03-06 20:24

Става въпрос С кои настройки на апарата може да се направи това въпросно експониране за да се получат добри хистограми т.е. да не се получат преекспонирани и недоеспонирани кадри [smilie22]

Дата:   26-03-06 20:29

Kanonir
Чети ми цялото мнение, а не откъси - променя се контекста.

А иначе....много неща са професионални (и се използват в малък процент от практиката).
Ако ти е калпав апарата, и хистограмата ще ти е калпава..нищо , че я има..и нищо, че може да се съдереш да изглежда добре.

Дата:   26-03-06 20:31

Tudur_G написа:

> Става въпрос С кои настройки на апарата може да се направи това въпросно експониране за да се получат добри хистограми т.е. да не се получат преекспонирани и недоеспонирани кадри [smilie22]

С най-старите[smile] - скорост или бленда. Става дума за връзката между тях - увеличаваш/намаляш скоростта при една и съща бленда или затваряш/отваряш блендата при една и съща скорост![beer] [shtrak]

Дата:   26-03-06 20:32

Kanonir
Благодаря за инфото.[beer]

Дата:   26-03-06 20:35

- Ако апарата ти е с малка матрица - хистограмата ти ще има остри пикове и падове....та ако щеш се съдери. Какво от това, че всичко "е вътре" и си платил, за да я има. Остава само да си се самоуспокояваш.
- Ако сюжета ти е равен по контраст, няма нужда да гледаш хистограмата. Автоматиката също я гледа...и често по-добре от теб.
- Ако сюжета ти е динамичен - хистограмата ли ще ти пълни LCD, или обекта? И дори да ти го пълни...нея ли ще гледаш?

Сега надявам се, съм по-ясен [smilie7]

Дата:   26-03-06 20:39

Моби, прочел съм го цялото и в 90% от това което си написал не съм съгласен, но пуснах само първото. Това че някой не си дава труда да разбере хистограмата си е негов проблем, но този които пита не трябва ли да му помогнем вместо да му обясняваме как "професионалните" инструменти са само за "професионалисти" или напреднали и да не им гледа той-новака в канчето? Мисля че от малко повече знаниеникой няма да го заболи дории да не го ползва на момента и на макс.
А това за калпавия апарат и калпавата хистограма е нещо савсем отделно и човека май не питаше за такова нещо?![beer]

По допълненията ти:

аз лично гледам и сюжета и хистограмата, когато снимам нещо бързо обикновено съм се подготвил предварително горе долу къде съм пак с помоща на хистограмата. Поне за мен когато е възможно се опитвам да имам пълен контрол над снимането си за да имам повтаряеми резултати и колкото е възможно по-малко да завися от случайността що се отнася до експозицията!

Публикацията е редактирана (26-03-06 20:45)

Дата:   26-03-06 20:45

Апарата ми е Канон А520 с матрица 1/2.5-inch CCD

Niakoi moje li da me informira, kakvi nastroiki se izpolzvat za eksponirane na kadrite?

Според както пита, така му отговарям.
Доста по-лесно и полезно занимание е да се научи да си гласи manual (S/F) и преценява обекта в LCD-то.

Автор: holden   

А бе и аз не съм много съгласен с Moby, но от опит съм се научил че като каже нещо рядко греши, а ти Kanonir тепърва имаш да се доказваш.

Дата:   26-03-06 20:47

И пак по професионално погледнато...хм, да видим как ще прозвучи... амиииии... хистограмата ти дава повече информация отколкото изображението на екранчето [smilie7]
Изключително полезна при определени измервания на експозицията, които са зададени от фотографа и предразполагат към загуба на информация [smilie7]

Дата:   26-03-06 20:50

holden не се опитвам да се доказвам, нито занапред ще го правя - аз си знам че съм никой, просто споделям моя опит и това откъде съм го почерпил.[smile] Със сигурност знам кои са авторите които съм изброил и какво правят като фотография, та от там - сравнявайки се с тях пак повтарям че съм никой![smilie24]

Публикацията е редактирана (26-03-06 20:52)

Автор: tudur_g   
Дата:   26-03-06 20:59

Ще съм ви много благодарен ако не го превръщате в спор дали трябва или не трябва да се гледат хистограмите. Просто искам да ми се обясни как да си настройвам апарата за получаване на добре експонирани кадри.

Дата:   26-03-06 21:01

https://photo-forum.net/static/forum/2006-03/gsnx0556.JPG
http://www.dcresource.com/reviews/sony/dsc_p150-review/screen-rec.jpg

Какво ще направиш, ако хистограмата ти дава това?

Автор: tudur_g   
Дата:   26-03-06 21:16

ми да, с кои настройки ще се подобри тази хистограма?
http://www.dcresource.com/reviews/sony/dsc_p150-review/screen-rec.jpg

Публикацията е редактирана (26-03-06 21:44)

Автор: StoyanBozhkov   
Дата:   26-03-06 21:33

Я да мушна един безумен въпрос, който сега ми дойде, след като моят щрак няма жива хистограма: хистограмите на композицията преди снимката и на самата снимка еднакви ли са? Особено при използването на светкавица.

Автор: holden   
Дата:   26-03-06 23:54

Mobby, az bih otvoril blendata. Ti kakvo bi napravil?

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна