Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпрос за продажбите на снимки
Автор: svetalcho   
Дата:   15-03-06 13:12

А бе как продавате снимките? На мен ми поискаха една снимка от сток секцията на форума (оказа се че работи понякога[smilie5] ). Та се видях в чудо! 1во съм в чужбина ама както и да е изпратих им я по майла, после пък хората искаха фактура да им намеря, с което пък приятелката ми се видя в чудо, защото нея я натоварих в БГ с тая работа. Изобщо за скромна сума се оказа доста трудна работа. Аз нямам регистрирана фирма....как мога да издам фактура егати? Та всеки ли фотограф на свободна практика продава снимки с фактури?...Просто ми е интересно каква е процедурата? Разбирам, че и клиента трябва да си осчетоводи парите ама аз като нямам фирма става доста тегаво.
Моля ви споделете малко опит в тази сфера!!!

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за продажбите на снимки
Автор: Gafa   
Дата:   15-03-06 13:16

Не само фирма касов апарат ами и патентно право в зависимост от раиона в който живееш
а сега и свиделство за майсторски клас или нещо подобно [ezik]

Автор: Brummaker   
Дата:   15-03-06 13:23

а фрактура + 25% [smile]

минаваш през някоя фирма и така...абе лудница си е и за смешните стотинки просто нема сми [smilie8]

Кажи им да изпозват метода на Джони Кеш [smilie3]

[beer] [shtrak]

Автор: Стоев   
Дата:   15-03-06 13:26

Подпиши се на гърба на снимката, че сумата е изплатена [smilie3]

[ezik] [beer]

Автор: kolov   
Дата:   15-03-06 13:29

[smile] [beer] [beer] [shtrak]

Автор: SLR   
Дата:   15-03-06 13:31

Бруме[beer]
Джони КЕШ и Джим КЕРИ[smilie18] [smilie18] [smilie18]
Ъъъъ,иначе въпроса си е сериозен де...сори svetalcho[beer]

Автор: boni   
Дата:   15-03-06 13:33

Ами сега базата данни от нашия сток се прехвърля към една агенция, която ще работи и с чужбина, надяваме се това да реши проблемите с чужбина.

Автор: Phoki   
Дата:   15-03-06 13:33

Три начина на плащане:
1-в бр.;
2-ръка в ръка;
3- кеш;
на друго не кандисвай[beer]

Автор: J0R0   
Дата:   15-03-06 13:34

Дрън дрън...
Всеки може да продаде снимка, независимо дали е фотограф или не е, независимо дали има фирма или няма.

Да не би всички които продават на вестници и списания да имат сертификати?

Има начин, но фирмите гледат да си го спестяват, щото не им изнася.
Начинът се нарича "Хонарарен лист" - попълват ти данните и за какво са ти платили хонорар и това е.

Всяка фирма има право да наема хора на хонорар за всякаква работа. Въпросът е че трябва да им внесе някакъв % данъци върху изплатения хонорар.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   15-03-06 13:37

А и нали трябва да ти контролират дохода.
Ако е над 1000 лв. ли беше, такъв свободен на година - трябва да ти забодат и върху него после данък.(декларираш го...ако не са ти го заболи вече с такива бумаги)[smilie18]

Автор: almEra   
Дата:   15-03-06 13:38

Точно така, за хонорар става въпрос. Длъжни са авансово да ти удържат ДОД, ако не греша 20%.

[smilie24]

Дата:   15-03-06 13:41

Пиши си цената с 20% отгоре, за да ти резнат ДОД не за твоя сметка, и готово [smilie3]
После на изданието ще му резнат отново 20%ДОД, и готово - ефекта на мултиплициране. Една снимка знаеш ли колко приход ще донесе в хазната [smilie3]

Автор: Стефан   
Дата:   15-03-06 13:42

Да, в повечето случаи става без такива глупости като фактури, само веднъж май ми искаха нещо такова, че и аз се чудех какво да ги правя, но в крайна сметка стана и без фактура. От чужбина като са ми плащали (от Полша и от Словакия) са ми превеждали парите по банков път или във втория случай с обикновен запис май стана. В случая с Полша изпратих по обикновената поща на адреса на агенцията във Варшава подписан договор или нещо такова, който ми го бяха пратили по електронната поща.

Дата:   15-03-06 13:45

Които ми иска фактура - остава без снимка.
Които ми иска диапозитив - също [beer]
(точно едни поляци така искаха...че аз отде да знам, дали ще ми го върнат) [smilie3]

Автор: ksietta   
Дата:   15-03-06 14:00

Мисля че не е проблем да издаваш фактури като физическо лице, касовата бележка е ръчна...доста архитекти така работят...ако имаш проблеми - пиши ми по e-mail, ще ти сканирам една такава фактура от архитект с който работи нашата фирма и ще ти я пратя...

Автор: ecobo   
Дата:   15-03-06 14:19

Отиваш и си вадиш един булстат (регистрираш се като свободна професия), после се регистрираш в НАП, купуваш си кочан фактури и кочан касови бележки и издаваш фактури на поразия...[smilie24]
Разбира се, ще трябва да си внасяш осигуровки и да си плащаш ДОД...[smilie23]

Регистрацията отнема около 3 дни... [thankyou]

Дата:   15-03-06 14:46

ksietta: наистина ли мога като физическо лице да издавам фактури?? Не знам наистина затова питам[smilie2]

Дата:   15-03-06 14:48

Жоро и аз така си мислех ама хората искаха фактура и аз не знаех как да реагирам в случая, затова и пуснах темата[beer]

Автор: chr   
Дата:   15-03-06 14:51

J0R0 , прав си, това е вариант, но преди време на края на годината фирмите подаваха едни справки в данъчното, на кои физически лица са изплатили хонорари и на база тези справки, данъчните след края на финансовата година, търсеха въпросните лица дали пък те от своя страна са си подали декларации за прихода, които са получили... и първо ги глобяват, ако са си пропуснали да подадат декларацията, а после им търсеха и осигуровки върху прихода ... та ако и сега е така, за svetalcho става доста по-сложно, ако се наложи да подава лична декларация след края на годината ... може и да се е променило нещо сега, но ако иска да е "изряден" би трябвало да подаде декларация при този вариант:-) да каже някой работещ счетоводител :)[beer] [beer] [beer]
svetalcho, намери някоя приятеска фирма, която си е платила патента за фотографски услуги и ги помоли да издадат фактура от тяхтата фирма и касов бон , пък ти ще ги "почерпиш" [beer] [beer]

Автор: Георги   
Дата:   15-03-06 14:52

екобо може и за 1 ден :)

Автор: chel   
Дата:   15-03-06 15:18

chr и JORO са прави
хонорарният лист всъщност се издава на базата на т.нар. граждански договор - по нормативните документи това се води "извънтрудово правоотношение" - граждански договор (поне така ми каза счетоводителката, която ми плаща по този начин).
До 15 април всяка година се подава данъчна декларация и се доплаща(или ти връщат) ДОД.
За авторски възнаграждения ти признават 50% разходи и всъщност плащаш данък и някои осигуровки (само за пенсия и здравна) върху половината сума.
Работодателите не го обичат, защото трябва да ти платят част от осигуровките (не знам за тази година какъв точно процент, но май е същият като при трудовите договори), а и защото авансово ТЕ трябва да ти внесат 15% (преди беше 20%) данък. Надявам се да съм помогнала.
Уточнявам, че не знам за фотография какви други неща може да има - тук се спомена нещо за патент например.

Автор: ksietta   
Дата:   15-03-06 18:03

Нямяше ме - да, абсолютно... ecobo съвсем точно го е описал...може да питаш в общината...

Дата:   15-03-06 18:15

хубаво де ако продавам по 1000 снимки няма проблем, ама като съм продал една снимка за 1 година за мноого скромна сума кво??? Да и платя данък, да си внеса осигуровки и т.н.
Ми то не остана за една кутия цигари[smilie18] [smilie18] [smilie18]
И аз използвах приятелска фирма в случая, но въпроса ми беше принципно как се прави.....някога може да ми се случи..дай боже.... да продам повече снимки.Исках да знам какво мога да направя.
Благодаря на всички за мненията!!!

Автор: NIKJAMa   
Дата:   15-03-06 18:49

Никой не го интересува дали 1 или 1000 снимки си продал. Държавата трябва да си получи своя дял от твоя доход.
Най-лесния вариант е да ви ги изплатята по хонорар сметка. По нея ще ви удържат данъци ако надвишавате необлагаемия доход и осигуровки. Хубавото е че платеца на дохода ще трябва да внесе часта за работодател. Другата хубава новина е че 50% от сумата ви се води нормативно признат разход т.е. са ви необлагаеми и върху тях няма да ви удържат данъци и осигуровки. Настоявайте си за 50-те процента при изплащането понеже обичайно се признават 35%.
Трябва да си вземете и служебна бележка за да можете с нея в края на годината да си направите годишна данъчна декларация по ЗОДФЛ. Другите варианти с булстатите и т.н. са по-сложни и за еднократни неща няма смисъл да се мисли за тях.
Никой не може да ви иска изрично фактура и хонорар сметката е напълно достатъчна за да е данъчно признат разхода на този който е купил свимката. И последно не се сърдете ако в договора ви пише 300 лева а получите 260 просто данъка и част от осигуровките са си за ваша сметка ако искате чисти 300 се договорете за по-голяма сума.

Дата:   15-03-06 18:57

Благодаря! Просто е трябвало да се договоря за хонорар...не знаех тънкостите[smile]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна