Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Направи си сам ...
Автор: LTG   
Дата:   24-02-06 15:10

ЗАЩИТА НА ДИСПЛЕЯ

На доста модели цифрови апарати дисплея няма защитно прозорче. Самия дисплей е съставен от 2 тънки стъкла м/у които е течния кристал, а от външната страна има поляризирано фолио, което е доста меко и лесно се драска, а дисплея при малко по-силен натиск се счупва.
Един от начините за предпазване е да се залепи защитен найлон, но и от него ефекта е малък, тъй като пази само от надраскване, но не и от удар и лесно пада.
Това, което аз за 2-ри път направих на моя Олимпус е предпазно "стъкло".
Купих си кутийка празни компакт дискове и от прозрачните дискове, които се слагат отдолу и отгоре за да не се драскат другите в пакета, успях да изрежа правоъгълно парче, което залепих над дисплея.
Рязането се оказа доста трудна задача за домашни условия. Използването на ножица е невъзможно, защото материала се пука и се пръска.
Начинът е като се очертае с перманентен маркер линията на среза, парчето се увива в опаковащ домакински найлон за да не се драска, от двете страни слагат 2 метални пластини, като ръбовете са точно по линията. Пакета се стяга на малко менгеме (не много силно) и с най-обикновен бял конец от ръчна макара започва да се реже по линията (от черния може да останат власинки в самата пластмаса, ако тя леко се разтопи от триенето и после да си личат). Най-вероятно може и със струна от китара.
При внимателна и прецизна работа се получават почти идеални ръбове. С фина шкурка преди да свалите парчето от менгемето минете ръба за да стане гладък. Така се изрязва необходимата форма.
Важно е преди да започнете да направите на хартия шаблон на дисплея и зоната около него и по него да мерите, а не направо на апарата, защото може да го напълните със сърготини от рязането.
Залепването може да стане по поне 2 начина - с лентички двустранно тиксо или с лепило, като трябва да се има в предвид, че пАрите от лепилото може да повредят горния слой на дисплея - т.е. приложимо е само ако може да се свали лесно капака около дисплея. Недостатък при тиксото е, че по-лесно се отлепва, но се запазва външния вид на апарата.
След залепването в/у предпазното прозорче може да се залепи рамка от декоративно самозалепващо фолио, което да скрива лепилото/тиксото отдолу.
Така със защитен прозорец успях да опазя екрана без драскотина, а 1 година и половина след закупуването му само подмених прозорчето с ново.
[shtrak]

Очаквам и вие да опишете тук разни полезни идеи и приспособления, които сте направили за своята техника.

Публикацията е редактирана (24-02-06 15:19)

Отговори на това съобщение
 Re: Направи си сам защита за дисплея
Автор: PeterPAN   
Дата:   24-02-06 15:17

Ако някой се интересува имам защитни покрития за дисплеи, за 1.8" ЛЦД и по големи трябва да премеря размера.

бях обещал едно на този който купи на артмика КМ А200, обещанието си остава в сила .

другите ги продавам на цена достатъчна да си избия транспортните разходи.(около 5лв. бр)

в понеделник ще пусна тояните размери.

Автор: shadowhand   
Дата:   24-02-06 15:20

Евала! Наистина много хитро и лесно за изпълнение. Ще се постарая в близките дни и аз да го направя на новата ми Паналайка, че вече съм си патил от чупен дисплей...

Re: Направи си сам ...
Дата:   24-02-06 15:21

Проблем е направата при апарати с въртящ се дисплей, тъй като няма място къде да иде прозорчето при затваряне на дисплея. В такива случаи може да се ползва фолио, каквото се използва за подвързване със спирала на хартиени разпечатки.

Какво представляват тия покрития? - някакво фолио ли?[smile]

Публикацията е редактирана (24-02-06 15:24)

Автор: Стоев   
Дата:   24-02-06 15:27

PeterPAN,
това ли е?

http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=294336&is=REG&addedTroughType=search

Дата:   24-02-06 15:30

Мойте са някакво фолио което е много гладко и се самозалепва, нещо като това което е лепнато на дисплея на нов ГСМ, много здраво лепва и през него се вижда много добре без да влошава видимо качеството, а това с плочка от цд съм си го мислил, но е поасно при насик понеже е твърда може да скапа лцд -то тъй че не бих рискувал, а и влошава изображението.

Дата:   24-02-06 15:34

...easy-to-use, self-adhering vinyl protector for LCD screens. and are optically clear, cut glare and protect the LCD screen from accidental scratching.The Screen Protectors are made from a naturally adhering vinyl, so there is no residue or contamination from fingerprints during installation. Unique trim lines on the backing make application easy, sizing accurate, and cutting simple. Cleaning wipes are included to clean the LCD screen before installation...

Дата:   24-02-06 15:42

Предпазните дискове от които аз направих предпазното прозорче са идеално прозрачни (поне тези, които аз купих - EMTEC) и не влошават изображението. Проблем това, че отразяват външната светлина.

Публикацията е редактирана (24-02-06 15:43)

Дата:   24-02-06 15:56

Идейки от Тук [ezik] [beer]

Автор: B_Ball_P   
Дата:   24-02-06 18:01

трябва ми за 2.5 инча екран защитно фолио или както се казва .. от къде да взема [smilie11] от Пловдив съм .... често ходя до София

Автор: Todd   
Дата:   24-02-06 18:07

И като се драска кво ????????????????
Да не си се женил за него ??????
[ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik]

Дата:   24-02-06 18:48

Аз го купих от ebay.de(по скоро брат ми) бях поръчал 1.8" но това е по голямо в понеделник ще пусна точно какви са размерите, който се интерисува.

Дата:   24-02-06 19:59

Още интересни нещица [smilie5]

http://www.lonestardigital.com/LCDviewer.htm

и последните най-долу тук:

http://www.steves-digicams.com/under50.html

Автор: Sidewinder   
Дата:   24-02-06 20:06

И какво ще им защитаваш на въртящите екранчета? Нали като завъртиш, целият фотапрат го пази? За мене това е начина в конкретния случай.

Дата:   24-02-06 20:27

Това, че му се върти екрана на един апарат, не значи, че не можеш да го удариш или одраскаш. Първите отпечатъци от пръсти и драскотини се появяват няколко дни след като започнеш повечко да го ползваш, а освен това екраните имат и антирефлексно покритие, което след време става на петна.

Автор: Sidewinder   
Дата:   24-02-06 20:36

Не омаловажавам това, което си направил. И много хубаво си описал технологията.Но още докато четях началото,се сетих за първият възможен проблем - отблясъците , но ти си го описал по-надолу. Лично аз, не бих си сложил такова нещо в/у екрана. Напомня ми за найлонче в/у дистанционно.Ако се замислиш колко бързо остарява(морално) техниката в днешно време, предпочитам да си го ползвам така, като са го измислили конструкторите на фирмата.Защото само след година-две ще имаш музеен експонат с перфектен дисплей [smile] .

Автор: B_Ball_P   
Дата:   24-02-06 20:39

PeterPAN заинтересован съм ..... пиши ми на мейла ако имаш за 2.5 инча дисплей![beer]

Автор: charger   
Дата:   24-02-06 21:59

Oтивате в магазин за компютърна техника.
Плезио например.
Купувате LCD SCREEN протектори за PDA.
5броя в комплект,цена 25лв,без ддс,мисля.
Покриват 3,5 инчов дисплей,така,че може да се изреже необходимия размер.
Успех:)[shtrak] [thankyou] [thankyou]

Дата:   24-02-06 22:02

добра идея[smilie24] [beer]

Автор: loveforever   
Дата:   09-03-06 13:28

Реших да се възползвам от предложената идея и веднага искам да се похваля и с резултата:

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/qpiq3426.JPG
https://photo-forum.net/imgs_thumbs/167/v_1141902924_1.jpg

https://photo-forum.net/i/295108&USER_ID=15352

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/nnta5892.JPG
https://photo-forum.net/imgs_thumbs/168/v_1141902994_2.jpg

https://photo-forum.net/i/295109&USER_ID=15352

За справка това което направих - взех прозрачна подложка от пакет със СД-та, изрязах я по размер с 1 мм по-голям от размерите на дисплея( с остро ножче и линийка), след което с фина пила намалих до размера на диспля така че все пак предпазното стъкълце да остане съвсем малко по-голямо и направих фаска на 45 градуса. След това с леко подмушване и натиск просто поставих добре почистеното екранче върху ЛСД-то( като по-големия размер получен от фаската се ползва за задържане под борда на дисплея). Ефекта е видим на снимките.
Предимство в случея е че нищо не се лепи, нищо не уврежда дисплея с тази манипулация а и винаги лесно може да се подмени предпазното стъкълце при желание с ново.
След така направените манипулации качеството на образа на дисплея не се влошава, а дори може до известна степен да се смята и за по-добър!

Публикацията е редактирана (09-03-06 13:39)

първа  назад  1     всички  напред  последна