Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 предложение. кажете какво мислите
Автор: Neli78   
Дата:   19-02-06 09:46

Предложението ми е по повод темата , която пуснах. Оказа се, че инфра червената фотография е доста по-интересна отколкото очаквах, но за съжаление и по-сложна. Благодаря на Gen за списанието. [smilie24]

Предложението ми е тази статия и други интересни неща по темата да ги постнем тук във форума на едно място удобно и лесно достъпно, каквото за съжаление не е просто една тема (заради проблемите с търсачката). По този начин всеки, на когото му е интересно може да прочете тези неща, без да губи време да ги търси, да си ги превежда на български, и да отсява най-важното и смислено от гугъла например. Предполагам, че ще има форумци, които знаят чужди езици, и ще помогнат за преводите. Какво мислите за предложението?

(извинявам се, ако вече е говорено за това)

(ако админите се притесняват за авторските права - може да бъде линк, който води към нечия тема, а в теми може да се цитира [smile] )

Публикацията е редактирана (19-02-06 09:49)

Отговори на това съобщение
 Re: предложение. кажете какво мислите
Дата:   19-02-06 09:59

исках да кажа не само за IR фотографията, а и за други теми, които са интересни

Дата:   19-02-06 10:04

Мисля, че като следствие от това, най-често пусканите теми няма да се повтарят или поне чувстително ще намалее броят им, като по този начин форумът ще стане по-приятно място или поне няма да губим толкова време за преглеждането на темите.

Например на най-често пусканата тема: "Какъв апарат да си купя?", може лесно да се отговаря с линк към статия за начинаещи, която им изяснява основните неща, които трябва да знаеш когато си избираш апарат

Публикацията е редактирана (19-02-06 10:06)

Автор: pmartinov   
Дата:   19-02-06 10:06

И аз искам Нели ,но всеки случай е сам за себе си уникален и няма общо решение. . .

Публикацията е редактирана (19-02-06 10:07)

Дата:   19-02-06 10:08

Статията в списанието, което ми даде Gen е на руски, но аз не мога да я преведа толкова добре.

Има ли форумци, които знаят и имат желание да помогнат? [smile]

Автор: Sidewinder   
Дата:   19-02-06 10:59

Нели, бих могъл да помогна.Знам руски доста добре, там съм учил.Сега ще видя в другата тема линка [smile]

Автор: Ted_74   
Дата:   19-02-06 11:03

Neli, към кирлиановата фотография ли ти е насочен интереса?

Дата:   19-02-06 11:56

Бърз превод на превюто на статията в интернет страницата на списанието.Ако ми изпратиш на мейла цялата, ще ти я преведа.
Запредельная фотография
може би " Непривична фотография или Фотиграфия, излизаща от границите на познатото.

Инфрачервената снимка позволява да де види това, което при нормални условия ни е недостъпно.По този начин се разирява представа ни за ( както ни се струва) отдаван познатият ни, окръжаващи свят. Как се получава инфрачервено изображение днес?

Първите фотоленти, чувствителни към инфрачервените (ИЧ) лъчи , са се появили през 1931г. Пионер(първооткривател) в тази област на фотографията е американският физик-експериментатор Rober Wiliams Wood ( само предполагам как се пише на английски/американски).Веднага ИЧ фотография става незаменима в научната и военната области.
В невидима светлина (ИЧ) е лесно да се различат зелените листа на дърветата( растителността) от маскировъчните цветове на "хаки"( маскировъчните платове за униформи). Благодарение на снимки на картини на велики художници,изпълнени в ИЧ диапазон(спектър) , ние успяхме да видим онези варианти на крайните произведения, от които авторите са се отказали в процеса на работата си и съответно, са ги покрили със слоеве боя.
Непривичността(нестандартността) на този тип фотография е била оценена от фотохудожниците.Та нали при създаването на хубава фотография(снимка), съотношението между свободното творчество и доста сложните технически познания винаги остава равно ( 1:1). ИЧ фотография е хубав пример за това, как технически прием(трик, технология) може да се превърне в мощно изразно средство, разширяващо творческите възможности.
Какво ни дава ИЧ фотографията? Освен възможността да се заснеме невидимото, тя позволява да превърнем обикновенния(привичен) пейзаж в нещо загадъчно и интересно.Най-привлекателно на ИЧ лента изглеждат растителността( по-точно зелените части от нея) и небето.Зелената част на растенията отразява много повече светлина в ИЧ диапазон, отколкото във видимият, затова дърветата и тревата на фотографиите се получават много светли.Синьото небе не съдържа ИЧ лъчи и на фотографиите се получава драматично тъмно с ярки, релефни облаци.Сенчестите участъци от пейзажа, осветени от синьото небе, стават по-тъмни, а снимката като цяло изглежда по-контрастна.Топлите цветове и човешката кожа обикновено се получават по-светли, отколкото при традиционната фотолента.Сложное да се предположи как биха изглеждали обикновенните( с които сме свикнали) изкуствени обекти - бои, тъкани и др. Например, естествените черни тъкани и черното кадифе в ИЧ лъчи изглеждат много ярки.

тук http://www.foto-video.ru/tech/test/infra е началото на статията, има ИЧ снимка, която може да се види в голям размер, но не успях да дам директен линк към нея.

Сега малко линкове за англо-четящите :
(Тъй като по непонятни за мен причини линковете се натрупват, отваряйте само най-долният от всяка групичка)[smilie3]:

http://www.atsf.co.uk/ilight/index.html
http://www.mat.uc.pt/~rps/photos/FAQ_IR.html
и последната статия в превод на руски:
http://www.photoweb.ru/prophoto/biblioteka/Metodolog/02.htm

Публикацията е редактирана (19-02-06 13:04)

Автор: Тодоров   
Дата:   19-02-06 17:17

Трудно начинание е IR ,но за сметка на това интересно.С нетърпение очаквам да се раззелени,та да може да се снима в тоя диапазон [shtrak]

Дата:   19-02-06 21:50

Sidewinder, много ти благодаря [smile]

Ted_74 , какво е това?

Дата:   20-02-06 09:26

Тодоров, нещо се гъбаркаш [smile].

Автор: Тодоров   
Дата:   20-02-06 16:15

Sidewinder , що да се гъбаркам[smilie11] ,доста дълго снимам в IR и що годе ми е ясно какво е нужно за това.Дай Боже по-скоро да се стопли и ще покажа фотки[smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна