Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Има ли отношение пъти в милиметри?
Автор: hose   
Дата:   14-07-04 18:18

Не знам точно защо но на много цифрови увеличението е в "пъти" като при биноклите - има ли отношение на тези пъти към стандартните милиметри? нещо формула таблица?
3 пъти увеличение отговаря горе долу на 100мм май - за 35мм лента говоря като аналог

Отговори на това съобщение
 Re: Има ли отношение пъти в милиметри?
Автор: dsp   
Дата:   14-07-04 19:34

Ами няма такова отношение... кратността на вариообектива е просто отношението на най-малкото към най-голямото му фокусно разстояние... като най-малкото може да е различно и то доста различно, от там не може да се съди за най-голямото само по кратността.
Истина е може би че най-популярни при камерите с несменяеми обективи са обективите с най-малко (еквивалентно към 35мм лента) фокусно разстояние от около 35 мм, но това не е вярно за всички, примерно Олимпус С6060 започва от 28мм (ако не се лъжа)

Автор: junior   
Дата:   14-07-04 21:56

три пъти (3х) може да значи 35-105 варио или 28-84 (или техни еквиваленти)...

така че има някаква връзка, но увеличението е ОТНОСИТЕЛНО (спрямо най-широкия режим на вариото), а стойностите в милиметри са АБСОЛЮТНА стойност.

Автор: Pavel   
Дата:   14-07-04 22:30

Би трябвало за 1х да вземем 45,50-58мм фокусно разстояние,поне в този диапазон са нормалните обективи, според различни източници-различна информация.Но като за по-лесно да вземем,че 50мм=1х отговарящо на човешкото възприятие за "нормална" картина, тогава 200мм=4х и т.н.Опитно съм установил, че това е почти така, разминаването е минимално след като съм сравнявал снимки с f=50mm и f=200mm.
Като 200мм дава много малко по-голямо увеличение от 4х спрямо 50мм.Поне при мен така се получи.Ако някой има други впечатления, нека ги сподели.

Дата:   14-07-04 22:32

Павка, моят апарат е с т.нар. 2х... 35-70... а сега ти ми кажи кое е се счита за нормално...

Дата:   14-07-04 22:44

Ми 2х спрямо най-малко фокусно разстояние към най-голямото, но реално увеличение е най-много 1.5х. Тоест ако обекта го виждаш с невъоръжено око и като погледнеш през фотоапарата си при f=70мм няма да ти се стори изображението 2х както излиза по сметки, а около 1.5х, че и по-малко.

Дата:   14-07-04 22:52

това за което говориш е съвсем друго.... ясно е, че човешкото зрение е еквивалент на 46 мм... (и за улеснение се взима 50мм) ама това не означава, че увеличение от 2х, както го пише по сапунерките, е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО еквивалентно на 100мм

Дата:   14-07-04 23:14

Определено 2х при сапунерките не е еквивалентно на 100мм, и аз така много се бърках отначало и ми се струваше невероятно много, докато не реших да го проверя.Просто увеличението си го смятат като fmax разделят на fmin и каквото число се получи това е увеличението, което също е вярно, но ако се упомене точно кое увеличение се има в предвид, дали действитвлното или това което се получава при fmax/fmin.За мен това си е някакъв рекламен трик, който погледнат по друг начин излиза че предоставната информация за увеличението е вярна.И мен да ме питаш и аз така ще ти кажа че това е увеличението,но след като вече разбрах че се има друг вид увеличение, не това, което аз търся - реалното.

Дата:   15-07-04 00:01

освен това самият термин "увеличение" не е правилен... аз му викам "зуум" или варио. Увеличение би следвало да е при Макро-то... там се смята в диоптри...

Дата:   15-07-04 02:19

Vsy6tnost, njama zna4enie, prosto dumi.Edni vikat "dylbo4ina na rjazkost", drugi "dylbo4ina na ostrota", tva za primer.Vazno e horata da se razbirat.

Автор: jumbo   
Дата:   15-07-04 09:44

това е търговско белязане на кратноста на вариото и толкова и се изчислява съвсем елементарно както каза джуниара голямото : малкото и резултата е налице [smilie8]

Автор: Canon   
Дата:   15-07-04 11:17

Част от проблема идва от неточното определяне на субекта на "увеличение" и е чисто терминологичен
1. спрямо начален използваем ъгъл на снимане обикновено най-широкия (линейно зависи от мин. фок.разтояние), примерно при варио (зуум) +2х това е визуално "приближаване" т.е ъгъла е стеснен два пъти
2. спрямо обекта в рамките на образа му в този пример, той линейно е с 2 пъти по-големи размери, или като горе е уточнено това е относителен размер и няма дименсия (мм)
3.спрямо нормално възприемане от човешкото око - чети по-горните постинги, вариант на т.1 (популярно се дефинира като равен на диагонала на образното поле. Няма точно определение, поради различното съотношение на страните на образа 2:3, 3:4, 1:1)
Фирмите предпочитат вариант 1(като по-голямо число),
фотографите предпочитат вариант 3 спестявайки разстояние до обекта.
Дотолкова доколкото и двете страни имат противоположни интереси и двете тълкувания ще имат гражданственост в езика.

Публикацията е редактирана (15-07-04 12:47)

Автор: hose   
Дата:   15-07-04 21:05

kazano po durg nachin - duhame :)
t.e. - ne e iasno - no gore dolu e tova koeto i az predpolagah [smile]
kakto i da e de - vajnotot e dali vurshat rabota spored mene

Дата:   16-07-04 17:12

Значи, поне за мен си, мога да обобщя всичко изписано по-горе по следният начин:
Взимам апарата на Junior,за пример, чийто обектив е 35-70мм и имаме:
1. обектива му има 2x Zoom, тоест Fmax/Fmin=70/35=2
2. обектива му има приблизително 1.4x реално увеличение спрямо невъоръженото човешко око, тоест Fmax/50=70/50=1.4

Я сега кажете правилно ли съм разбрал.

Дата:   16-07-04 18:33

прав си... само да не го наричаме "увеличение", а например "приближение"...

Дата:   16-07-04 18:44

След като видях ето това:

URL: http://www.dpreview.com/news/0406/04062402kowprominartd1.asp

Kowa Prominar first announced the TD-1 digital spotting scope in March last year, the company has now posted a new press release with specifications, it also reveals that this unique digital camera should be reaching shelves in Japan sometime in July. The 210,000 YEN (approx. $2,000) digital spotting scope has a huge 450 - 1350 mm F2.8 - F4.0 zoom lens (equiv. approx. 10x - 30x zoom) coupled to a 1/2.5" 3.14 megapixel CCD. It also has a true TTL optical viewfinder. This beast is 39 cm (15.4 in) long and weighs 2.3 Kg (5.1 lb).

За 1х=невъоръжено око са взели F=45mm,не 50мм както аз бях посочил, от там и се получава този ZOOM=10x - 30x, но това вече е ZOOM на реалното увеличение, иначе ZOOM на вариото е 1350/450=3x

Дата:   16-07-04 18:46

Добре де - "приближение", докато аз писах по-горния пост, ти си написал нещо ново:)

Автор: pinko   
Дата:   16-07-04 18:48

За 1х=невъоръжено око са взели F=45mm,не 50мм както аз бях посочил, защото диагонала на лайка кадъра 24х36 е точно 43 мм[shtrak] [shtrak] [shtrak], така че даже трябваше 43 мм да вземат за пълна точност[smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна