Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Водещо число при високоскоростна синхронизация на светкавица
Автор: IDA   
Дата:   10-02-06 15:27

Уважаеми приятели,

От известно време ползвам светкавица Canon 420 EX и често снимам в режим на високоскоростна синхронизация, при което, както е известно, светкавицата работи в импулсен режим и поради това, с намалено водещо число спрямо обикновената нискоскоростна синхронизация. Интересува ме, как (колко пъти) намалява водещото число при скорости 1/500; 1/1000; 1/2000 и 1/4000 с., при положение, че всички останали параметри на снимане остават постоянни.

Доста се рових в Google, но така и не намерих информация и данни от измервания по въпроса. Навсякъде само се споменава за намаленото водещо число. Ако някой е правил такива тестове (може и с друг модел светкавица) или е чел нещо по въпроса, ще съм благодарен, ако сподели опит или даде препратка.

Надявам се на отговори и дискусия по същество и предварително благодаря на всички, които могат да дадат полезна информация по въпроса.

Отговори на това съобщение
 Re: Водещо число при високоскоростна синхронизация на светкавица
Автор: n1x0n   
Дата:   10-02-06 15:37

Никъде не пише, защото май няма как да се сметне теоретично...

Не знам дали апарата си "говори" със светкавицата за скоростта на която ще снима. Ако си говори - спада би трябвало да е малък и константен. Ако не си говори спада ще е прогресивен с намаляването на експозицията.

Дата:   10-02-06 15:49

Ако си в София - може да цъкнем една проба с флашметъра и да видим.

Дата:   10-02-06 15:50

Никсън, говори си, разбира се, но голяма част от енергията се губи поради това, че в този режим, отворът между двете пердета е доста по-малък от самия кадър и голяма част от светлината при всеки импулс отива на вятъра. Логично е, колкото е по-висока скоростта, толкова да са по-големи загубите. Въпросът е, колко пъти при това намалява водещото число. Естествено, нужни са ми приблизителни стойности, за да знам, ако използвам светкавицата за подсветка на отдалечен обект, който искам да снимам с доста отворена бленда, дали ще ми стигне мощността.

Дата:   10-02-06 15:52

Би било чудесно! В София съм, а ти къде се намираш?

Автор: dau   
Дата:   10-02-06 15:55

И на мен ще ми е интересно и аз да потествам с 580ЕХ!

Никсън [smilie24]

Дата:   10-02-06 15:55

Ами мойта логика е такава:

Ако си "говори" - светкавицата знае че ще се снима на 1/1000 и /ако е достатъчно умна/ би трябвало да прецени как да си вкара цялата мощност в рамките на тези 1/1000. Аналогично при по-високите скорости.

Въпросът е дали това се случва, или просто светкавицата при скорости над 1/250 праска един импулс който винаги е примерно 1/250 и скоростта и TTL-а режат от импулса. Ако е второто, то би трябвало оползотворената мощност да пада пропорционално.

Автор: nrk   
Дата:   10-02-06 16:02

Трябва да е първото, Никсън. Щото иначе ТТЛа става безсмислен. Всъщност затова и високоскоростната синхронизация при канон се появява заедно с ЕTTLa, щото иначе нямаш никаква автоматика.
Едно питане - високоскоростната синхронизация работи ли на M, или само на автоматичните режими?

Дата:   10-02-06 16:03

Никсън,
Ето какво намерих по въпроса:

http://www.chem.helsinki.fi/~toomas/photo/flash-discharge/hispeed.html

Импулсният режим се симулира чрез амплитудна модулация на един единствен дълъг импулс, като модулиращата честота е 40 КХц.

Съжалявам, че препратката не е активна, но съм с Netscape.

Дата:   10-02-06 16:08

Nrk, не съм пробвал, но според мен няма причина да не работи в ръчен режим. Аз работя главно в Av и Tv в тези режими работи отлично.

Дата:   10-02-06 16:15

Ето и малко от текста, от който става ясно, осветеността спада с около 1 стойност на блендата за скорости от 1/180 до 1/4000 с., но не е много ясно защо спадът в интензитета остава постоянен при всички скорости в този обхват.

At shutter speeds faster than 1/125, i.e. those for which the focal plane shutter is never completely open, the flash modulates its output light at about 40 kHz in order to maintain a nearly constant light level for longer than the time it takes for the shutter slit to travel completely across the film plane. You can see that this time is about 13 milliseconds for 1/180 and goes down to about 9.5 milliseconds for 1/4000 second. During this discharge time, the light level changes by about 1 full stop or maybe a little less.

Дата:   10-02-06 16:21

Интересното е също, че отворът между двете пердета се придвижва доста бавно по кадъра, за около 1/100 с., дори и при скорост 1/4000 с., с други думи, скоростта на затвора зависи само от ширината на този отвор, а не от времето, за което той се придвижва по кадъра. Може би това е обяснението.

Дата:   10-02-06 16:38

Ами не би трябвало да е толкова бавно това придвижване - ще скапе картинката?!

Автор: asahi   
Дата:   10-02-06 16:42

Точно това е верният извод - за скорости над синхронната се променя времето за ускане на второто перде след първото. То и под синхронната е така, но видимо ефекта е по-друг.

Следствие от горното е, че при снимки на движещи се обекти със скорости над синхронната геометричните изкривявания от движението почти не се променят.

Дата:   10-02-06 16:52

Не би трябвало да е толкова бавно, но е факт: 9.5 мс е около 1/100 с. Мен и друго ме вълнува - това бавно предвижване, не увеличава ли чувствителността към вибрации на ръката при високи скорости, ако се снима с дългофокусни обективи над 100мм? С други думи, ако се снима на 1/4000 с., апаратът не е ли точно толкова защитен към вибрации, колкото ако се снима на 1/100 с.?

Дата:   10-02-06 16:57

Що се отнася за изкривяванията - да.

Дата:   10-02-06 17:05

А за вибрациите? Може ли да се окаже така, че при едно и също трепване на ръката, на 1/4000 с. ще размажеш кадъра точно толкова, колкото и на 1/100 с.?

Дата:   10-02-06 17:07

Това 9,5 мс е продължтелността на импулса, а не на движението на пердето. Движението на пердето би трябвало да е по-бързо, според мен.

Дата:   10-02-06 17:08

Не съм сигурен, но има доста логика в разсъжденията ти.

Дата:   10-02-06 17:16

Никсън, те подбират дължината на импулса според времето на движение на пердетата. Няма логика при импулс 9,5 мс, времето за придвижване на пердетата по целия кадър да е много по-малко от тази стойност, защото тогава ще прахосват много енергия.

Автор: Airborne   
Дата:   10-02-06 17:30

можеш сам да измериш! снимай нещо на 1/250-та, после се отдалечи на двойно разстояние и снимай на 1/1000на примерно. после сравни експонацийте. може и да греша[smilie24]

Дата:   10-02-06 17:47

Airborne, мислил съм го това, но за да направиш коректно измерване, ти трябват абсолютно еднакви условия на осветяване на обекта независимо от разстоянието. Как ще го постигнеш това, при положение, че наоколо има стени, тавани и други отразяващи обекти, чиито принос към общото осветяване на обекта зависи от квадрата на разстоянието до светкавицата? Трябва ти абсолютно черен тунел за целта. Другото е, че светкавицата автоматично си дозира светлината винаги така, че кадърът да е добре експониран.

Единственото, което мога да направя е да се опитам да засека разстоянието, при което светлината вече не достига, но и това измерване би било много неточно предвид на горните съображения. Може би, в някоя тъмна вечер, като се постопли, ще изляза на някоя гола поляна и ще направя някой тест. Може би с телеобектив ще стане. Най-доброто естествено би било с flashmeter, както предлага Никсън.

Автор: kalinari   
Дата:   10-02-06 17:51

Ейй ,веднъж и asahi да не е сигурен[smilie5] Много интересна темата,продължавайте[smilie24]

IDA ,ако е така както казваш ,то при по-бързите скорости ,въпреки че процепът изминава цялото поле на кадъра за същото време,тъйкато е по-тесен,би следвало всеки един участък над който минава , да е осветен за по-кратко време.Оттам и възможността за размазване по-малка.Може и да греша,не съм специалист в тази материя...

Дата:   10-02-06 18:24

Калинари, има логика в това, но май ще трябва да се тества, доколко това е така. При всички положения, бавната скорост на придвижване на пердетата няма да се отрази никак добре, ако нямаш твърда ръка или статив. Лично аз имам чувството, че ДСЛР-ите са по-чувствителни към вибрации, отколкото старите механични огледално рефлексни апарати. Отначало го отдавах само на големината и теглото, но вече сериозно се замислям, дали няма и функционална причина. Може Канон и нарочно да са конструирали новите си апарати така, за да карат хорат да им купуват безбожно скъпите обективи със стабилизация на изображението (IS). Това, разбира се, са само предположения.

Дата:   10-02-06 22:49

Е, и друг път не съм бил сигурен и не съм се обаждал, ама как да знаеш?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна