Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Телеметрична тема #06А/06(корекция на паралакса)
Автор: юнга   
Дата:   08-02-06 14:40

"По добре пусни тема за корекцията на паралакса и защо обективите за телеметричните апарати не фокусират под 1м /повечето/. "

Това написа Julius и мисля, че е достатъчна причина за втора телеметрична тема през тази седмица.

Отговори на това съобщение
 Re: Телеметрична тема #06А/06(корекция на паралакса)
Автор: Julius   
Дата:   08-02-06 14:48

В интерес на истината това /че повечето обективи за телеметрични апарати не фокусират под 1м/ е една от причините да мина на СЛР. Но идея си нямам защо е това ограничение... нека някой знаещ сподели... [shtrak]

Автор: stoyan_5   
Дата:   08-02-06 14:52

Мисля, че е очевидно!
1. Призмите трябва да се въртят на по-голям ъгъл, което е сериозно изпитание за този вид механика.
2. Визьора ще показва едно, а обектива ще снима сантиметри, дори дециметри под него!

Дата:   08-02-06 15:13

На Лайката визьора е с автоматична корекция на това, за което говорим и за техните обективи не съм сигурен че не снимат под метър! Като писах горното не уточних че имам предвид руската техника, но с тях също може да се снима и от много малко разстояние /примерно с Jupiter8/, но е необходима допълнителна приставка... слага се между тялото и обектива... /сега ще потърся малко снимки/. Не може само заради визьора да не снимат под метър?

Автор: icikonti   
Дата:   08-02-06 18:00

Интересна тема!!!
Жалко , че при малкоформатните няма задно матово стъкло , по които при такива ситуации да се фокусира!
Това е едно от решенията , но се среща рядко при средноформатните и предимно при голямоформатните![beer] При матовото стъкло , нещата ясни - всичко се вижда!
Иначе да се кадрира само по визьор на телеметрична камера е проблем.Даже смятам , че точния термин е кадриране , щото там паралакса е важен , то фокуса едно на ръка...
При различните фокусни разстояния /на различните обективи - трябват различни "маски" - които да показват размера на това което снимаш.Трябва и бутон за превключване на тези фокусни разстояния - например от 100 мм на 150 мм и т.н.Отделно от това , тези "маски" се движат по едни метални релси , когато фокусираш.Т.е. изместват картинката надолу-нагоре и наляво-надясно , в зависимост от това обекта на какво разстояние е пред обектива.
Това значи , че ако няма автофокусна система , може да се работи само с твърди обективи на които означенията на фокусните разстояния съвпадат с тези на камерата/бутона за превключване.
Представете си камера с вграден автоматичен контрол на паралакса за 15;21;28;35;50;80;105 мм и т.н. фокусни разстояния!Колко такива "маски" ще има в нея и каква сложност.Обикновено са изработени от метал и тежат....
За това , някои от камерите са построени така , че обхващат само някои фокусни разстояния примерно 35-40 мм , 50 мм ;80 мм .За суперширокоъгълните се произвеждат отделни визьори с ръчен контрол на паралакса .Там изместването на кадъра - става на ръка .Стига да не забравиш при кадрирането да поставиш бутона за паралакса на визьора на метрите , които ти показва метричната скала на обектива!
Всичко това отнема време.
Впрочем телеметричната камера е идеална за условията днес -24С /ако няма батерии в нея/.Носиш си камерата върху якето , без да се притесняваш от студа.Затвора доказано не замръзва.Правиш едно контролно спускане ,преди снимането и пердашиш ...[beer]

Публикацията е редактирана (08-02-06 18:08)

Дата:   08-02-06 18:12

Всичко това отнема време... и още как!
Аз като знам с каква мъка си беше с визьора на руските телеметрични /но и от друга страна си носеше удоволствие/.
Че като го забравиш на 35мм, а снимаш с Ориона /28мм/ например... или пък си го сложил да снима от метър, а си на безкрайност... то не беше едно...

Автор: labrax   
Дата:   08-02-06 18:26

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=297358&t=297358&phorum_uriauth=

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   08-02-06 18:33

Това не е болка за умиране [smilie3]
Лично аз с ТМ никога не снимам на толко къси р-я.
Иначе на днешно време има много технически решения - някои са приложени вече в практиката.

малко оф:
Ето на ТОВА апаратче знаете ли откъде "му гледа" визьора?
Кръгчето над буквичката "N" (надписа LENS) върху обектива....около 8 мм. от обектива [smilie3]
Визьора е достатъчно светъл, любимо апаратче ми е [smilie3]

първа  назад  1     всички  напред  последна