Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За снимките във високата планина - нещо и от мен
Автор: kkaammii   
Дата:   25-01-06 09:12

Преди време имаше тема на Моби за планините и снимките. Мисля, че дискусията може да се продължи, а там темата взе друга посока - затова съм копирала част от мненията тук и съответно какво мисля по част от въпросите.

.....
....
Долу ще направя списък на екипировката, подходяща за фотограф снимащ със скъпа електронна камера в такива условия:

- гумен наочник на визьора на камерата (за температурна изолация и особено за светлинна изобация от околната ярка среда) - [smilie24]

- статив/монопод – не е нужен. Обременява работата в такова време. Яркостта позволява да снимате на 160 ISO , бленда 8-16, S от 1000 до 125 до самият залез на слънцето. - [smilie24] Хората с по леки камери могат да заменят монопода с телоскопична щека, която има винт за камера.

- фоточанта с двоина изолация и метално окопчаване с ремъка. Не закачайте излишни ремъчки и предмети по нея, за да не се закачат по лифтове, клони, скали. Носенето е добре да е през врата и отпред. В чантата – пакет силикагел, и наилонов плик с ластечета (ако ще влизате в топли хижи). - Лично аз не разбирам какво значи двоина изолация. Моят избор е твърдо добра фотораница на гърба. Ползвам такава Тамрак от много време. Позволява да се катериш(в истинския смисъл на думата) и да караш ски сигурно и без да пречи. Когато вляза в топла хижа просто оставям нещата за известно време вътре и не съм имала никога проблеми. Без пликчета и т.н..поне не с Никон Д70 и Д200. Имам няколко падания със ски от интересни места, обикновенно с повече поражения върху мен отколкото техниката.

- Високи алпийски (туристически, планинарски) термозащитни обувки с подметки от Vibram с добър кант. Добре е да са модел, който позволява поставяне на "котки"(ходене по лед) и "снегоходки"(да не пропаднете в преспи или дълбок сняг). - [smilie24] Все пак силно ви препоръчвам ските с панти - там е разликата между "ходя" в планината и "газя сняг" в планината. Позволяват ви да стигате там където другите не могат и да оставате до по-късно, защото слизате по-бързо. Пример: преди 2 седмици - вр.Мусала - паркинга в Боровец - 1ч и 15мин (аз карам бавно [smile] )

- Алпииски клин със странични джобове за бърз достъп до филтри и джаджи. - Ако ще сте с GoreTex яке, защо да не сте и с такъв панталон ?!

- 5 пръстни хубави дълги ръкавици с лесно сваляне/поставяне. Едната обикновено остава на ръката при снимане - Научете се да снимате с ръкавици [ezik]. Пет пръста тънка ръкавица за снимане от Windstopper и голяма лапа върху нея за останалато време ви решават проблема и при -30С.

- Гети с добро долно и горно окопчаване.(за да не се изхлузват, като пропадате в преспи) - [smilie24] GoreTex, ако може най-добре.

- Горатексово яке, желателно по-голям размер (ако апарата е малък, да може да се побира под него при къси серии снимки, както и да си възбуди батериите)Ако якето ви е обикновено - на апарата може да му стане доста влажно, като го поставите под него. - [smilie24]

- Регулируеми щеки (с регулация катерене-спускане) с меки дръжки (за термоизолация на голата ръка, боравеща с апарата) - те създават сигурност предимно за апарата ви. Помагат за равновесие и подхлъзване, пестят усилия, помагат да не пропадате в снега, като разпределят част от тежестта ви върху повече площ. - [smilie24] Абсолютно задължително

- Ветрозащитени UV очила.(за да не се налага да ги сваляте при визиране)Ако не е много високо или ако е буря, няма нужда да са UV (но незнам зали се продават такива модели въобще) - По-хубавото нещо от очилата е ски маската, пак UV. Предпазва много по-добре и комфорта е на ниво. Снимането изисква малко свикване. Споменатите проблеми за гледане на ЛСД при ДСЛР мисля, че отпадат. ЛСД-то ви трябва само за хистограма.

- Една-две шапки за смяна, (+лента) добре е едната да е с козирка (за да визирате в сянката и). - [smilie24]

Споменатите от други хора допълнителна екипировка, лавинни предаватели, лопати и т.н. са подходящи за по-сериозни начинания. А и трябва да умеете да ги използвате правилно.

Финално, добавям няколко снимки от последните ми ходения с Никон Д200. Камерата се държи перфектно, не се занимавам да я пъхам изобщо под якето - в раницата или на врата - никакво пазене [smilie5] . При цял ден на -15С и нормално снимане и преглеждане долу горе остава 1/4 от батерията. Предполагам обаче, че моята още не е напълно разработена. Снимките съм ги качила нарочно тук, който иска да ги коментира да пише под тях, а не тук - за да може тук да си говорим за другите неща.

https://photo-forum.net/i/258648&USER_ID=2462

И една сериика:

https://photo-forum.net/i/264499&USER_ID=2462
https://photo-forum.net/i/264351&USER_ID=2462
https://photo-forum.net/i/264350&USER_ID=2462
https://photo-forum.net/i/264349&USER_ID=2462

Отговори на това съобщение
 Re: За снимките във високата планина - нещо и от мен
Автор: volokin   
Дата:   25-01-06 09:23

[smilie24]

Автор: Стоев   
Дата:   25-01-06 09:27

[beer]

Автор: gecko   
Дата:   25-01-06 09:32

Хубава тема. Да добавя и аз нещо. [smilie25]

Редовно да се проверват прогнозите за времето, страници в Интернет има много - pss.bglink.net, weather.bg, weather.yahoo.com ...

Никога да не се тръгва сам!
Да се подбират внимателно хората с които се ходи, от луди глави понякога има повече вреда, отколкото полза. Зимно време здравият разум в планината е неоценим помощник.

Последно, но не и по важност. Туристическа застраховка, и надежден мобилен телефон с добре заредена батерия, и с телефонните номера на ПСС подръка. Просто за всеки случай.

[beer]

Автор: ачо   
Дата:   25-01-06 10:06

Еехе... супер тема. Браво.. !!! На мене ми предстои ходене на Мусала тази събота и неделя, за да поснимам малко...
Та си мисля за тези условия на вънка и смяната на обективите...Малко е рисковано според мене....И друго.. при хубаво и слънчево време (ако има такова ) каква трябва да е експокорекцията?

П.С. Ще снимам с лентов Никон Ф65.
[shtrak]

Автор: alienguru   
Дата:   25-01-06 10:14

- статив/монопод – не е нужен. Обременява работата в такова време.

Ами ако от студа много треперя? [smilie18]
и май трябва да станеш рекламен агент на GoreTex :)))

Дата:   25-01-06 10:19

Ачо, няма нищо рисковано - аз ги сменям навсякъде, дори и във висящо положение [smilie5].Освен ако нямаш обектив с пластмасов байонет - не го използвай ако ти се намира такъв.

Иначе пропуснах да напиша горе, че има голям смисъл от използването на GPS, най-вече такъв показващ карти. Върши страхотна работа и ви помага да се "върнете в къщи" и при най-лошото време- примерно мъгла+тъмнина [smilie10].

Автор: Стоев   
Дата:   25-01-06 10:25

Малко линкчета за GoreTex магазинчета ще може ли? [smilie8]

Дата:   25-01-06 10:28

ДА...По миналата седмица изпробвахме един GPS на витоша... Интересно уредче е..
А аз имам карта (по-точно карти) на Мусаленски дял в мащаб 1:10 000 . Много е добра...
[shtrak]

Автор: nanapak   
Дата:   25-01-06 10:43

Ками, отлична тема и съвсем навреме [smilie25] [smilie24] [beer]
Не съм съгласен обаче за статива/монопода - естествено зависи от това, какво снимаш, но достатъчното слънце не винаги елиминира нуждата от статив. А след залез? А в хижата/бивака?!? Не че аз винаги нося, но (почти) винаги съжалявам, че нямам! [smilie10]
За чантите и раниците. Ако е за еднодневен поход - твърдо за фотографската раница (особено като имаш с какво да я напълниш) [smilie25]
Ако става дума за няколкодневни походи, за бивакуване, за катерене - и ако не си дамата в мъжка компания, а обратно, на тебе разчитат други хора - във фотографската раница не можеш да събереш нищо по-сериозно.
В такива случаи мястото на гърба е заето от истинската раница, а една поясна чанта (waist bag), сложена НАД поясния колан на раницата, върши доста добра работа. СЛР с обектив плюс два допълнителни обектива или един и светкавица не е малко. [smilie24]
Нещо от типа на Нова 2Олуедър или Офроуд на Лоуипро (моята е Тамрак, ама не помня модела)
Така всичко ти е подръка, не винаги в по-засукани ситуации можеш да си сваляш раницата и да разгръщаш целия пазар за един филтър например [smilie25]

Автор: PolarBear   
Дата:   25-01-06 10:45

Добри препоръки, подкрепям.

И все пак всички тези хубави неща са само част от подготовката. А трябват и знания и опит как да се използват.

Също като темите за фотоапаратите и задапаратните устройства. Само че много по-важно, защото зимната планина не прощава небрежност.

Всъщност хората, които знаят как да се справят знаят и доста от това, което колегите препоръчаха. На останалаите препоръчвам още опитни, знаещи и разумни съпътници и/или водачи.

Браво на Моби и Ками заа чудесните теми (и снимки).[smilie24] [shtrak] [smilie24]

Автор: spiritmisho   
Дата:   25-01-06 11:00

Priatno pazaruvane....
http://www.sportdelivery.com/catalog/products_new.php
http://www.stenata.com/
http://www.viva-sport.com/html/modules/altern8news/
http://www.adventuresport-bg.com/products.php?cat_id=4&tm_id=0&product_id=0[/url
http://www.climbingguidebg.com/index.php]

Дата:   25-01-06 11:06

Стоев, преди да си купуваш питай, понеже то от GoreTex до GoreTex има разлика не малка [beer]

Дата:   25-01-06 11:06

Преди две седмици на Боянския водопад си оставих ръкавиците на земята и те замръзнаха...[smilie10] Едвам си ги наденах после на ръцете..
А не беше чак такъв студ...
[shtrak] [shtrak]

Автор: i_viper   
Дата:   25-01-06 11:20

Браво, много полезна тема.

Ками, коя е най-ниската температура, при която си ползвала Д70 ?

И знае ли някой може ли да се смени гумения наочник на визьора на Д70 с по-голям. И венетуално от къде може да си купи човек.

Автор: djidji   
Дата:   25-01-06 11:28

И аз да ви поздравя за темата!
Въпрос към kkaammii: Телескопична щека - откъде? Предполагам, че винта ще си закрепя сам...

Дата:   25-01-06 11:35

djidji, телескопични щеки, ако ще ги ползваш само за ходене и искаш нещо по-ефтинко, земи си ТСМ. Не са върха на бора, но вършат работа. Имам два чифта единия е на 3 години и още държи фронта.

Доколкото знам в Пловдив във склада са най-евтини (от там ми взеха за 24 лв. чифт) В София съм виждал в ТСМ до Халите, но не съм обръщал внимание на цена.

В МЕТРО, преди време гледах някакви щеки, неизглеждаха зле на външен вид, но нищо немога да ти кажа за тях. Май небяха много скъпи.

Автор: n1x0n   
Дата:   25-01-06 11:43

Щеките са безценни в планината, но не виждам смисъла да се ползват за монопод, защото не виждам смисъла от монопод в планината. Той не е мислен за подобна употреба /освен ако не снимате някакви животни и т.н. с обектив над 300мм/.
Винаги влача истински статив и никога не съм съжалявал.

Автор: PolarBear   
Дата:   25-01-06 11:55

TCM почти винаги в София се изкупуват от търговците. Намират се после ма скиорския битак в Борисовата градина. При различните "дилъри" вървят м/у 35 и 40 лв за чифт.

За планинарство с умерена трудност стават. Вършат чудесна работа и през лятото.

Автор: Borisoff   
Дата:   25-01-06 11:57

Ще се опитам да бъда полезна! Като стана дума за застраховки - малко информация:

Застрахователните суми могат да бъдат договорени в BGN/EUR/USD, като Застрахованият избира размера на покритието/общия лимит по полицата от 1 000 в.е. до 10 000 в.е.

За 1 лице за 1 000 в.е.:

ИНДИВИДУАЛНА
период Премия за 1 лице
3 дни 2.00
5 дни 2.50
7 дни 3.00
10 дни 3.50
15 дни 4.50
1 месец 6.50
6 месеца 12.00
12 месеца 18.00

ГРУПОВА
период Премия за 1 лице
3 дни 1.50
5 дни 2.00
7 дни 2.50
10 дни 3.00
15 дни 3.50
1 месец 5.00
6 месеца 10.00
12 месеца 14.00

СЕМЕЙНА
период Премия за 1 лице
3 дни 1.50
5 дни 2.00
7 дни 2.50
10 дни 3.00
15 дни 3.50
1 месец 5.00
6 месеца 10.00
12 месеца 14.00

Групова застраховка се сключва за групи над 3 лица.
За групи над 20 лица се прилага отстъпка до 20 %.

Дата:   25-01-06 11:58

Ето една идея за "статив" тип направи си сам.

http://www.xs4all.nl/~wiskerke/artikelen/string.html

Дата:   25-01-06 11:58

Тук е щеката, за която говорех. Фирмата мисля, че е ясна :)

http://www.leki.com/html/trek_travel_2091.asp

Който, вижда смисъл....

Иначе монопода освен за животни, може да се ползва и за спорт в планината, примерно ски.

Носенето на статив е ясно, че е напълно оправдано. Ставаше дума по горе, че в екстремни условия, вятър, студ, конкретни сюжети и т.н....става прекалено сложно.

Автор: volokin   
Дата:   25-01-06 12:03

Зависи от планината!! Има планини, където всяко едно решение от тип монопод е в полза.
Всъщност пейзажите са задължителни за статив, освен ако човек не катери и особено ако е за по-дълго време в планината, тогава и монопода му се вижда тежък.
Може би някой хора не знаят но статистиката е такава: 80% от смъртните случай в планините са причинени от инфаркти, с други думи, хора нямащи необходимата физическа.
Всеки грам е 10 пъти премерен, нещо като в космоса [smilie3]

Автор: djidji   
Дата:   25-01-06 12:05

Благодарско! Значи верно по нашия край няма модел с вграден закрепващ механизъм за фотоапарат. Ясно, ще конструираме! [smilie5]

Дата:   25-01-06 12:11

djidji, това се продава в България.

Намасте, София, Арх.Йордан Миланов 26Б

първа  назад  1  2     всички  напред  последна