Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Фотоизложба на експедицията на К2
Автор: Стефан   
Дата:   01-12-05 10:21

Вчера в Полския институт бе открита изложбата на българо-полската експедиция на К2

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/ednm8467.JPG
https://photo-forum.net/photo-stock/images//IMG_4759_640.jpg

От ляво на дясно: д-р Любомир Младенов, Дойчин Боянов, Боян Петров.

Снимките са правени с, както тук небрежно се наричат, цифрови "сапунерки" и с класическата техника във височинния алпинизъм - Смяна-8 /Символ/ [smilie8] Е, смяната не разбрах дали наистина е влязла в действие, но са я носели за всеки случай [smile]
По мое скромно мнение има някои много добри кадри (вкл. в чисто фотографски смисъл)
Изложбата ще продължи до 8.XII.

Отговори на това съобщение
 Re: Фотоизложба на експедицията на К2
Автор: vladimir666   
Дата:   01-12-05 10:24

Добра беше изложбата ! Не е лесно да се снима над 8000м !

Дата:   01-12-05 10:49

Да и като цяло изложбата е много добра, струва си да се види!

Снощи и представянето на експедицията до Кедар Доум много ми хареса, донесли са страхотни кадри, Гарвалските Хималаи са невероятни. Както коментираха за един особено красив връх, който често се повтаряше в снимките им, "ти и да искаш да снимаш нещо друго, той сам влиза в кадъра, просто няма такъв връх!" [smile]
Ама понеже там няма осемхилядници и региона е все още недоизследван, което е много хубаво[smile]

Въобще сега като се сетя, колко добри кадри съм виждал правени от алпинисти без специално отношение към фотографията, си мисля че явно не е случайно. Просто хора с подобно светоусещане няма как да не забелязват красивото, няма как да нямат фотографски поглед [cool]

Автор: jimmy   
Дата:   01-12-05 11:10

Стига бе, Стефане, алпинистите сме тъпи копелета. Поне 90%. [smilie18]

Останалите 10% постепенно развиват интерес към фотографията. Доколкото на мен ми е известно, от тия тримцата юнаци горе, 2-ма имат "специално" отношение към фотографията. Примери има още доста.Дъг Скот, който е един от най-известните алпинисти в света, има жестоки снимки. Истината обаче е, че като го попиташ той ти казва, че не е алпинист, а че е алпинист и фотограф.

Естествено има го и момента с нещата, който сами влизат в кадъра.

Най-малка обаче е групата от хора, който целенасочено търсят фотография и алпинизъм и то на професионално ниво - и от катерачна и от фотографска гледна точка. В България аз се сещам за 1-2 души - примерно kkaammii тук от форума.

Когато 90%-те разберат, че алпинизма, фотографията и филмите са вярната комбинация ще имаме и снимки и спорт на световно ниво. Разбира се, това означава катерачите да се катерят, а фотографите да се катерят и да снимат [smilie18] [shtrak]

Дата:   01-12-05 11:11

Вчера всичките ми хора се разбягаха и аз така не отидох да гледам за Кедар Доум . Та сега ме е яд !

Дата:   01-12-05 11:31

E, да, Jimmy, до голяма степен е така, аз това имах предвид, че едното подтиква към другото [smile] В края на краищата и аз навремето може да се каже че едновременно открих фотографията и високата планина - при първото ми ходене на Пирин с първия ми фотоапарат (Смяна Символ). От тогава и планините и фотографията нито за миг не са ме "пускали" [cool]

И за връзката на алпинизма и фотографията и филмите си много прав. Те в понеделник на представянето за К2 си го казаха, че при предишни експедициио имало този пропуск да се връщат със сравнително малко материал за спонсорите и имало известно отдръпване от тяхна страна. Поради което сега се постарали специално по въпроса.

Дата:   01-12-05 11:45

http://www.photosight.ru/ownpage.php?authorid=41447

http://www.horolezec.cz/gallery.htm Тия двамката не спадат към тъпите копелета [smilie18]

Jimmy , някакъв линк със снимки на Дъг Скот имаш ли ? Гледал съм негови , но по
старите книги свързани с алпинизъм и там са с много лошо качество !

Дата:   01-12-05 11:57

Toва мисля може да го сложите в новините - за първи път българи се връщат с кадри от "Върха на върховете" [shtrak]

Дата:   01-12-05 12:25

vladimir666, гледай и се кефи:

http://www.dougscottmountaineering.co.uk/index.htm

Снимката, която е на началаната страница - Дъгъл Хейстън на стъпалото на Хилари, при премиерата на Южната Стена на Еверест я имам 70/50см вкъщи и е просто перфектна.....

Автор: Morrigan   
Дата:   01-12-05 12:31

Аз си мечтая да снимам Yosemite, та стискайте палци да стане. Пък ако е докато вися някъде по El Cap ще е най-добре!
В повечето случаи при катерачите и алпинистите опира до усет, според мен, а не толкова до фотографски умения (разбира се, ако ги имаш ще бъде още по-добре). Не може едно такова място да не те разтърси и да не пожелаеш да си го запазиш,та тук идва фотографията... мое скромно мнение...[cool]

Дата:   01-12-05 12:37

Примерно [smilie5] http://www.supertopo.com/rockclimbing/proslideshow.html?gid=18&n=14

Дата:   01-12-05 12:40

Ха, Morrigan, аз съм катерил и снимал на Ел Кап. Снимането беше видео обаче и съвсем не притенциозно понеже си имах по-важна работа.[smilie5] Но имам наблюдение как работеха фотографите в Йосемити, и повярвай ми , фотографски умения ти трябват и то доста.

На кой маршрут искаш да ходиш и кога? Ел Кап е голям залък и още по-голяма заблуда за много алпинисти в България. Можеш да останеш много сериозно изненадан. Ако ти трябва съвет, нямаш проблеми, най-малкото освен нашата свръзка, която бяхме там 2003, останалите българи, които са били на тази стена са извън страната.

Автор: i_viper   
Дата:   01-12-05 12:45

vladimir666, за Кедар Доум може да съжаляваш. Беше много яко и имаше според мен не лоши снимки на Шивлинг, Багирати и Талай Сагар. Разбира се и от самия Кедар Доум. И филмчето небеше никак зле. Вярно непрофесионално обработено, но имаше невероятни кадри :)

Дата:   01-12-05 12:47

Еиииии я разкажи повечко какво катери и въобще... в профила ми има мейл [smilie3]

Автор: icikonti   
Дата:   01-12-05 12:47

Е дай да видим някои от снимките.... ако разрешават авторите!

Дата:   01-12-05 12:51

Тук има малко снимчици от К2 http://www.climbingguidebg.com/modules.php?set_albumName=album81&op=modload&file=index&name=gallery&include=view_album.php

Дата:   01-12-05 12:59

Благодаря Jimmy ! Аз също я имам тази снимка на хартия , но по - малка [smilie21] .

За Кедар Доум... https://photo-forum.net/joro/emoticons/EmoticonWall.gif

Дата:   01-12-05 13:13

Morrigan, няма сега мейл да ти пиша понеже е дълга и широка тема. Но, ако си сериозен може на по [beer] да говорим. Драсни тука dimitard80 @ yahoo.com .

Иначе на кратко - ние катерихме Salathe Wall, както знаеш едно от най-яките чисти катерения в света. Лично според мен поне една класа над Носа. Много сериозен маршрут и аз не ти го препоръчвам за първи опит.

Въобще за да изкатериш Ел Кап и за да снимаш там има следните задължителни условия:

- Опитен водач на свръзката, който да може да катери 8 категория он-сайт, и 7 категория он-сайт 30-40м соло (има такъв пасаж на Salathe) !!! Опит в изкуственото катерене също е необходимост.

- Много добра екипировка, разбирай поне 2000лв. И работа с нея също [smile]

- Минимум 5 седмици, ако не сте ходили там преди и нямате Big Wall опит. Трябва да се кара подред. Ако пробваш директно Ел Кап ще изкатериш 50-100м максимум от общо 1100м отвес.

- Проверена стратегия за изнасяне на багаж, нощувки, и катерене. Иначе ще попаднеш в задръставне от свръзки и си до там.

- Отделен човек, който да се занимава с фотография за да стане нещо прилично. Перфектната свръзка е 3-ма души.

Ние ги имахме всички тия неща, един от нас е от първата българска свръзка изкатерила Ел Кап изобщо и пак не успяхме поради нелепа инцидент и контузия. Изкатерихме го до среда и това пак го сънувам още. 2 години събирам кураж за втори опит и още има да събирам. Така, че му мисли. [smilie18] [beer].

От тук на картинка изглежда едно там е друго. [smilie24]

Автор: volokin   
Дата:   01-12-05 14:19

[smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]
кефите на макс!! [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   01-12-05 14:33

Такамммм jimmy сериознА съм и има много да уча, но важно е желанието. Все пак не веднъж жените сме ви доказвали, че можем повече отколкото всички са си мислили[smilie3] Казах, че Yosemite ми е мечта, а ще е хубаво един ден да погледна света от El Cap... тоя ден кога ще е не е ясно, защото за там трябва много опит дааааа! За сега и едно несериозно турче там някъде би ми дошло добре [smilie5]
То че на картинка е едно,а на живо е друго всеки го знае и важи не само за Ел Капитан. Е, да не мечтаем ли? Все се почва от някъде, нали [smilie3] [smilie3] [smilie3]

Дата:   01-12-05 14:56

Браво за хубавите линкове които пускате![smilie24] Така и така сте почнали, хайде който знае интересни сайтове в областта на планинската фотография да пуска тука, че да ги съберем на едно място [shtrak]

Иначе снимките от К2 и Кедар Доум дано да пуснат някъде малко повече, че на climbingguidebg.com има само няколко и не са най-добрите. Иво (i_viper), твоите хора няма ли да ги пуснат някъде?
Владо, те за Кедар Доум филма тепърва ще го правят (и дано режисьорската намеса не го развали, че точно "необработените" моменти го правят много свеж) и изложба сигурно ще направят, така че ще имаш възможност да ги видиш [smile]

Дата:   01-12-05 14:58

А Morrigan, естествено, че трябва да се мечтае. Аз просто споделям някой истини, които може да са ти полезни, а аз ги научих по неприятния начин. [smilie18]. Там по-лесно може да се залъже човек, понеже е топло, приятно и с колата спираш на 5 мин от скалата.

А иначе няма разлика дали си мъж или жена, дори ти си на далавера, понеже още българка не е катерила там. [smilie5]. Само не ходи с гадже, че на тая стена и викат "divorce court". [smilie18] [beer]

Дата:   01-12-05 15:00

Та като си приказваме за фотография и планинки , гледайте руснаците какви снимки правят на Айгер !

https://photo-forum.net/static/forum/2005-12/uwzm9013.JPG
http://img-2005-11.photosight.ru/07/1120335.jpg

Morrigan: Е па доказали сте се ! Примерно с изкачванията на Trango Tower от Катрин Дестивел и София Фотева ! ЗА какво приказваме ...! [smilie21]

Автор: volokin   
Дата:   01-12-05 15:00

http://www.mountain-equipment.co.uk/ един добър сайт и спонсори на много грандиозни експедиции! [smilie24] [smilie24]

Дата:   01-12-05 15:13

Jimmy, радваш ме много [smilie5]
Един познат наскоро ми каза: Най-сигурния начин да качиш върха е или като се похвалиш преди това на цяла София, или като отидеш с гадже... В кръга на шегата, разбира се!
Снимките на К2 не са от най-добрите,да, обаче ми се струва, че само тези са пуснати в нет-а. Дано качат и по-добри!
http://www.noblefoto.com/
http://www.maion.com/photography/index.html

първа  назад  1  2     всички  напред  последна