Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За кого всъщност снимаме?
Автор: PolarBear   
Дата:   28-10-05 12:33

"...Вярвам, че дълбоката причина е несъзнателното неудовлетворение, което идва,
когато престанеш да се занимаваш с хобито си заради теб самия и започнеш
заради другите..."

Цитатът е от есето, което Ivan_A преведе и показа в тази тема. За което и аз благодаря.

Не искам да коментирам сега целия материал. Поне не тук. Просто поставям един от многото въпроси, които материалът предизвиква. И дори предлага възможно решение. Макар че точно с него аз не мога да се съглася.

И така, моят въпрос: за кого снимаме? Вероятно има няколко отговора. И вероятно за всеки отговорът е различен. За мен той е точно обратното на това, което горния цитат намеква.

Аз не съм професионалист и не завися от желанията и вижданията на клиента. Снимам според собствените си виждания, друг е въпросът, че те не се отличават с някаква оригиналност. Снимам в съгласие със себе си, но не за себе си. Възможността снимките да бъдат видяни от други хора е голяма част от мотивацията за снимане. Моята. И вероятно на още много фотографи, вкл. и професионални.

И за това учстваме в клубове и изложби. Както и за сто други неща, но това е основното. Да споделиш опит, да научиш нещо ново, да подобриш техниката си на работа, да си продадеш ненужното оборудване, дори да намериш приятели...всичко това е прекрасно, но много често е просто страничен продукт.

За някого е парадоксално, но всъщност много хора доставят удоволствие на себе си, снимайки за другите. Защото човекът е "обществено животно" все пак. Въпросът при това е да избегмеш конформизма и да се водиш от разбиранията си.

Та още веднъж: за кого всъщност снимаме?

Отговори на това съобщение
 Re: За кого всъщност снимаме?
Автор: Георги   
Дата:   28-10-05 12:36

за нас си (аз също като теб не съм професионалист)

и все пак имаме нужда да споделяме това, което сме видели и ни е направило впечатление. много е свързано с първото

[smilie8]

Автор: IDA   
Дата:   28-10-05 12:48

В началото си мислех, че снимам само за себе си. После реших, че ако съм направил една снимка и не съм я показал на другите, все едно че не съм я правил никога. Регистрирах се във форума, защото исках да видя, какво другите мислят за снимките ми. След това установих, че започвам да изпитвам невероятно удоволствие, когато разглеждам снимките на другите. Постепенно забелязах, че започвам да се уча от тях и да ставам по-добър. Сега усещам, че ако някоя моя снимка достави радост на другите, това доставя радост и на мен. Трудно ми е да дефинирам защо точно снимам - може би защото чрез фотографията се научих да забелязвам света по-добре и да се радвам на малките неща около нас. А това доставя удовлетворение, поне на мен.

Автор: fuji   
Дата:   28-10-05 12:48

...да снимам - това е като да отида на изложба, нова постановка или нещо друго О-духотворено- доставя удоволствие на сетивата ми - предоставя материал на мисълта ми...[smilie8]

Автор: luboar   
Дата:   28-10-05 12:51

ОБЕКТ <- КАМЕРА <- ФОТОГРАФ -> ПУБЛИКА/КЛИЕНТ

това е схемата и същността на Фотография.
Всичко странично е паразитстване...училища, учители, критици

Публикацията е редактирана (28-10-05 13:14)

Автор: LUMBERJACK   
Дата:   28-10-05 13:07

Без да се впускам в дълбоки психоанализи, мога уверено да повторя нещо, за което много мъдри глави преди мен са писали. Концентрирано в две думи, то би звучало така: "ментална чекия" :) [smilie10]

Знам, че всяко сравнение, колкото и да е добро, е само сравнение, но паралелите със споменатото "понятие" са много и ако започна да описвам взрива от мисли, забушувал в главата ми, само ще изпортя темата на Мечо. [smilie8]
...............Пък ни щъ! [smilie7]

Автор: SLR   
Дата:   28-10-05 13:12

Аз пък снимам за да си оправдая екскурзиите.Иначе в т.н.Туризъм не виждам смисъл.Къде е идеята да се катериш като гламав по разни планини или архитектурни забележителности ако не можеш да направиш поне един свестен кадър от това.
Все още не разбирам туристите но така поне аз имам някаква мотивация да се правя на такъв[smilie5]
[beer] [beer] [beer]

Публикацията е редактирана (28-10-05 13:14)

Автор: ROLIK   
Дата:   28-10-05 13:44

добре че са измислили фотоапаратите-иначе нямаше смисъл от туризъм изобщо.

Автор: anti_photoshop   
Дата:   28-10-05 14:04

-гледай колко се мъчи човек, който няма фотоапарат!- казал американец на детето си, когато подминавали художник пред една катедрала...
[smilie25] [smilie25] [smilie25]

Автор: nikolayradev   
Дата:   28-10-05 14:13

за изкуството(а фотографията явно е такова)са необходими автор и публика.иначе е мъртво изкуство.смятам че не са напълно честни или се самозаблуждават хората които казват че снимат за себе си.

за кого свири на китара пича в подлеза??
за мацките естествено[smilie5]

Автор: Todd   
Дата:   28-10-05 14:14

Еееее, как за кой снимаме ????
За пари !!! [smilie5] [smilie5] [smilie5]
Ако отговора на въпроса :
-Защо си купуваш кола ?
е
- За да ходя да снимам !
Представяш ли си ???
Та и тоя въпрос според мен е от сорта
-Ти защо си жив ???
100 човека - 100 000 различни отговора .
И истината е някъде там .

Автор: niavaah   
Дата:   28-10-05 14:16

снимам заради хората , обичам ги ;)

Автор: avramil   
Дата:   28-10-05 14:20

анти-фотошоп :))))))[smilie18]

много хубава тема:)[smilie24]
мисля не за първи път изниква...в друго заглавие:)

за професионалистите вече са се изказали:
luboar[thankyou]

поне за мен, това е потребност- да съзерцавам заобикалящото ме
(с едно око-стъклено)[shtrak]
...и тя се превръща в начин на живот.
Вече и на мен като на SLR не ми се ходи за друго,
където и да е
толкова,
колкото да се нащракам ено убу!:)

и разбира се е много мотивиращо и полезно да имаш публика, да получиш отзиви...

без тях потребността си остава само твоя,
с тях я усъвършенстваш в умение и даже повече-превръщаш я в общуване, което за мен дава смисъл на всичко

така че...и аз не знам за какво точно снимам, но ме адски ме кефи да го правя..кхм:)[shtrak]

[beer]

Автор: sipey   
Дата:   28-10-05 14:27

ROLIK [smilie24]
SLR [smilie24]

За мен половината удоволствие от туризма е да седна, да си глася апарата половин час и да щракна 1-2 кадъра.
Другата половина е цял ден да се мотая ( прояви->сканирай->копирай->увеличи) - преживявам усещанията от планината отново :)

Автор: graphic   
Дата:   28-10-05 14:32

Снимам за себе си. За да си допълня изразните средства.[shtrak] А и да си направя живота по-интересен[smilie24]

Автор: ivozafirov   
Дата:   28-10-05 14:52

Снимам за кеф.... на себе си... а чат пат и на тия около мен..ма повече за собствен...т.е фотоапарата ми е извинение да си ударя една "душевна" (както го е каза LUMBERJACK)

Автор: PLAGIATO   
Дата:   28-10-05 16:08

аз па снимам заради апарата... да не клеяса [smilie18]

че имах една агфа с мех от големия снег и обектива зе че клеяса[ezik]

Автор: simon   
Дата:   28-10-05 17:14

Снимането вече, ми е начен на мислене. Заебах си професията заради тази фотография. Обичам да качвам снимки като див във ФФ и да си казвам - "Ебати и простотиите дето ги фотам". Страстта към фотошопа е опиянявяща. Обичам да отварям форума и да рева от мъка заради тъпите теми които ми четат очите;))))) Снимам за да правя изложби и да каня хора и после тихичко да снобстваме и си мерим обективите...Снимам за да се лутам - страшно си падам по лутането, обичам и да си губя времето със съмнения - "Туй ся с петдесятката ли да го избухам или с дългия? Петдесятката струва само 80 долара, нищо че снима по добре и е по подходящ, ще нанижа дългия той е 10 пъти по скъп , за кво го купих - да събира прах ли?" После отварям шопа и се почва мазането, АРТЪ иде с бързи крачки и ми слага ръце на очите и се любим с него до зори и раждаме едно недоносче и хайдеееее в интернет, бързо да го ъплоуднем че да ни се зарадва публиката....ЕХ, кеф....

За кво снимам!? Обичам да съзерцавам през обектива, дори и прости и скучни неща, обичам да оставам насаме със себе си и да мечтая...Това искам да правя - това правя. "Всичко е суета";)

Автор: Airborne   
Дата:   28-10-05 17:16

а ти за кого правиш деца? и правенето на деца ли е това, което ти доставя удоволствие?

Автор: simon   
Дата:   28-10-05 17:18

Ти твоите за кого ги направи?[smilie10]

Автор: VAREDO   
Дата:   28-10-05 17:19

ZA SEBE SI , ZA HORATA , ZA SVETA[shtrak] [beer] [shtrak]

Автор: solo5   
Дата:   28-10-05 17:32

аз снимам за всички ВАС [smilie5] [beer]

Автор: Георги   
Дата:   28-10-05 17:50

симо, хубави думи [beer] [beer]

Автор: dashrendar   
Дата:   28-10-05 17:54

Симо, Роденият от Въздъха, му е издухан мозъка!

Автор: n1x0n   
Дата:   28-10-05 18:04

Липсата на егоисти тук ме кара да се чувствам самотен [smilie5]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна