Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпрос за настройки?
Автор: gargoyle   
Дата:   25-10-05 16:30

Ще помоля по опитните от Вас да ми обеснят задаването на съответно на Low Quality, Medium quality , High Qulity какво точно означава - аз лично го разбирам като компресиране на снимките. С цел пестене на паметта мога ли да задам Ниско качество и след това да с програма на компютъра ако се налага да си увелича качеството на снимката или то няма да е еквивалентно ????
2. За какво служи функцията Saturation /наситеност/
Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за настройки?
Автор: stoyan_5   
Дата:   25-10-05 16:33

По т.1 си разбрал правилно и дори си си отговорил правилно. С компютъра не можеш да компенсираш вече загубената информация.
По т.2 за цветовата наситеност.

Публикацията е редактирана (25-10-05 16:34)

Автор: asahi   
Дата:   25-10-05 16:36

По т.1 задаваш коефициента за компресия на джипега. Смачкаш ли го веднъж увеличаване няма - само так а можеш да си мислиш.
По т.2 чети Стоян #5

Автор: Todd   
Дата:   25-10-05 18:26

Айде по тоя повод да питам - обработвам някаква снимка в JPEG и при сейф и давам компресия да речем 55% за да стане до 140К .Обаче нещо не ми хареса и после този фаил 140К го пипна тук там и го сеиф отново без да пипам % на компресия и той се връща в първоначалните 300К да речем .
Как така като е бил 140К после пак става 300К както първоначалния ?
За ACDSee7.0 като софт иде реч .

Автор: gargoyle   
Дата:   26-10-05 10:32

E точно това ме интерсуваше. Дали става въпрос просто за компресия и след това да намаля компресията или просто още в процеса на снимане съм "скопил" снимката????[shtrak]

Дата:   26-10-05 10:50

Тод,
това е като да запишеш филм от аналогова видеокасета на DVD носител.
Файла става еднакво голям независимо дали е от цифров или аналогов източник, но за качеството ...
Та в общи линии така е и по зададения от теб въпрос.

Автор: ecobo   
Дата:   26-10-05 10:54

JPEG е компресия със загуба на качеството. Информацията от някои пиксели се уеднаквява с тази на съседните пиксели и така се намалява размера на файла. Колкото повече съседни пиксели се "скопят", толкова по-малък става файла и по-лошо качеството.
Лошата новина е, че след като веднъж информацията се загуби при компресирането, връщане назад няма. Има и една още по-лоша новина - ако запазиш изображението като JPEG и след това решиш да правиш някакви промени/настройки, и презапишеш пак същия файл, получаваш още повече еднакви пиксели, съответно - още по-ниско качество. Или, с други думи, ако презписваш JPEG-а, записваш с качество примерно 8, но резултатът е качество 6 (съвсем примерно).

Автор: iveto   
Дата:   26-10-05 12:28

и аз да попитам нещо по темата.
Ако отворя оригиналния фаил .. обработя го и след го запиша , но с настройки на компресията 100 % (или качество 12 мисля че беше) - тогава губи ли се качество ?

Публикацията е редактирана (26-10-05 12:29)

Дата:   26-10-05 12:33

Губи се, но по-малко!

Автор: explorer   
Дата:   26-10-05 12:34

При JPEG дори и на 100% пак се губи качество... теоретично - на практика може и да е незабележимо.

Дата:   26-10-05 12:51

Благодария за отговора. Но при това положение има ли начин да се реши проблема с намаляване на качеството след обработка и презапис при положение, че оригинала е в JPEG.

Автор: explorer   
Дата:   26-10-05 12:53

Ами къде е проблема... пази си оригинала, и обработвай винаги него, защо се налага по няколко пъти да обработваш и да презаписваш? [smilie5]

Дата:   26-10-05 13:13

Ивето,
Качеството пада незначително и незабележимо съвсем в допустимите норми.
Обработвай си смело снимките и не се притеснявай за качеството.

Дата:   26-10-05 13:24

explorer - налага ми се , защото когато правя обработка на някоя снимка , я правя на много етапи , а не наведнаж. Напоследък много рядко съм в настроение да работя и затова се получава така.

stoyan_5
А примерно след 3 презаписа на при 100%

Дата:   26-10-05 13:34

Ивето, Стоян #5 ти дава лош съвет.
Междинните етапи на обработката се пазят в тифф или псд. Можеш да ги отваряш, обработваш и записваш неограничен брой пъти. Допустимо е на финала да ги запишеш в джипег - за публикуване в нета или за принт.

Ако записваш последователно няколко пъти в джипег щетите от компресията се наслагват, независимо от ниската степен на компресия. В по-ранен етап ще забележиш проблемите на определени, специфични места, но после ще ги видиш повсевместно и няма да има връщане назад.

Дата:   26-10-05 13:44

asahi - поправи ме ако не сам те разбрала добре .
Конвертирам оригиналния Jpeg в тифф или псд. ( какво е това псд).

Работя си върху него и си го записвам на всеки етап от обработката. И след това ако искам го конвертирам отново в Jpeg за публикуване или принт.

Ако е така - тогава , кой е най-добрия вариант за конвертиране от Jpeg в тифф ?

Дата:   26-10-05 13:56

Ивето,
На последния въпрос - отваряш си Jpeg с "Фотошопа" и му казваш сейв ъс тифф.
Правиш си каквото си правиш и пак го оставяш в тифф.
Ако ще си архивираш вече готовите снимки ги сейвваш в Jpeg, и печеш на CD.
Аз лично не го правя така, защото не правя толкова много междинни обработки и направо си работя в Jpeg.

Дата:   26-10-05 14:00

В общи линии си разбрала, а сега конкретно:
Например снимката идва от фотоапарата в джипег. Можеш да си я запишеш на ЦД, да я съхраняваш или да я изтриеш. Когато пожелаеш да я обработваш я отваряш, работиш по нея и ако ти се наложи да преустановиш работата или да направиш междинен запис го правиш като тифф. Ако имаш слоеве за да се запазят записвш в псд (това важи за Фотошоп, с другите програми няма сериозен смисъл да се занимаваш). После, като пак ти дойде желание за работа, отваряш тиф-а или псд-то и продължаваш. Накрая записваш във формата, който ще се печата (публикува, продава и т.н.)
Всичко, което отваря джипези и записва тифове може да се използва за конвертиране. Това конвертиране, направено само за себе си няма смисъл. То се получава като междинен етап в обработката.
При РОУ е малко по-различно.

Дата:   26-10-05 14:18

Разбрах
Много ви благодаря
asahi
stoyan_5
explorer

бяхте ми много полезни.
Пожелавам успехи - видях много хубави неща в профилите ви.

Дата:   26-10-05 14:19

А гласува ли!

Дата:   26-10-05 14:23

Питай я некое друго въпросче.

Дата:   26-10-05 14:24

Майтапя се бе!
Кой гласува вече!?!

Дата:   26-10-05 14:29

Никой, пълна апатия.
Заложил съм два-три шидьовъра - не мърдат. Хем и с цици има - пак нищо.

Автор: ancho   
Дата:   26-10-05 14:30

Iveto каза:
"Ако отворя оригиналния фаил .. обработя го и след го запиша , но с настройки на компресията 100 % (или качество 12 мисля че беше) - тогава губи ли се качество ?"

Та питам аз за това качество изразено с числото 12. Ако имам файл 2 мегабайта и без да му правя абсолютно нищо му извърша Save As с качество 12, идведнъж изходният размер е вече 3 мегабайта. Та качество 10 ли или качество 12 е това, което теоретически би трябвало да е на 100 % (уж без загуби).

Дата:   26-10-05 14:34

Анчо, не започвай от начало!
Асахи, подмамен от рекламата ти прегледах профила, ама вече съм гласувал навсякъде!

първа  назад  1  2     всички  напред  последна