Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Светкавици - помощ?
Автор: esc   
Дата:   14-10-05 19:05

При еднакви настройки на хапарата ако снимам с една светкавица плучавам по-светла снимка, отколкото с три светкавички...!! КАКВО СТАААА?!?[smilie10] [smilie10] [smilie10]

Отговори на това съобщение
 Re: Светкавици - помощ?
Автор: nrk   
Дата:   14-10-05 19:10

Какъв е апаратът?
А светкавичките?
Как ги палиш едновременно?
Какви точно са еднаквите настройки?

Ао отгоориш на горните питания току виж се оказало, че някой знае. Пък същия може даже да ти каже не само какво става, ами и как трябва да става :)

Дата:   14-10-05 19:21

хапарата е канон 20д. светкавичката отгоре е 420ЕХ. отстрани слагам 2 уномат дето се палят от светлината на главната. аз предположих, че двете уномат закъсняват, но това не обяснява защо лицето на модела не е осветено от челната светкавица...???[smilie11] [smilie11] [smilie11]

Дата:   14-10-05 19:32

Закъсняват, да.
Заради ЕТТЛа на 20Д е - 420х на практика светва два пъти, макар че окото ти не може да го види. Уноматите се палят от първото "мигване", а апарата снима при второто. Затова тяхната светлината не я хващаш на снимката.

Защо лицето на модела е слабо осветено?
Защото при първото светване на 420ех апарата мери отразената от обекта светлина и така "решава" какво (колко) да бъде второто светване.
Обаче, понеже в твоя случай този така наречен "префлаш" е "подпомогнат" от двата уномата апаратът ти просто недоекспонира, защото няма как да знае, че блещиш обекта с още две лампи които няма да мигнат отново няколко милисекунди по-късно.

Дотук отговаряхме на ¿какво става?, допускайки че снимаш на някой от (полу)автоматичните режими.

Сега на Въпроса ¿как да стане?
Никога не съм пипвал 20Д, но повечето канонски дигиталки обикновенно не използват ЕТТЛ на режим М.
Т.е. - съвет за който не съм 100% сигурен, че е правилен, но пък няма да боли ако пробваш:

Сложи апарата на М, скоростта на синхронната (1/250 ли е???), блендата на колкото там решиш и пробвай пак.

Би трябвало да се получи :)

Успех [shtrak]

П.С. Аааа, и още по-лесно - ако искаш пък нагласи светкавицата на ръчен режим, така пак няма да мига два пъти :)))

П.П.С. Ако искаш прави опитите снимайки някаква ваза или нещо подобно, че иначе на модела ти може да му писне постоянното блещене с три светкавици :)))

Публикацията е редактирана (14-10-05 19:42)

Дата:   14-10-05 19:40

отговори ми! имаш [beer]
на М съм, но ефекта е същия...[smilie23]
сега ако кажеш как се прави този номер...[smilie21] [smilie21]

Дата:   14-10-05 19:44

Аааа, значи аз не съм прав.... :(

Ми пробвай значи с ръчния режим на светкавицата....

Ако и това не помага - закачи единия уномат на 20Дто и ползвай другия за слейв флаш. Уноматът няма да запали два пъти.
Ако ти липсва трети източник на светлина птобвай с отражатал, или си вземи още един уномат :)

Автор: n1x0n   
Дата:   14-10-05 19:48

И светкавицата и апарата ли са ти на М?

Дата:   14-10-05 19:54

http://photonotes.org/articles/eos-flash/

Това горе е най-подробното писание за ЕОСите и светкавиците, което съм виждал.
Знам, че тук има доста хора, които са го виждали, но сигурно има и такива, които не са. Отнема бая време да се прочете, но поне на мен ми хареса...

Дата:   14-10-05 19:55

така става!
казвай кво пиеш?!?[beer] [thankyou]

Дата:   14-10-05 20:02

Благородно се отказвам от черпенето в полза на модела... и фотографа [smilie3] [shtrak]

Дата:   14-10-05 20:19

модела ве4е жули мастика...[smilie21]
и мига на прцали( как се мига "на парцали"[smilie9] [smilie8] [smilie8] [smilie8]

Автор: ahab   
Дата:   14-10-05 20:21

http://photonotes.org/articles/eos-flash/

Дайте подобен линк и за Никон-ските светкавици, бре хора.

Опитвам да синхронизирам безжично един СБ-80 с вградената светкавица на Ф80, но става само в М режим на светкавицата. Пък аз искам малко автоматизация.

първа  назад  1     всички  напред  последна