Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 DSLR или SLR +скенер+........?
Автор: Plamen11   
Дата:   15-09-05 11:07

Здравейте!
От доста време влизам във форума и се ровя в сайтове и стигнах до следния избор:Canon 350D или Canon 33V + някакъв скенер (например CanoScan 9900F или съответен по цена Epson).
Въпросът ми е крайното цифрово изобрайение от комбинацията от лентов апарат и подобен скенер за домашна употреба дали ще се равнява на това
от посочения ДСЛР? Причините да се колебая са,
че ще ми излезе малко по-евтино и тъй като съм
абсолютен аматьор смятам, че с лентов ще се науча да снимам по-прецизно, а и други причини
(липса на кроп фактор и по-добро черно\бяло
изображение и др.).
За да не отварям друга тема ще споделя и друг
проблем,който желае да обърне внимание.Скоро
вадих снимки от фото(снимани с Canon A85)и
излязаха доста тъмни.Дали това не се дължи на
лошо калибрирания ми монитор или проблема е друг.Забелязах, че зада изравня това което е на
монитора с това което е на снимката в Adobe
Gamma стойността на гамата трябва да е 2,90.
Не знам дали това е нормално.Ако някой желае може да види една от въпросните много тъмни
снимки в профила ми.
Предварително благодаря на всички!

Отговори на това съобщение
 Re: DSLR или SLR +скенер+........?
Автор: explorer   
Дата:   15-09-05 11:19

Монитора ти трябва да е така настроен, че да различаваш всички степени на сивото:

https://photo-forum.net/static/forum/2006-02/urqw2774.JPG
http://img397.imageshack.us/img397/9928/grayscale8zf.gif

Автор: veso01   
Дата:   15-09-05 11:22

abe zemai 350 to i ne se zanimavai.

Автор: onlineivo   
Дата:   15-09-05 11:28

350 [smilie24]

Автор: zoomaniak   
Дата:   15-09-05 11:35

Лентов имам аз + скенер за 200 кинта. Сканирва от лента без проблеми. Ама в бъдеще ще си взема по скъп скенер. За сега оставам на лента. дигиталка може да си взема - да я ползвам за разни там кучешки или котешки изложби - там се правят снимки на кг....

Научи се с лента - дигиталката лесно. Поне аз така ще направя.

Автор: gecko   
Дата:   15-09-05 11:35

Щом не е за професионални цели, едно по-евтино лентово тяло и останалите пари за хубави обективи. След време може да решиш да си вземеш друго тяло, а обективите пак ще можеш да ги ползваш.

И скенера по-добре да е филмов.[smilie24]

Дата:   15-09-05 11:36

explorer пследните WXYZ почти не ги различавам
за да ги видя гамата трябва да е 2.2,но ако е
така излиза ,че проблема е във фотото или аз
нещо бъркак. Във Photoshop задавам профила на
монитора и никакви други настройки не правя.
Това, което виждам е добре,а също и когато ги
принтирам у нас.Снимките от фотото са ужасно тъмни.

Автор: volokin   
Дата:   15-09-05 11:38

Пацо (поне така викат на брат ми, щото и той е Пламен, надявам се не се засягаш ), Избраната от теб комбинация СЛР и скенер не е по-добра от кой да е цифроф апарат с 6 МП. ЕОС 33 и цялата им рода е по-приятна за боравене от 300-350 дизелите, по професионална и в по-горен клас, ако ще да бяха цифрови, но плосък скенер за сканиране на малък формат е трагедия. Освен ако нямаш привкус към филмите може и да направиш такъв компромис. За свестен скенер и апарат ще дадеш даже малко повече пари отколкото за един цифров от дизеловите на Канон. Все пак, зависи какво искаш и как го искаш. Ако обичаш чернобялата фотография, ако обичаш филмите а ла Супра и Портра на Кодак, а ла Велвия, Реала и Астия на Фуджи, ако си виждал изображения на тях и държиш на това, ако си виждал какво може един Три-Х, или един Акрос тогава отговора ми става абсолютно ясен. И все пак, си помисли дали да не дадеш повече пари за скенер, за да разбереш истинските предимства на филма, в противен случай обираш само недостатъците, което бързо ще те разочарова.
Като апарат, според мен си вземи една по стара машина, на Канон, Никон, Пентакс, Минолта и ко, от тези металните, дето са правени за вечни времена. АЙде късмет с покупките и добре ги обмисли :-)[smilie3] [smilie24]

Дата:   15-09-05 11:39

А какво ви е мнението за Canon 33v и какъв
скенер бихте препоръчали до 600 лв.

Дата:   15-09-05 11:48

За домашни цели - този на КМ или този на Nikon. Втория е повече от два пъти по-скъп, обаче e с по-голяма разделителна способност и има DigitalICE.

Дата:   15-09-05 11:50

Волокин разкажи повече за тези ленти че ме вълнуват :)))) дали въобще в БГ може да се намерят

Дата:   15-09-05 11:55

gesko благодаря за линковете.Ще ги потърся в
някои bg сайтове, че незнам от този как се пазарува. А с такъв ,Konica Minolta DiMAGE Scan Dual IV,дали ще изкара до А4?

Дата:   15-09-05 12:10

Супрата е лента за спортни фотографи и журналисти, настроена е на цветовете на кожата и има прекрасно зърно. идеален за сканиране.
След малко ще сложа една снимка в профила си с този филм.
Портрата е идеален за портрети както показва името му, но съм виждал и фотографи които го използуват за ландшафт, напълно реални цветове, меки сравнително шарп и отново прекрасен за сканиране. има два варианта от него NC i VC, вторият е с леко наситени цветове ''вивид калър'' първият е с натурални. За сватби и изобщо за всичко свързано с лица на хора е перфектен!! има го 160, 400 и 800 АСА. Супрата 100 изчезна от пазара и останаха само 400 и 800 АСА. (Кодак имат напоследък абсолютно смешна политика, очаквам скоро фуджи да стане монополист)
Велвията е ясна, за мое голямо разочарование, тя остава единственият филм от рода си на пазара, Кодахром 64 не се произвежда вече и това което се намира са остатъци по складовете по света. Най-контрстният, наситен и остър филм едновременно от диапозитивните в момента. За натур-фотография перфектен (заедно с Кодахром 64, който обаче освен че изчезва е и доста по скъп, заради специалното си проявяване)
Астия, прекрасни цветове, става както за природа така и за хора, след някой друг ден ще пусна нещо планиско от него.
За чернобелите които съм споменал, освен Три-Х-а на Кодак, на който са снимали всички величия от Магнум, няма смисъл да говоря. Фуджи Акрос за мен е най-острият филм съчетан с няй-много нюанси на сивото, т.е. тези две комбинации; острота и богатство на полутонове , го правят идеалният 100 АСА филм, малко по скъп от останалите, но не безпричинно. Т-Мах, дори Илфорд Пан Ф+ и Плюс Х на Кодак му отстъпват по острота, за полутоновете да не говорим. Не съм го виждал на среден формат какво прави, но мисля там ще е шампион без конкуренция и опасност от детрониране!

Дата:   15-09-05 12:13

Пламене, от двата определено Никона е с едни гърди напред, мисля беше скенер на годината, имам по малкия му брат 4-та серия и съм абсолютно доволен. За А4 нямат проблеми и двата скенера. Ако обаче решищ Минолта, то поне 5400 модела, в момента нон-плюс-ултра !!!

Дата:   15-09-05 12:15

volokin и аз ти благодаря за информацията.Имаш много яки снимки в профила.[smilie24]

Дата:   15-09-05 12:18

Волокин запазих си твоето обяснение. Ще видя дали ще ги намеря по Софето. Представяш ли си не мога да намеря черно-бял филм. Трябва да ходя чак до халите или срещу румънското посолство дейба. Намерих в нащо фото в Перник некъв черно бял ама не се промивал при тях по процес С4. И се чудя кво да правя. Щото чрез ФШ не ме кефи как става ч/б - нещо не съм доволен.

Иначе е 4лв ч/б филм при нас по софето може и да е по ефтин [smilie24]

Дата:   15-09-05 12:19

Виж тези две теми от форума:
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=195745&t=195203
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=144244&t=144244

Може би ще е добре да пoпиташ една често споменавана във форума фирма при какви условия биха ти доставили скенер. Или си го купи директно от BH или някое друго място из мрежата, съмнявам се тези скенери да се продават в България.

Публикацията е редактирана (15-09-05 12:24)

Дата:   15-09-05 12:20

Да попитам и за обектив.Като за начало какъв е
подходящ.Мислех си за 50мм 1.8 , 85мм 1.8 или
някое варио.Ще се радвам на съвети.

Публикацията е редактирана (15-09-05 12:23)

Дата:   15-09-05 12:25

във фотото на Боровинка до спортната палата мисля имаше чернобели филми. Трябва да спомена че Фомапана не е лош филм, особено 400 АСА има доста динамика в него. Не му знам рецептата, ама доближава по качества големите си събратя. Нищо чудно да го месят по същите рецепти на Кодак, т.е. препоръчвам го. Забравих и ХП5 на Илфорд, също прекрасен филм с малко зърно за чувствителността си, идеален за пушване!

Дата:   15-09-05 12:29

Волокин записах си и това. Бати якото инфо. Пусни тука нали говореше за некви снимки. Ама ги пусни тука с линк да скиф кво значи качество.

Дата:   15-09-05 12:39

Зуме, погледни в профила си съм сложил 3 броя, след обяда ако имам време ще дам линк към някои кадри в джепег с по-голям размер. Иначе към всяка снимка съм писал с какво е правена.[smilie3]

Дата:   15-09-05 12:42

Тва не е истина - [smilie24] [smilie24] тенкс за урока Волокин[smilie5]

Дата:   15-09-05 12:47

Супер са![smilie24]

Автор: thor   
Дата:   15-09-05 15:15

хммммммм volokin[smilie24] ....
да ама комбинацията му е доста скъпичка ...най добре си вземи един 300D и един железен Nikon FM ,обективите от Nikon-а ще можеш да ги качваш на Canon-а ,чрез преходник ... ииииииии пей сърце ..след време така или иначе филмовите сканери ще станат по евтини и по качествени или ще си вземеш качествен на старо ,тогава ще си сканираш любимите фотки ,които си правил на филм ..всъщност за какво ли ти е да сканираш изобщо филм[smilie11]
а и комбинацията цифров и филмов си е върха ,можеш да дублираш фотките ,да имаш винаги чернобял филм във фотоапарата ,а цветното в цифрака или както ти се иска ,докато филм със сканер ..мде да знам ама според мен не дава достатъчно свобода ...още повече ,че ще спестиш от всички тези фотки които първо ще видиш на цифровия и няма да ти харесат ,така ще си спестиш харчелъка на излишни филмови кадри ...[smilie6]
нещо такова де ..си мисля аз ..[smilie6]

[cool]

Автор: penchev79   
Дата:   15-09-05 15:52

Plamen-e,

ще ти дам кратко мнение :

замисли се какво всъщност ти самия искаш да правиш ? това е точния въпрос, а не кое ще изглежда по-добре ако еди кво си...

ако имаш сериозни намерения особено наклонени към изкуството, а не занаятчийството ти препоръчвам да действаш с лентата и да се стремиш към добри копия на фотохартия, сканирането в този случай не трябва да ти е приоритет.

а ако снимките ти са предназначени основно за да отиват на компютъра естествено, че е по-добре директно да снимаш с цифров апарат. С колкото и добър скенер да сканираш друго си е директното прехвърляне. От практически наблюдения го твърдя със сигурност.
особено 350Д не е никак лоша камерка

дано съм бил полезен [smile]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна