Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 съотношение на къса към дълга страна на снимката
Автор: nikolayradev   
Дата:   24-08-05 01:19

знаете ли кой формат се възприема най добре от човешкото око.предполагам че има значение защото някъде четох че окото и мозъка възприемат най добре хоризонтална снимка,но не пишеше за съотношение...
аз снимам на 1/1.33.
форматите в студиата са обикновено 1/1.5

Отговори на това съобщение
 Re: съотношение на къса към дълга страна на снимката
Автор: sP   
Дата:   24-08-05 01:34

1/1.5 аз до колкото знам

Автор: youn   
Дата:   24-08-05 01:53

Навремето имаше една интересна статия за това как емоционалното състояние се отразява върху това каква пропорция харесваме 1/1.61 при спокойно състояние до 1/2 при по силно вълнение.

Публикацията е редактирана (24-08-05 01:56)

Автор: kukulet   
Дата:   24-08-05 02:04

Като творение на природата и в човека е заложено златното сечение (~1,618). Не съм чел статии, но е логично да важи и за фотографията.

Автор: nikolayradev   
Дата:   24-08-05 02:09

мисля че 1.61 не се отнася за формата на снимката а за друго......

Автор: Junior   
Дата:   24-08-05 02:54

AMi ima znachenie i zlatnoto sechenie - ima t. nar. zlaten pravoagalnik...koito chrez zlatno sechenie se razdelia na kvadrat i podoben na nego zlaten pravoagalnik....
saotnoshenieto na stranite mu e 1:1,618

NO

fotografski formati vsiakakvi:
nai-populiarnia e 2/3
instamatic aparatite snimaha 24:24 (ili mai 26:26)
4/3 se polzva sashto - naposledak daje sazdadoha standart
profesionalnite formati varirat ot 6:4,5, prez 6:6, 6:7 i 6:9 (koeto si e sashto 2:3) ... Da ne zabraviame 5:4 razbira se

sapunerkite izpolzvat pochti vsishki ot izbroenite

ima razbira se i panoramni standarti:
garizont snima na 24:57
Linhof - 6:17 (18)
mai fujitata biaha na 6:12

A ako pochnem specializiranite formati - krai nema

ta izvodat e, che i da ima niakakvo optimalno saotnoshenie - ne se e utvardilo kato tvard standart

Автор: explorer   
Дата:   24-08-05 09:31

Аз пък бих казал, че зависи и от това, какво има на снимката. Квадратният формат също не е за пренебрегване [smilie7]

Автор: asahi   
Дата:   24-08-05 09:32

Преди доста време разисквах тази тема с доц. Петър Абаджиев. Златното сечение и произтичащите от това пропорции наистина природно определят по-лесното възприемане на пропорции, близки до 3/2. Обаче в последно време масовото гледане на телевизия измества както предпочитанието за пропорции, така и културата на възприемане на цветовете. 5/4, както и "избримчените" цветове стават доста силни оръжия за вкарване на идеи през очите на зрителя. Не че съм съгласен, но явлението съществува и се развива. На мен лично 19/6 по-ми допада.

Автор: Iv4n   
Дата:   24-08-05 09:40

А какво ще рече "избримчените" цветове? Цветове тип пост-апокалиптични и сепия?

Автор: asahi   
Дата:   24-08-05 09:48

За всеки понятието има различен смисъл, но в най-общия случай избримчени означава нереално изкривени.

Автор: explorer   
Дата:   24-08-05 09:50

Сатурация на макс. 90% от снимките и тук във ФФ са неестествено сатурирани. Ама форумците не са открили топлата вода с фотошопа, компании като Фуджи и Кодак отдавна са установили, че "луд на шаренко се радва", и правят консуматорските си филмчета (че даже и някои от професионалните) с нарочно засилени цветове. Но все пак се смята, че профитата предпочитат филми с ниска сатурация, освен това даже при първите DSLR-и нямаше такава сатурация. Сега обаче като гледам резултатите от апарати като D2X, май са решили че любовта към шареното е повсеместна.
[shtrak]

Автор: miladonna   
Дата:   24-08-05 09:53

Ми да...я си представете фанелките на Бенетон в сепия...
[smile]

Автор: nanapak   
Дата:   24-08-05 15:31

Младши, 6х12 и 6х17 не са фирмени формати, и други фирми (напр. Хорсмен) ги ползват, просто това е ролфилмов панорамен кадър 2:1 и 3:1.

24х57 е лайка-панорамата, освен горизонт и панорамното Хаси, няколко фирми предлагат средноформатни касети за лайка-панорами!

4:3 не е създаден напоследък стандарт, това е пропорцията на кинокадъра от началото на миналия век, съответно и на класическото видео по-късно.
А филмови фотоапарати 4:3 (24х18) има от доста време, поне от 50-те - 60-те години [ezik]

Автор: Junior   
Дата:   24-08-05 16:22

de sam kazval "firmeni" i "sazdaden", bre Dido?[thankyou]

първа  назад  1     всички  напред  последна