Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Прочетено на luminous-landscape.com
Автор: borissov   
Дата:   27-05-05 12:51

Откъс от Why Don't They Get It?. Приятно и интересно есенце, препоръчвам го.
Мързи ме да превеждам, предполагам че не е особен проблем за повечето от вас. Другите - отивайте да учите английски.

Printing and Photofinishing

It was only a few short years ago that if one wanted to have a photographic print one either went to a lab or did it oneself. Doing it oneself meant investing in the space to build a darkroom as well as the time and effort to master the traditional art of film processing and print making. Going to a lab meant anything from the corner drugstore for snapshots or a pro lab for expensive high quality (sometimes) prints.

Today anyone with a computer (and that means 70%+ of affluent consumers in many countries) can purchase a photo quality inkjet printer, and with a bit of a learning curve make very high quality prints — either snapshots of the kids on vacation, or fine art prints up to 13X19" on their desktop. Print making has been democratized. That's one of the reasons why some photographers and print makers bemoan the advent of desktop digital image processing. Just as the Internet allows almost anyone to be a publisher, computers and inkjets allows more and more people to master the art of print making. Today the skills lie in knowing how to use Layers in Photoshop rather than how to mix alternate developer formulas. To someone that has invested years in the arcane skills of the darkroom it is a real piss-off that any Tom, Dick or Harry can now make great looking prints.

I've had a darkroom in my home since I was 12 years old. I've taught Cibachrome printing and used that process for about 15 years. But in 1998 I closed my darkroom and sold my gear. Why? Simply because I was starting to be able to make better prints more easily on my desktop, and certainly with today's inks, papers and archival printers that's now even more the case. I'm also very pleased to be out of the dark, odorous and toxic confines of the darkroom. Good riddance!

Толкоз по въпроса за аналогово vs цифрово печатане :-)

Отговори на това съобщение
 Re: Прочетено на luminous-landscape.com
Автор: aemon   
Дата:   27-05-05 12:56

абе, ти к'во го удари на ландскапи и залези? :)))))

Автор: Mimic   
Дата:   27-05-05 12:59

Ами прогрес ве пич. Дай сега всички да го караме ръчно по стария начин, само за да могат някои да се чувстват по-добре. Това си е чист егоизъм. На тях им пречи простия факт, че и другите ще могат, при това без да са прекарали години в изучаване и разгадаване на "мистериите". Чувстват се прецакани и това е. А наздраве [beer]

Дата:   27-05-05 13:02

aemon: не съм, бе, просто е интересно четиво :-)

Mimic: мда, хименно!

Прочее, ето още едно много интересно есе:
Learning to See

Автор: feon   
Дата:   27-05-05 13:03

да, ама това, което получаваш с използването на т.нар. алтернативни процеси, различни химии в комбинация с различни проявители - не можеш да го направиш с фотошоп.

Да не говорим за трайността на бромовата хартия[smilie5]

Копието върху фотохартия се цени и винаги ще се цени повече от принта на минилаб/принтер.

естествено принтерите и скенерите само улесняват това - копираш 30/30 -> сканираш -> правиш плака на принтер/експонатор -> и после контактно я копираш колкото си искаш [smilie5]

Дата:   27-05-05 13:09

"Possibly the biggest curse of the digital photography revolution is that it has excessively focused photographer's attention on technology, rather than vision" [smilie8]

Дата:   27-05-05 13:32

айде да си говорим за формати около 50х70, а?

Дата:   27-05-05 13:35

Пич, на Том Дик и Хари не им трябват 50х70

Дата:   27-05-05 13:37

анджък де, за к'во е тая препирня пак? за секи влак си има пътници

Дата:   27-05-05 14:05

aemon: специално за теб :-)
Like It Is

Автор: SLR   
Дата:   27-05-05 14:14

Ми аз,като любител,си ме кефеше да си копирам.Стоя си на тъмно,пия си биричка,слушам си музика и си събирам мислите докато виждам как една снимка се ражда от нищото.Лошото е че вече нямам толкова време а и ме понамързява доста[smilie2]
Иначе тази тема е същата като Цифрова vs.Аналогова фотография т.е.-полезна е за обща култура но сама по себеси е мъртвородена.
Наздраве[beer] [beer] [beer]

Автор: LUMBERJACK   
Дата:   27-05-05 14:17

Просто подмяна на инструментариума.

И ако за някои това звучи отчайващо, нека припомня, че не само във фотографията е така.

Преди текстовият набор се правеше на печатни машини. Машините бяха достъпни, но не всеки можеше да печата със скоростта на машинописка. Сега клавиатурата е нещо, по което много хора кликат, но текстовият набор продължава да не е лъжица за всеки.

Друг примери колкото щеш - дизайн (всичките му разновидности). С най-елементарен туториал можеш да начертаеш парчетата на някоя дрешка, ама няма да покориш световната мода с нея :)))

Или... Навързал си десетина loop-а в една пътечка, получило се доста приятно ритъмче и вече си мислиш, че си хванал Майкъл Джексън за шлифера, без дори да се замислиш, че тези loop-чета са записани в специално студио от професионалисти... и това им е отнело доста време.

Постинг като горния леееко се докосва до една друга материя. Историята ни я поднася за първи път чрез движението на дигерите, макар че според мен и доста по-назад в календара е имало такива технологично-критични избухвания.

В момента проблемът е, че мениджърските критерии при подбор на персонал, специалисти, кадри и пр. все още не са адекватни на сравнително новата ситуация на цифровата инвазия. Тези критерии са истинско нещастие в няколко европейски страни, най-вече България. Една от нелошите традиции на Запада е по-тясната специализация, докато у нас все още цари мнението за "всестранно развитата личност". И точно затова у нас рядко ще видите обява за работа, в която критериите да не звучат като фантастика. Ако си графичен дизайнер (пиша за това, защото е и моя болка), във въпросната обява ще прочетеш, че освен всичките му там продукти за вектори, растери и оформление, трябва да си и фотограф, трябва да си факир и в писането на HTML, PHP+MySQL (и алтернативите), трябва да знаеш FLASH (със скриптовете барабар), Javascript, CAD и 3D, анимация, процеси преди печат и на всичкото отгоре да имаш художествено образование, като не е лошо и да си в час с хардуера и поддръжката на мрежи. Началната заплата обикновено е 250-350 евро... да не говоря извън София какво предлагат... И след като прочетеш нещо такова, много често придружено с възрастови ограничения, си казваш "...адже-ба, аз явно разбирам под "графичен дизайнер" нещо друго". Имам стаж 10 години в тази област. Имал съм възможност да работя почти всичко от изброеното, но уверен се чувствам само в моята област.

Чета английска и малтийска преса, руски сайтове също. Там тези неща ще бъдат разделени на Графичен дизайнер, WEB дизайнер, WEB разработчик, предпечатар, аниматор, като в изискванията знанията по някой от останалите продукти ще бъдат посочени като незадължителни, но препоръчителни. И далеч не по всички тях. ...Често мениджърите искат да се изтапанчат като много солидни, като изброят всичките имена на продукти и езици, дето са чували, а в обявата не става ясно какъв по-точно човек търсят. Ясно е едно - че трябва да е високообразован балък, съгласен да работи всичко, което му дадат срещу стотинки за бонбони.

...Та да се върна към темата... Това, което е цитирано в първия постинг, не е проблем. Проблемът е в неразбирането на технологията и необходимостта от промени в мислене и нагласа, които задължително трябва да бъдат съпътстващи.

...Май писах много, а?

Дата:   27-05-05 14:19

Егати колко си писал ама [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Автор: SLR   
Дата:   27-05-05 14:22

Много писа ама всичко е вярно[beer]

Дата:   27-05-05 14:31

е да, ама има една субтилна разлика, просто душевната настройка е друга... това е като fast food сравнен с добра кръчма - и в двата случая се наяждаш. поне за мен де. пък и само си чеша езика :)

Автор: Junior   
Дата:   27-05-05 14:38

че то работата в тъмна стая за любители не е въпрос на качество или въпрос на цена... просто е кеф да се занимаваме с това... кеф е да преминеш по целия път на една фотография - от момента на забелязване на сюжета, през...., през...., през...., през..., през..., до момента на окачване на рамката на стената...
Така или иначе като хоби фотографията заема Х време, по добре е това време да се употреби за пълноценно фотографски изживяване (за разлика от елементарното регистриране и отпечатване в някой копи център.

Автор: n1x0n   
Дата:   27-05-05 19:29

Е, тука вече опираме до това кое е "пълноценно фотографско изживяване" за всеки от нас... аз примерно обичам момента на снимането повече от всичко - проявяването и копирането /дигитално, аналогово - все тая/ не ме забавляват толкова.
Да не говорим за огромното място и разходи по поддържане на една добра цветна лаборатория.

Тоест, най-добрия момент във фотографията за мен не е свързан с лабораторията и мога да и бия шута без сантименти.

първа  назад  1     всички  напред  последна