Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за филтри?
Автор: Boby_   
Дата:   07-05-05 23:28

Бях се засилил да си купувам УВ филтър за FZ20, но ми хрумна нещо доста удачно (както се оказа) - да проверя дали случайно няма да ми свършат работа филтрите от стария ми Зенит 12S. Е, станаха. [smilie5]
Обаче имам 5 броя филтри с различни цветове и означения, които не ми говорят много.
УВ-то е ясен - надписът върху него гласи UV-1^x (това ^ е степенуване всъщност).
Но надписите върху останалите 4 ме озадачиха. Не успях да открия нищо и с гугъла. Можете ли да ми помогнете, моля ви?
Y-1,4^x - бледожълт
Y-2^x - по-тъмно жълт
YG-2^x - зелен
О-2,8^x - оранжев
Предполагам, че буквите са описания на цветовете (yellow, yellowgreen, orange), а числата - "силата" на филтрите. Обаче защо на руски филтри от соц. време ще има английски съкращения? Освен това в какви мерни единици се измерва и как точно се нарича тази "сила"?
И най-накрая за какво са полезни тези филтри?
Знам, че задавам тъпи въпроси на начинаещ, но ако някой може да отговори, ще съм благодарен. [smile]

Публикацията е редактирана (07-05-05 23:49)

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за филтри?
Автор: CYPER   
Дата:   07-05-05 23:45

И аз си взех един UV Filter за моя апарат, ама честно да ви кажа не знам каква работа върши - иначе аз го взех за втора гаранция да не надраскам/повредя оптиката.

Я обадете тоя UV филтър какво прави - спира ултра-виолетовите лъчи и като ги спира кво аджаба става.

Автор: jerry   
Дата:   08-05-05 10:57

Y-1,4^x - бледожълт
Y-2^x - по-тъмно жълт
YG-2^x - зелен
О-2,8^x - оранжев
числото означава с колко трябва да увеличиш експозицията, за да получиш нормална снимка или казано по друг начин с колко филтъра намалява светлината преминаваща през него.
пример: без филтър - скорост 250 бленда 8, с филтър Y-2^x - по-тъмно жълт скорост 125 бленда 8 или скорост 250 бленда 5.6.
ефектите на тези филтри са при черно бяла снимка. например жълтите ще ти усилят контраста на облаците и ще ти направят небето по-тъмно и т.н.

Автор: Boby_   
Дата:   08-05-05 14:20

Много полезен и изчерпателен отговор!
Благодаря!

Автор: cristo   
Дата:   08-05-05 17:23

пич, за дигитален апарат цветни филтри не ти трябват - в последствие можеш да постигнеш същият ефект във Фотошоп, при това с по-голяма свобода за експериментиране и т.н.
тези филтри са за черно-бяла фотография, където без филтри трудно се постига нещо по-интересно
за дигитален апарат ти върши работа само поляризационен и евентуално UV за предпазване на обектива

ако нямаш намарение да снимаш на черно бели ленти по-добре ги пусни за продажба, на някой като мен биха му свършили работа да си екпериментира със старата техника [smile]

на колко мм. са тези филтри от Зенит? пиши ми ако искаш да продаваш, че от оранжевия и жълтия бих се заинтересувал, ако ми стават на обективите
пиши ми на cristo@abv.bg

Автор: CYPER   
Дата:   08-05-05 17:26

Взмай един UV Filter, слагай го на сенника и си 6 - и ще излгеждаш Pro на всичко отгоре с тоя голямия апарат [smilie18] [smilie18]

Може да завъдиш мацки около тебе [smilie18]

първа  назад  1     всички  напред  последна