Автор: volokin
Дата: 02-05-05 13:51
Разказа ми хареса. Има истина дотолкова, доколкото науката е картина на света. Останалото, да се твърди, че нещата се мислят за да се угоди на човешката представа е глупаво схващане. науката е следствие, а не причина, при това не следствие предизвикано от група учени по света, а на сложен комплекс от мрежа от теории и безброй експерименти. Да принципите ги мисли човек, но той не ги мисли за да донагласи работите или да донатъкми определени резултати, той е ПРИНУДЕН!!!
Т.е. ако приемем че един ден някой решил,- абе що вълновото разпространение на светлината и частицата не ги сложим в дуалистична зависимост- то той не го решаваей така за да си улесни нещата, щото видиш ли светът се обяснявал по лесно, а е принуден от поредицата експерименти. Човек е поставен пред проблема да си обясни света с понятия, които са познати на сетивата му, на възприятията му, и когато нещо му убягва, той е принуден да дава характеристики на природните явления които всъщност нямат нищо общо със самото явление, те са само да му помагат при по-нататъшното развитие на нещата, пример характеристиката за цвят на кварките или така нареченият ''чар'' или ''горе'' и ''долу'' кварките и т.н.
И тъй като логиката като метод на науката е плод на човешкия мозък, а природата е безкрайна в своето многообразие, в един момент се оказа, че логиката не е всемогъща, т.е. и там има капани.
Относно причина-следствието!! Ами след като времето се е свило до безкрайно малко, т.е. намерен му е краят, т.е. теоретично има най-малко време (Планково време) то според мен е повече от логично да се губи причинно следствеността. Аз лично смятам, че принципите за вероятностно разглеждане на нещата в микрокосмоса са именно точно заради това, че това са границите на природата, поне тази 3-дименсионалната + времето като четвърта дименсия.
А и тази картина на света досега функционира най-добре, и доказателство за това са монитора на който пиша, телефона, който стои пред мен, дигиталните камери на 90 % от населяващите този форум, и всичко, всичко, що е елктроника...
А за нанотехнологии няма да говорим, там какви чудеса стават, свят да ти се завие....
П.п. проблемът ''истина'' - ''лъжа'' ще пръсне рамките не само на този форум, ами и на целият интернет, той си е вечен проблем на философите, те да се оправят с него ![[smilie18]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley18.gif)
Публикацията е редактирана (02-05-05 13:55)
|
|