Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Светкавица EXAKTA 300AF @ EOS 50E ?? (help)
Автор: a.tanas   
Дата:   18-04-05 16:59

Купих светкавица EXAKTA 300AF от Фуджи на бул.Витоша за Canon EOS50E. Отпред има едно червено прозорче, както и повечето светкавици за такива фотоапарати. В краткото потребителско описание пише че е "Red light". Допускам че е "подсветка" за фокусиране на тъмно. Проблема: никога не светва?!? (и в тъмна стая, и с капачка на обектива...)
Отидох в магазина да попитам продавачите "трябва ли да свети или не?". Отговориха ми "би трябвало..." и започнахме една борба: с още 1 такава светкавица от същата серия и друга за този апарат (по скъпа, сложна с LCD и моторче за "зуум" на рефлектора). Никоя от тях не светна червена светлина. Тогава продавачите подхвърлиха идеите че:
1)"това може да е фото-око" - малко вероятно, защото тази светкавица няма ауто-режими за не-TTL мерене;
2)"може да свети инфра-червено" - не е със сигурност, защото на видео-камера на която се вижда как дистанционното на телевизора свети като фенече, от това прозорче никаква светлина не излиза.

В допълнение - фотоапарата си има собствена AF светлина която светва при фокусиране на тъмно. Тя може да се изключва с CF07 настройката (custom function). Това не променя поведението на светкавицата.

Някой виждал ли е как се светват тези червени светлини за AF на светкавиците?

Отговори на това съобщение
 Re: Светкавица EXAKTA 300AF @ EOS 50E ?? (help)
Автор: nrk   
Дата:   18-04-05 17:24

Аз съм виждал - e, основно на EOS100, но на 50 разлика няма да има. Всъщност вградената лампа на петдесетката има делител на светлината, така че в крайна сметка се получават три кръгчета, колкото са автофокусните сензори, но това не играе при външната светкавица.

За да светне тази светлина обече, трябва да е доста тъмно - т.е. когато апаратът не може да фокусира сам.
С такава екзакта не съм пробвал, но със сигми и с канони си свети без проблем.
Единствения ЕОС (или поне единствения за който знам) който НЕ ИЗПОЛЗВА помощната лампа на светкавицата а само вградената е ЕОС5.
Най-вероятно в твоя случай става въпрос за някаква несъвместимост... иначе всичко друго работи ли? Виж дали "случайно" апарата с тази светкавица се съгласява да снима на скорост над 1/125, и ако е така бегай от нея :)

За "къстъм" функцията - ми пробвай де :)

Автор: a.tanas   
Дата:   18-04-05 17:59

Да - собствената червена светлина на фотоапарата светва на тъмно - ОК е. А с CF07 се променя работата само на вградената светлина, никакъв ефект в/у външната на светкавицата - все не свети.

Автор: nrk   
Дата:   19-04-05 10:15

Ами ако имаш някой приятел със системна светкавица за канон пробвай с неговата.

Всъщност не знам нищо за тази екзакта, обаче както го описваш, изглежда проблема да е в нея. Така че едва ли мога да ти помогна, освен да те посъветвам да я върнеш (ако е възможно) и да си потърсиш друга.
Сигмите, примерно, от горния клас - 500дг-супер-и-кво-ли-още-не, са добър вариант, щото работят и с ЕТТЛ режим. Така ще му използваш пълните възможности на апарата, а и ако минеш на дигитално пак ше работи...

първа  назад  1     всички  напред  последна