Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Kритерии за добра снимка?
Автор: doktora   
Дата:   23-01-05 02:48

Кой от многознаещите и многовеликите ще ми дифинира как се оценява добре фотография?Щото,колкото и нескромно да звучи,претендирам,че мои снимки са доста по-идейни от по-отдавнашни форомтисти,но слабо оценявани.Не че нагадата е важна,но самочувствието............?

Отговори на това съобщение
 Re: Kритерии за добра снимка?
Автор: DR2   
Дата:   23-01-05 02:53

ami spored men imash nqkolko koito zaslujavat vnimanie:

https://photo-forum.net/i/74080&USER_ID=7818

https://photo-forum.net/i/76031&USER_ID=7818

https://photo-forum.net/i/76293&USER_ID=7818

drugite za men sa bezinteresni[smilie11]

Автор: boni   
Дата:   23-01-05 02:55

Като начало - добре е да прочетеш правилата и да видиш за какво служат стрелките под снимките.Държиш една снимка да бъде забелязана и оценена и мислиш че е добра ,натискаш стралката отдолу ,за да я прехвърлиш в албум-избрани ,където имаш повече шансове някой да я види и оцени.
В личния ти профил няма нито една снимка насочена към албум изабрани.

Автор: murnau   
Дата:   23-01-05 02:56

mi az poglednah trite linka i neshto ne haresah tova, koeto vijdam..
dobrata fotografia definicia niama
kakto i loshata
zatova mojesh da sudish samo po reakcii na publikata
no NA VSIAKAKUV VID PUBLIKA
(ne samo tukashna)

Автор: Junior   
Дата:   23-01-05 08:38

Критериите за добра снимка?
Ами те са си вътре в теб - или те кефи или не те кефи... що ти пука колко точки има под нея.... за кво са ти точки... виж коментарите са много по-ценни (разбира се съществените)...

Автор: Георги   
Дата:   23-01-05 09:40

Junior [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: mikele   
Дата:   23-01-05 11:26

Значи Доктора попита как се оценява една фотографията.Отговорено от публиката и от това как я вижда всеки един.Значи това златно сечение , кадриране и всякакви там правила за осветление, нямат значение за оценката.Или по точно като погледнеш снимката не преценяваш това?А импулсивно дали ти харесва или не.

Автор: n1x0n   
Дата:   23-01-05 11:34

mikele
кадриране и всякакви там правила за осветление, нямат значение за оценката.

ми точно на doktora нещата, имайки потенциал, мен не ми харесват именно защото кадрирането му е несполучливо... така че това си има значение за оценката.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   23-01-05 11:57

влизал ли ти е пациент в кабинета с думите:
Кой от многознаещите и многовеликите ще ми дифинира как се оценява добре операция?
[smilie5]
Медицина се учи 6 години, и то само техническата част, нали?
Фотография се учи 3 години задочно /колко да не е без хич/, 5 години редовно..или 5 години висше /също предимно техническата част/.
Значи докторе овладей техниката във фотографията до задоволително ниво, пък тогава ще напасваш и другото.
Видях ти 5-6 снимки, и коментирах. Точките...не гледах, но има още много върху какво да работиш.
Вероятно те дразни факта, че много по-напред има и по-слаби неща. Да, така е тука. Публиката оценява...пък тя е различна , пристрастна и некомпетентна[smilie3]
нали шевовете ги правите по-естетично от кропа кото съм дал на тази снимка

Публикацията е редактирана (23-01-05 11:59)

Автор: ocb   
Дата:   23-01-05 12:17

Докторе,
според мен за да получиш тук висока оценка преди всичко трябва да си от т.нар. "фотографско общество", което тук се интересува основно от своите снимки. А неговите членове като видят името на някой от т.нар. "гурута" започват да ахкат и да охкат и да сипят точки, без значение от качествата на дадената снимка... [smilie23] [smilie23]
Прав си - тук има много интересни снимки, които не са получили и половината от точките, които заслужават само защото са на на автор, който не членува в нито един от така популярните фото-клубове...[smilie23] [smilie23]
Нека това не те обезкуражава! УСПЕХ!!!

Дата:   23-01-05 12:25

не половината.....и 1/10-та не получават, но...случаят тук май не е от толкова клиничните [smilie5]

Автор: Evil_AVI   
Дата:   23-01-05 12:30

ocb: така е

Автор: Junior   
Дата:   23-01-05 12:35

OCB, дай примери, щото от авторите на високооценените снимки за декември (примерно) не виждам много да са членове на някакви "фотографски" клубове... (ако изключим, разбира се, Фото-форум, който е клуб за всички ни)...

Автор: Todd   
Дата:   23-01-05 13:14

Проблема според мен е в начина на виждане на снимките .Аз мисля че всички качени за деня трябва да се виждат като галерия например .И като цъкнеш там на снимчицата тога да я видиш във големия размер и кой я правил.Както се виждат сега демек.А не само избрано.Всъщност това избраното е пунта мара .Всеки може да качи в него кво си иска .А пък като има избрано нека има -ама там да са само снимките с над 50 точки или колкото са там. Админите могат да помислят .Не е кой знае ква работа .[shtrak]

Автор: mikele   
Дата:   23-01-05 13:57

Е та Моби нали това пита човека Доктора де по какви компетентни неща се оценява или би трябвало да се оцемява една творба.

Дата:   23-01-05 16:18

Скапан интернет!!!Бях аут известно време.Значи,благодаря на всички за мненията и съветите.Както усещах,има значение дали си от кликата[shtrak] ,друго важно е да ти видят работите.
Една оценка е винаги,ама винаги субективна,но тя мотивира.
Бони,преди да се захвана с нещо го проучвам и прочитам правилата/ако има такива.Пратил съм 2 снимки в избрано-това личи от липсата на стрелки.
Моби,ти си прав за корекциите/без шума в небето-той е умишлен,така го виждам аз/,от такива съвети се нуждая.Относно "шевовете",както съм споменавал и преди с Шопа сега се уча и затова корекциите са ми груби.Но специално за тази снимка харесах изгледа на дървото.
N1xOn,и ти си прав-слабо ми е кадрирането,сега се уча.Но ви обещавам,че няма да се предам и ще ставам по-добър [smilie24] надявам се.[smilie9]

Автор: dani   
Дата:   23-01-05 17:08

Az sam napalno saglasen s Junior!!!
Da poniakoga glasovete te stimulirat da snimash vse poveche i poveche,no vajnoto e kak ti sam si oceniavash snimkata.[smilie18] [smilie18] [smilie18] [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   23-01-05 17:20

dani - no vajnoto e kak ti sam si oceniavash snimkata.
Май не е точно така./казвам го, защото много пишат като тебе/.
Аз съм си оценявал снимките много добре още от дете, и по-късно...и по-късно. Все добре съм си ги оценявал, пък все имаше какво по-добре да направя. И още е така.
Сега като си ги оценявам, си казвам...какво повече можех да постигна...какво не съм постигнал, какво търся или пропускам. Колко неща направих наистина перфектно![smilie5] ...и обективно заключавам, че най-хубавите ми снимки се намират в...бъдещето.
Изобщо оценяването /и личното/ е добре да е вързано с някаква обективна система...а не бай Пенчо си снима децата, и леля Пена ги харесала снимките...и айде..да оревем орталъка.

Автор: pan   
Дата:   23-01-05 17:25

А аз си мисля, че един от основните проблеми е липсата на коментари по същество. Начинаещите, когато си харесват дадена снимка, а тя не получава заслуженото, според тях, внимание трябва сами да поискат коментар и да предизвикат дискусия. Забелязал съм, че в подобни случаи почти винаги става интересно..Иначе, като видиш по-слаба снимка я подминаваш и това е..

Автор: stoevmobile   
Дата:   23-01-05 17:40

По спомен от неотдавнашни дискусии дневно се качват средно по 300 снимки (ако не бъркам)
Как се коментира всичко "по същество"?
Колко време да отделиш за коментари всеки ден?
Дъвкано беше и това.

Дата:   23-01-05 17:48

Какви коментари?Погледнете ги в категория"Голо тяло".Имаш чувството,че си в" еротичен справочник".От 10 мнения,едно е по качеството на снимката.Всичко останало са цици и гъз.
Естествено,колкото по-красив е модела,толкова е по-привлекателна снимката.Но мисля,че не това трябва да е определящото.

Автор: Todd   
Дата:   23-01-05 17:58

Докторе , айде като не ги отценяват поне да ги открадне някой бе :)))
stoevmobile :По спомен от неотдавнашни дискусии дневно се качват средно по 300 снимки (ако не бъркам)Колко време да отделиш за коментари всеки ден?
Така е ама ти пиши на три .На някой де снима със Skina и не е член на незнам кво си .Пиши на някой китаец -белким си купи по-хубава машика :))[shtrak]

Автор: stoevmobile   
Дата:   23-01-05 18:22

Todd,
как да го намериш този, дето е снимал със скина? Тук са все баровци и снимат с дижиталки. [smilie3]

Дата:   23-01-05 18:37

Тука в тоя форум нямат място скинари /снимащи със скина/.
Ми то един Зенит чини 25 лв., един работещ Зорки, Киев, Еликон, ~ 30 лв.
Една Смена - 10 лв.
За какво говорим? Всеки, които поне малко има желание да наблегне на фотографското - има възможност. Този, които иска нещо де е малко, и натиска копче да щракне там...ми тои още не е дорасъл за какъвто и да е вид фотофорум. Какво, ще влезе тук и ще пита...какво е това обектив ли?...или..Кво разбирате вие от фотография, я да ви покажа к`во задапаратно с ресурс съм.....или...вижте колко сте тъпи, пък аз, като си купя апаратче ще видите вие....
-------------
като бях дете, и видях що е то фотография...и по най-бързия начин намерих как да се сдобия с една Смена и 3-4 филмчета - предадох бутилките от мазето [smilie7]
след това отидох с апаратчето при местния фотограф, и изслушах лекцията му "как да снимам" на екскурзията. Още помня какво ми каза. От филма имам 37 кадъра годни [smilie7]
После като ги изкопира, ми направи рецензии..най-вече от типа да съм по-близко до обекта, творчески да използвам скоростта и блендата...и т.н.

Автор: nsirakov   
Дата:   23-01-05 18:39

ETO edna snimka snimana sas Skina... ot moeto detstvo vav fotografiata.....

Pqk posle kaji che tehnikata nema znachenie...

Vij i komentarite pod neia... dai boje vsekimu takiva uchiteli v prohodilkata....

mobby - prav si za skinata....

Публикацията е редактирана (23-01-05 18:40)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна