Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 за ZENTEX - калибриране на светломера на ЕОС 30
Автор: neuromancer   
Дата:   21-01-05 12:37

обръщам се предимно към ZENTEX, но може и някой друг да знае.
Светломера на ЕОС 30 не работи правилно със МФ обективи (греши +- 1-2 стопа в зависимост от блендата). Подозирам че това е направено нарочно. Възможно ли е да се оправи в Бг и колко ще струва?

Публикацията е редактирана (21-01-05 12:46)

Отговори на това съобщение
 Re: за ZENTEX - калибриране на светломера на ЕОС 30
Автор: ZENTEX   
Дата:   21-01-05 15:02

Do sega ne sam imal problemi sas svetlomerite na EOS30.Imam etalonni svetlinni iztochnici(mashinariata ne e problem),no ako s novite modeli obektivi raboti dobre problemat moje da e ot softa.Po princip proizvoditelite ne se saobraziavat novite modeli da mogat da rabotiat sas stara periferia.

Дата:   21-01-05 15:19

(Д)ефекта е следният - мери си чудесно със EF обектив, но ако сложа някакъв друг обектив, напр. М42, бърка меренето.

По същия начин ако меря през еоски обектив на отворена бленда и след това леко го завъртя за да не дава контакт и обектива да не се познава от тялото, стойността се променя.
Нагласявам на друга бленда, натискам ДОФ превю за да затвори блендата и като откачи контактите стойността се променя (за всяка бленда различно, при това блендата остава затворена докато не закача обратно обектива) - така се калибрира грешката и после в зависимост от блендата даваш компенсация.
Другите ЕОСи (освен 30/33) си мерят добре с МФ обективи - всички форумци се оборудват с М42 обективи на 300Д например

Абе бях се примирил, ама все пак да питам дали може да се коригира.

Друго което знам, е че ако към преходника закрепя чип от ЕФ обектив с контактите както си трябва, започва да мери прекрасно, и дори индикатора за фокуса работи. Затова търся счупен еоски обектив, за да му извадя електрониката и да я полвам с тая цел.

Публикацията е редактирана (21-01-05 15:25)

Дата:   21-01-05 15:52

I az taka pomislih.Bodito tarsi komunikacia s obektiva(kogato e postaven ima postoianna komunikacia),a v tvoia sluchai ne ia namira(misli si che niama obektiv)pri koeto niakoi ot merilkite ne funkcionirat.V tozi model osven svetlomera ima oshte edin chip,koito podpomaga negovata rabota i zatova ne se razbirat.Pri 300D sistemata e dosta po usavarshenstvana i za tova mogat da rabotiat s MF.Kolkoto do vanshen chip tova predstavliava ciala platka vav formata na prasten,koiato e s razmerite na baioneta i ne vijdam kak moje da se vgradi.

Дата:   21-01-05 16:05

Питах се дали не може да се калибрира светломера за такива случаи.
Иначе за кръпката имам предвид електрониката на обикновен обектив, която се слага на преходника, виждал съм го направено, грозно изглежда, но тялото мисли че обектива е EF и мери правилно, дори дава потвърждение за фокуса, което не става по друг начин.
Ама както и да е. Да ти се намира много евтино повреден обектив за ЕОС, като електрониката му работи? [smilie8]

Автор: nrk   
Дата:   21-01-05 16:46

neuronmaster, имаш ли някакъв линк по въпроса? Че имам един EF, който май е на умиране вече и ако съвсем се скапе поне ще мога да го оползотворя...

Дата:   21-01-05 17:09

http://eosdoc.com/manuals.asp?q=E7EMFlens
надолу из коментарите има линк към страница на немски

абе май не беше точно там, ама някакси от тази страница се стигаше

Публикацията е редактирана (21-01-05 17:18)

Дата:   21-01-05 17:10

Verno mnogo grozno shte stane.Elektronikata triabva da e ot niakoi mnogo prost,bez vario.

Дата:   21-01-05 17:23

е ако е само с твърд малко трудно ще намеря, ама мисля че няма да има проблем и с варио?
важното е да си мисли че има обектив, пък другото ще мина и без него

абе не знам дали ще стане нещо, ама са ме засърбяли ръцете да хвана ножовката и поялника [smilie8]

Дата:   21-01-05 17:36

И как трябва да стане?
Разглобяваш стария обектив без да прецакаш това което ти трябва.
После правиш дупките в преходника, слагаш контактите от вътрешната страна + някаква (?!?) изолация че всичко е метално), прекарваш проводиците през дупките и те отиват към чипа. Ако ще го закрепяш под тялото май ще трябват още проводници...

Звучи лесно, значи сигурно е много трудно да се направи!

Ама този чип ще дава ли някакви данни за бленда...
Ако дава май[shtrak] ще трябва да се снима само на Аv

Дата:   21-01-05 17:44

де да знам точно как, като извадя контактите ще видя, изолация си трябва разбира се...
Да снимам на Ав не ми е проблем, с обектив с ръчен фокус на еос и без това Т и П няма да станат

Абе това е хипотетично ако намеря с какво да пробвам. Между другото на тая страница има някакво мнение че може да се симулира присъствие на обектив със резистор 27 ома, ама без подробности, може да се разтърся...

а такава джаджа съм виждал в готов вид, доста изолирбанд, стърчи една платка, бе грозна история [smilie18]

Автор: thor   
Дата:   21-01-05 17:47

по този начин правят механичните Nikkor - обективи ,за да може да мерят с тях телата Nikon тези като F80......... които по принцип не мерят с механични обективи ,но за всеки обектив си има отделен чип тоест за 50mm става само чип който става за 50mm и не става само с лъгане ,но пък за Canon ,май и аз съм чел подобни трансформации ,но не си спомням какъв беше крайният резултат ..най вероятно не е бил успешен ..или поне това което съм чел иначе ,щях да си го спомня като успешен вариант ...[smilie6]
дано да става нещо ..
[smilie7]

Дата:   21-01-05 17:55

Абе, на P става без присъден чип, ама е същото като Av. На моя ЕОС 50 с ръчен обектив няма разлика между двете, освен в алгоритъма на светкавицата.
Това за резистора ще е много по-елегантно ако може да стане...
Ако наистина намериш с какво да пробваш снимай етапите и го качи някъде. После ако си фен на [beer] ... сещаш се к'во те чака от армията почитатели на ЕОС+М42

Дата:   21-01-05 18:25

Тоя проблем се получава само с Еос30, друг няма да се интересува, освен ако иска потвърждение на фокуса...
А на мен то добре ще ми дойде както съм недоскив.
Само ми трябва обектив, това с резистора силно ме съмнява, надали някъде може да се намери схемата на електрониката просто ей-така.
Аз си дебна за обектив по ибей, ама дори и трошляците не вървят евтино...
Абе май е по-просто да си взема една практика и да жуля с нея [smilie18]

Автор: djidji   
Дата:   21-01-05 19:09

Ето четиво по въпроса:http://photonotes.org/articles/eos-manual-lenses/
Изглежда не само твоя Eos30/Elan7 има проблеми с меренето при механ. обективи....

Автор: jester   
Дата:   22-01-05 01:07

Хм, я докато сме на темата пак да питам ZENTEX - вчера с n1x0n тествахме едни обективи, от които два EF и един СИГМА. Та при абсолютно еднакви светлинни условия с двата EF 10D и 20D дават абсолютно еднакви съотношения скорост/бленда, докато при СИГМАТА има отклонение - същата бленда, но по-ниска скорост - около 1/3 бленда отколонение. Винаги. Та въпросът ми е това дали се коригира и изобщо защо така този обектив по някакъв начин лъже меренето, като очевидно кара апарата да преекспонира?

Автор: sagittarius   
Дата:   22-01-05 01:21

При всички варианти на Elan7 (E, N, NE) ли се наблюдава тоя проблем с неправилното мерене със стари обективи?

Дата:   22-01-05 08:43

sagittarius, всички доколкото знам, включително новия ЕОС 30v

Дата:   22-01-05 10:23

jester[smilie11] CANON+SIGMA???????Vse edno da karash MERCEDES500SEL s gazovo ustroistvo[smilie5]

Дата:   22-01-05 16:04

jester, наистина ли преекспонира? Възможно е просто стойността на блендата да не е точно по стандарт, а с 1/3 стоп по-малка и апарата си мери вярно. Доколкото знам се допускат такива отклонения при по-ниския клас обективи, напр. обектив 100-300 всъщност е 100-280.

Автор: Junior   
Дата:   22-01-05 16:49

Използвайте механични апарати и забравете за всичките си кахъри и тревоги, чада мои....https://photo-forum.net/joro/emoticons/392.gif[shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна