Автор: Spartan
Дата: 18-05-07 07:38
Тъй като почти не работя с цифрови апарати не мога да дам съвет на мой роднина от малко селце какъв апарат да си купи.Става дума за апарат даващ възможност да се снима и директно запазва И В "RAW" формат - това са изискванията му.Не държи непременно апаратът да е DSLR,може и да е без zoom китов обектив обектив,даже и може и да е с несменяем такъв /човека е инвалид!/.Другото на което държи е да има възможности за ръчни настройки на скорост,бленда,баланс или поне някои от тях.Също е склонен да предпочита оптически визор,а не само монитор.Чул и пита за модела Ricoh GR дали се продава у нас и от кого.Нещо подобно търси,може от кой да е производител па нека и някой да го нарича "сапунерка".Можете ли от клуба на знаещите да му помогнете със съвет?Благодаря от негово име! /Виж темата във форума/
Мисля че не може да си позволи повече от 500 лева,там някъде.Като го знам снима предимно природа /и то не лощо за напреднал с филми любител/.Нещо от рода на 5-8 мегапиксела,JPEG или TIFF и непременно RAW,защото има елементарно компютърче,което може да понесе леките версии на шопа и разните там RAW редактори.Няма Интернет в неговата махала и едва ли ще има,затова се готви да ми праща картите тук в София.Държи да има ръчни настройки и евентуално оптически визор /последнсото не е задължително/.Абе сравнително напреднал и интелигентен за този затънтен край любител,за съжаление доста пострадал инвалид,който изглежда е запознат донякъде с шума,аберациите,винетирането но не е от суперснобите дето се опитват с атомна подводница цаца да ловят!Може и втора ръка ако е добре запазен.Отслужете му със съвет,аз не съм в час по цифраците.
|
|