Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Малко помощ - мнооого "дълга" снимка
Автор: d_ave   
Дата:   24-03-09 09:06

Помагайте! Трябва да снимам рекламно пано, дълго 82 метра и широко 2.15! закачено е на стена, външна, като има път пред него. аз си мислех за наставени кадри, обаче през какво разстояние да се премествам? снимката не гони страшно качество, може и със сапунерка, която наставя автоматично кадрите, ама на мен ми се вижда доста несериозно. дайте идея, колко кадъра, през какво разстояние, с какъв обектив? широкия ще хване по-голяма площ, обаче ще изкриви...

Отговори на това съобщение
 Re: Малко помощ - мнооого "дълга" снимка
Автор: matataupa   
Дата:   24-03-09 09:08

[smilie8] тарарарам-м-м-м

очаквам развитие

Автор: frenchev   
Дата:   24-03-09 09:12

снимай с 50мм обектив или повече зстъпвай по 20% и после сглоби с тази програмка

Автор: biso   
Дата:   24-03-09 09:21

според мен програмата е най-малкия проблем.

проблем може да са движещи се обекти пред паното, ама и на това му се намира цаката

Дата:   24-03-09 09:33

ами движещите се обекти ще са коли, които по принцип могат да се избегнат, ако се снима по правилното време - обед/следобяд там движението не е много натоварено. проблем обаче може да е, че има две ленти и локално платно отпред, както и мантинела, която пречи. или трябва да се забия в паното - да снимам от локалното, или трябва да се качвам на нещо високо да избегна мантинелата и да снимам през пътя. нали се сещате, че със статива на пътното платно няма да ми е много спокойно:)

Автор: asahi   
Дата:   24-03-09 09:51

Ей това е сериозна задачка!

1. Намери си място, по което ще можеш да се движиш успоредно на картинката, ще имаш видимост поне в момента н аснимане и няма да те отнесе някоя кола. Разходи се по трасето и мислено заснеми кадрите.
2. Избери обектив, с който ще "хващаш" височината н аплатното. Определи с хоризонтални или вертикални кадри ще е панорамката.
3. Избери време, в което картинката ще е равномерно осветена - без сенки от сгради и дървета, без бягащи пред слънцето облаци.
4. Настрои апарата на ръчна скорост и бленда, фиксиран подходящ бял баланс - напр. слънце. Цветът можеш да коригираш после. Направи няколко контролни кадъра с избраните параметри в най-светлата и най-тъмната част н акартинката, за да избегнеш прегаряния и недоекспониране. Гледай хистограмата.
5. Снимай в джипег. РОУ в този случай няма сериозни предимства, а и води до разни проблеми.
6. Почвай да снимаш застъпващи се кадри. 20-30% е достатъчно. Дръж апарата строго хоризонтален или вертикялен. Използвай горния ръб на паното и горния край на кадъра за подравняване. При повече старание можеш да минеш и без статив. За всяка следваща снимка се премествай напред за да сниаш под един и същ ъгъл.

На мен ми е по-лесно да го направя, отколкото да го опиша, но май бях изчерпателен.

Дата:   24-03-09 10:04

асахи, супер съвети, мерси много! наистина ще са от голяма полза, ще използвам слънцето днес/утре да пробвам. за хоризонта имам и нивелирче за "обувката" на светкавицата, мисля, че ще успея да го уцеля. ей в такива ситуации много би помогнало live view, ама мисля ще се справя и така.

Дата:   24-03-09 10:15

Остави нивелирчето - трява да подравниш по картинката, а тя може да не е хоризонтална.

Автор: valislav   
Дата:   24-03-09 16:43

Здравей!
Съветите на Асахи ще ти бъдат от голяма полза. Ако позволиш и от мен един:
Поставяй си маркери по хоризонтала под паното, за да не се объркаш по средата на снимките. Примерно празни кутии от цигари, маркирани от 0 до 9. Разстоянието между тях ще определиш чрез проби. Трябва да виждаш два съседни маркера ясно във визьора. Измери разстоянието помежду им с ролетка в метри и използвай тази стъпка като постоянна величина между тях.
Подреждаш маркерите от 0 до 9 пред паното, снимаш последователно от маркер 0-1, 1-2, 2-3,.... до маркер 8-9, след което продължаваш с пренареждането по дължината на паното така, че следващия кадър да ти е 9-0.
Отбелязвай с тебешир върху тротоара къде са ти били нулите и им дай някаква маркировка(А, Б, В...)
Всичко това ще ти отнеме време, но при монтажа ще ти е много по-лесно. Освен това, ако се наложи повторно снимане на някои от маркерите ще знаеш къде точно да застанеш.
Успех в снимането и се обади какво си постигнал като резултат.
Поздрави!

Re: Малко помощ - мнооого
Автор: MarinY   
Дата:   24-03-09 17:08

И един съвет от мен:

Снимай от ляво на дясно.
Правил съм километри заснемания на фасади, в зони на паметници на културата и става голямо объркване при подреждането. (при снимане на филм. С дигиталното е по-лесно но пак си е главоболие).

НЕ разчитай само на някаква програма за изправяне на переспективата. ВИНАГИ да си перпендикулярно на плоскоста, която снимаш. Асахи е прав - хоризонталата не е най-важната.
Успех!

П.П. и колкото по-дълъг е обектива, толкова по-добре. Е, в разумни граници ... [smilie3]

Публикацията е редактирана (24-03-09 17:11)

Дата:   24-03-09 17:19

много благодаря и на двамата! утре ще ида пак до въпросните хора да видя какво са решили за заснемането, но определено сега като си мисля май най-удачно ще е да се паркирам от другата страна и да се местя по малко с колата, като за снимането ще заставам на прага при отворена врата - хем ще ползвам покрива за упора и ще целя хоризонтала по паното. това с маркерите е много добра идея, ще си взема някой приятел да помогне за разграфяването и ще действам:)
стискайте палци да излезне нещо, ще пусна снимки в крайния резултат:)

Автор: menthol   
Дата:   24-03-09 17:40

това с цигарените кутии беше добре

по бързи изчисления ще ти трябват 47 кутии :)

ако снимаш 4:3 формат, 82 метра дължина ще са ти 2,86:2,15 на снимка, при 20% застъпване на всяка снимка става 1,78:2,15 ~ 47 снимки ти трябват
успех със сглобяването после

Дата:   24-03-09 18:44

После - с PTGui. Ще имаш лимит 25 000 пиксела по хоризонтала, но това никак не е малко.

Re:
Автор: popov   
Дата:   24-03-09 18:48

Браво, колеги, страхотни съвети сте дали!

С едно нещо не съм съвсем съгласен с Асахи - снимането в JPG. Според мен най-добре си снимай в RAW, а после винаги можеш да ги минеш с еднакви настройки. Ако имаш лек проблем някъде, обаче, в RAW имаш по-голяма възможност за корекция. Същото важи и за белия баланс - може да се сменя динамично заради облаци и окото да не го хване, но на JPG-a ще е зле.

Успех с проекта и да покажеш после! [shtrak]

Дата:   24-03-09 18:55

Като изпраскаш 500 панорами ще си смениш мнението.

Re: Малко помощ - мнооого
Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   24-03-09 21:32

Автор: asahi
Дата: 24-03-09 18:44
После - с PTGui. Ще имаш лимит 25 000 пиксела по хоризонтала, но това никак не е малко.

това не е точно така
мога да покажа панорама 64382/3977
шита с PTGui

но е 1,1GB [smilie2]

Публикацията е редактирана (24-03-09 21:38)

Автор: gam3ra   
Дата:   24-03-09 22:51

Autopano е по-добро от PTGui за стичване, много по-добре се справя при лошо щракнати (криви) снимки и различна експонация (почти незабележимо смесва). При перфектни снимки едва ли разлика ще има, но Autopano печели и по интерфейс, скорост...

Съвет за самото снимане не мога да дам, защото съм неопитен (не съм дори пипал DSLR), но все пак - ако обектива вкарва дисторсия (дори и малка) е добре да оправиш всеки кадър преди сглобяването им. Едва ли снимате с такива мАшини де....

Автор: boncho_marinov   
Дата:   25-03-09 09:31

Препоръките на Панорама фактори:
Контрольный список для фотографирования

Распечатайте этот контрольный список и воспользуйтесь им при съемке фотографий для создания панорамы.

# Отключите автоматическую экспозицию.

# Отключите автоматический баланс белого.

# Отключите вспышку.

# Используйте одинаковое значение экспозиции (при необходимости с небольшими изменениями).

# Используйте одинаковое значение фокусного расстояния для всех фотографий панорамы.

# Используйте одинаковое значение размера и качества для всех фотографий панорамы.

# По возможности используйте ШТАТИВ – особенно для съемки объектов, находящихся рядом с фотокамерой.

# При невозможности использования штатива прижмите локти к корпусу и поворачивайтесь вокруг одной точки, сохраняя неизменным уровень фотокамеры.

# Для всех снимков область перекрытия должна составлять не менее 25%.

# При использовании широкоугольных объективов область перекрытия должна составлять 50%.

# При съемке круговых панорам обеспечьте достаточную область перекрытия первого кадра с последним – отметьте начальную точку на штативе с помощью кусочка липкой ленты.

# Создайте группы фотографий по времени съемки – интервал между съемкой отдельных кадров не должен превышать 40 секунд.

# Добавьте между последовательностями снимков визуальные разделители (черные кадры) – воспользуйтесь для этого крышкой объектива или кусочком плотной бумаги.

# Учтите, что при сшивке фотографий с движущимися объектами могут возникнуть проблемы.

# Учтите, что сшивку сюжетов с небольшим количеством деталей (например, безоблачное небо над гладкой морской поверхностью) осуществлять сложнее.

Автор: valislav   
Дата:   25-03-09 09:51

Ще ти трябват само 19 цигарени кутии.
За да виждаш по-ясно маркерите, и да не гониш кутиите по асфалта, направи следното:
1.Приготви си кутиите от цигари (19бр.)
2. Купи от книжарницата дебел перманентен маркер и книжно тиксо (от най-широкото - 5см.)
3.Напълни кутиите с пясък
4.Увий ги с тиксото през капаците им, за да не се отварят и да дадат бяла основа за цифрите
5.Нанеси цифри от 0 до 9 за единиците и от 1 до 9 за десетиците.
Останалото е въпрос на комбинация и повтаряемост.

Поздрави!

Автор: kaic   
Дата:   25-03-09 10:05

Здравей d_ave, моят съвет е ако има от къде да вземеш и пробваш една сапунерка на канон от серията А или S IS /понеже с тях съм пробвал/ си мисля, че всички тези кутии и маркери ще ти отпаднат. В тези модели апарати има режим "панорама" който при снимане на дисплея виждаш как застъпва и колко точно да застъпиш от кадъра в реално време. Повярвай ми няма по лесно нещо от това с тези модели апарати, още повече че след това софтуера за съединяване към апарата си разпознава много точно и безупречно съединява.
За да не бъда голословен ето това е правено преди 5 години с едно апаратче за 200 лв от ръка без никакви умения: http://sevlievo.bizhat.com/pan_sev_cen_8004.htm

Дата:   25-03-09 10:28

Чичо Жоро, как ги правиш панорамите над 25 000 пиксела?

Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   25-03-09 11:05

RFM
RFM
RFM [smile]

The maximum output size in PTGui depends on the file format:

* JPEG: max 25,000 x 25,000 pixels
* TIFF: unlimited dimensions, but the TIFF specifications allow a maximum file size of 4 GB. Certain applications (including Photoshop CS2) fail to read TIFF files larger than 2 GB. Older Photoshop versions cannot read images wider or taller than 30,000 pixels.
* Photoshop .psd: max 30,000 x 30,000 pixels and a maximum file size of 4 GB (Photoshop CS2) or 2 GB (Photoshop CS)
* Photoshop .psb: max 300,000 x 300,000 pixels, no file size limitations

Дата:   25-03-09 11:19

Аха, начи PSB-та.
Тенкс!
[beer]

Автор: mihayloff   
Дата:   25-03-09 11:43

4i4o-Joro

Забрави да споменеш и 4 ядрен процесор и 4 гира РАМ - нали ? ... а и 512 мега видео карта [beer]

Дата:   25-03-09 12:03

И много място на харда, щото почва едно писане, па триене.

Правя си проектчетата вечер и през нощта ги пускам да се рендерират. Компа като срещне зор форсира вентилаторите на няколко пъти. На сутринта всичко е готово.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »