Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 границата за професионализъм
Автор: kaloferov   
Дата:   01-03-09 14:46

Как се става професионален фотограф!Как да се мине границата от любител към професионалист?

Аз съм 25 годишен и искам по някакъв начин да бъдя насочен за курсове,семинари и тем подобни за да мога да видя дали мога да се занимавам на друго ниво с фотографията!МОля,ако има запознати как може човек да напредва стремглаво да сподели!С най-добри пожелания и дано не ми се смеете много на темата!

Отговори на това съобщение
 Re: границата за професионализъм
Автор: tantris   
Дата:   01-03-09 14:50

Ами като почнеш да се изхранваш от фотография, значи си минал границата.

Автор: asahi   
Дата:   01-03-09 14:54

Е чак стремоглаво няма да стане.

1. За начоло са необходими познанията за светлина и оптика от физиката в 7-ми клас.
2. После научаваш това .
3. После изкарваш един курс, в който научаваш някои неща, но и разбираш какво не знаеш и как евентуално да го научиш.
4. После практика, книжки, курсове, четене в интернет, обмяна на опит, участие в сбирки, сенинари - тук всичко си пише.

Но не забравяй! Физиката от 7-ми клас трябва да ти е ясна. И не прескачай точките.

Успех!

Автор: kaloferov   
Дата:   01-03-09 14:59

[smile] Това е ясно колега!Но според мен средата е много важна!Аз за момента нямам познати хора от тази свера.Поради това,смятам,че и самото развитие на даденостите е по-трудно!Общуването за мен много важен фактор за развитие!Прото не знам как да работя върху снимките си и тяхното подобряване!Интересно ми е как всеки един от вас е запонал в началото?
искам само да обощя,че нямам претенции в момента според възможностите ми да се водя повече от любител,но искам да се уча.Занимава ми се с това,а годинките напредват и виждам,че влака може да си отпътува!

Дата:   01-03-09 15:02

Моето начало няма да е твоето начало.
Среда ще си намериш, но за да ти е полезна ще трябва да минаваш по гореописания път. Или някой успореден, но не по-лек.

Автор: marchello   
Дата:   01-03-09 15:06

къде можем да се порадваме на снимките ти? [smile]

Автор: Мартин_Илиев   
Дата:   01-03-09 15:13

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: danbi   
Дата:   01-03-09 15:20

Ами то това с главата именно за такива цели е турено там. Както и онуй с хълмчетата...[smilie5]

Ако е въпрос за средата -- това тук е форма на фото клуб. Организират се редовно неформални сБирки. Разни филантропи организират пленери. Освен яденето и пиенето на подобни неща може МНОГО да научиш. Но както коментира asahi по-горе, ако ти липсват неща като оптика за 7-ми клас, от "научаването" полза като фотограф няма да имаш.

Рецензиите на работата ти принципно струват $$$ или нещо друго.

Автор: fotorafi   
Дата:   01-03-09 18:00

Обади ми се по телефона 840-18-55, 0886-711-193-ще ти дам безплатни съвети. Ама ако слушаш старото. Изкарвай си хляба с твоята професия и си остани любител. Като станеш профи започваш компромисите, особено като снимаш за вестник.[beer]

Автор: penchev79   
Дата:   02-03-09 02:50

За средата и хората си много прав, добре се ориентираш.
На мен изключително полезни ми бяха срещите с покойния (Бог да го прости!) проф. Румен Георгиев (Рум). Макар и само няколко - от тях научих наистина много. Обогатяваш се не само технически, а и творчески.
Важното е да имаш желание и постоянство. Другото си идва по един или друг начин.

Успех [beer]

fotorafi също е много прав за компромисите и прекалената професионализация. Понякога избива в профанизация [smilie25]
Ограничи се до това, което наистина искаш и ти харесва, а всичко излишно просто остави настрана.

Автор: vlaca   
Дата:   03-03-09 05:32

Здравейте.. искам да кажа само че теорията е много важна част за развитието на всеки еидн от нас в пътя който е избрал да извърви,но според мен ръка за ръка с теорията е и практиката.Когато експериментираш виждаш визуалните разлики и сам можеш да стигнеш до отоговорите които търсиш

Не забравяйте че разликата между въображенияето и знанията е че знанията са ОГРАНИЧЕНИ .

аз съм младо момче ..фотографията преди всичко я възприемам като хоби ,което е определяща и много важна част от живота ми и след това като работа.Едва на 19 години съм но вече имам проф фото студио .Нямам претенции че съм про или че снимам добре.Важно е че обичам това кеото правя .Не очаквайте че "ГРАНИЦАТА"се прекрачва рязко

днес съм любител ,утре се събуждам и вече съм про ...няма такъв филм

всичко става с много четене и още повече ПРАКТИКА .и също разберете че хубавите неща стават бавно.В живота има стълба която всеки еидн от нас катери стъпало по стъпало .Не може да прескачаме по 3 4 стъпала защото можем да се спънем .
Аз прескочих 2 стъпала и какво от това ....студиото пак си ми е студио ...но поръчките не са зачестили кой знае колко.

успех на всички в начинанията които са захванали

Автор: caro-anton   
Дата:   03-03-09 13:10

Идеално сте изброили необходимите условия.
Бих добавил един акцент - за идеята, за линията, която сме избрали и стилът на изразяване - това важи за всеки добър фотограф, но за мен професионалният фотограф трябва да е добър. А любителят - колкото може. Аз съм от втората категория.
Трябва да имаме изработен вкус, да имаме стил и естествено - да снимаме с идея за нещата.

малко оф-топик - искам да благодаря на липосток за redscale - направих няколко експеримента тези дни и имам положителни резултати. Пробвайте и вие!

Дата:   03-03-09 13:24

В продуктовата, техническата, че дори и в "птичарската" фотография много стил и линия няма, но професионализъм - много. Така че от жанра зависи.

Автор: caro-anton   
Дата:   03-03-09 13:37

Асахи, един въпрос ме гложди -

защо повечето фотоентусиасти се пънат точно там, където няма много място за изброените от теб по-горе неща - а именно - макрофотография, птички и разни подобни - като че ли се получава едно залитане - да снимаме от 1 см или от 100 метра?

Дата:   03-03-09 13:58

Абе не знам.
Може би защото е ефектно.
Може би защото технологичният подход е по-лек за осъзнаване, поне на първо четене.

Аз за себе си този период го преболедувах отдавна и сравнително леко. После разкарах всичко непотребно. Остана ми един Индустар 61Л/3 с макропръстени, дето го давам на приятели-ентусиасти да се пробват преди да решат дали да си купуват макро-обектив.

Автор: Lalinda   
Дата:   03-03-09 14:41

Професията не е кой знае колко креативна.

Неслучайно много от най-добрите професионални фотографи са изоставили попрището на професионалната фотография и са се ориентирали към по-креативни занимания.

Неотдавна гледах филм за живота и творчеството, както се казва, на култовия автор Робърт Франк, в който той самият казва, в разговор със свой приятел, също фотограф, Лу не помня кой точно, че след серията си "Американците" (в края на 50-те години на миналия век) се отказва от фотографията, давайки си сметка, че оттук нататък би бил само един от ГЕНЕРАЛИТЕ на фотографията, но нищо повече...
[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дори продал всичките си клишета (около 30 000 на брой) на адвоката си, запазвайки за себе си само 250 фотографии. По-нататък не спечелил нищо от останалите, печелел само адвокатът му. Но не съжалявал.

Вероятно зависи от нивото ти, ако просто си много добър, бързо ще се откажеш от фотографията...

Автор: Lalinda   
Дата:   03-03-09 14:42

С други думи, има и ГОРНА ГРАНИЦА НА ПРОФЕСИОНАЛИЗМА, но отвъд нея не е фотографията, а друго, по-креативно занимание, имай го предвид.
[smilie3]

Дата:   03-03-09 14:44

Значи който не се е отказал не е много добър? [smilie5]

В такъв случай в тази професия ще отсъстват най-добрите, което не е баш професионално.

Автор: Canon   
Дата:   03-03-09 14:46

caro-anton написа:

> защо повечето фотоентусиасти се пънат точно там, където няма
> много място за изброените от теб по-горе неща - а именно -
> макрофотография, птички и разни подобни - като че ли се
> получава едно залитане - да снимаме от 1 см или от 100 метра?

Няма нужда от модел релийзи като за сток примерно. Грозна буболечка/фтичка няма, ама погрознели каки - бол,
примерно ...[smilie3]
Няма нужда от кандърми, фонове, бол флашове.
Демек по-хайлашко е.
Штракен зи битен, сори, трашен си, данке. [smilie5]

Автор: landstar   
Дата:   03-03-09 15:58

Много интересна тема. Може би тънката червена линия минава там, където почваш постоянно да си изкарваш хляба с фотография -в смисъл - всеки Божи ден, не инцидентно. За преподаватели, репортери, студийни фотографи на практика пазара е нищожен. Т.е. - за да влезеш в тая бройка трябва да си изключителен. Докато станеш такъв обаче трябва да си изкарваш хляба с друга професия. Абе омагьосан кръг, с една дума - слушай Рафи - бачкай друго, снимай за кеф. Оня ден ми предложиха да си продавам някои снимки в един хотел. Мисля да пробвам - ако изкарам и 5 лева ще си хвърлям шапката. И ще докладвам във форума.

Дата:   03-03-09 16:03

Продай копия с рамки, за да изкараш наистина пари, а не 5 лева.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »