Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избор на сапунерка
Автор: heineken911   
Дата:   02-03-09 10:31

Здравейте,
каква сапунерка да си купя до 400лв макс.За сега съм се насочил към Канон А720ис, но незнам дали съм се насочил правилно.Така апаратчето задължително трябва да има пълни ръчни настройки.По възможност да има оптична стабилизация, по-голяма матрица(1/1.8") и визйорче(не е задължително).Всяко мнение е добре дошло.

10Х предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на сапунерка
Автор: baytosho   
Дата:   02-03-09 11:09

каква сапунерка да си купя до 400лв макс.

По-добре питай бай Кольо теляка от градската баня. Той е на ясно...[smilie3] [smilie3] [smilie3]

Автор: PhrozenCrew   
Дата:   02-03-09 11:17

Има един много хубав модел на Канон, който е с по-малка матрица от тази, която търсиш, но все пак е с по-голяма от А720:
Canon PowerShot SX110 IS

Ето и спецификациите:
[url=http://www.canon-europe.com/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_Camera/PowerShot/PowerShot_... Canon PowerShot SX110 IS - Product

Публикацията е редактирана (02-03-09 11:22)

Автор: gam3ra   
Дата:   02-03-09 11:27

1. A720IS го няма никъде в наличност в България (или поне аз преди 2 седмици не успях да го открия)
2. A720IS е с 1/2.5" матричка.
3. Визьорчето покрива около 80-85% от реалния кадър, тоест е почти неизползваемо.

За 400лв можеш да си вземеш DSLR втора употреба с KIT-ов обектив.

На A720IS можеш да му сложиш CHDK моднат софтуер (провери в google) и проснимва в 10bit RAW, показване на реалния заряд на батерията в проценти (от Canon са сметнали това за ненужно и индикация за батерията се появява само при нужда от смяна) бракетиране на скорост/бленда/ISO, жива хистограма, промигване на преекспонирани участъци още преди заснемване (Zebra), удължаване на границите на ISO стойностите (ISO10-ISOмного), по-затворена бленда(F16 на A590IS), по-високи/ниски скорости на затвора (64сек до 1/100 000, и по-големи граници с допълнитени скриптове), финна настройка на качеството на видео клиповете (битрейт, компресия), както и много други с допълнителни скриптове, като Motion Detection (оставяш апарата на standby и каквото помръдне пред апарата го хваща за част от секундата, улавя светкавици, има настройка на чувствителността).

Въпреки тези доста блазнещи настройки това си е сапунерче с 1/2.5" матрица, не очаквай чудеса, на ISO80 си шуми в RAW-а. Ако толкова много искаш компактно апаратче виж за Canon A6x0 серията с 1/1.8" матрица, и на тях може да се слага CHDK (както и на много други Canon-и с DIGIC2/DIGIC3 процесори, включително и DSLR-ите).

!ЕДИТ!

PhrozenCrew - SX110 е с 1/2.33" матрица, но е и набухана и с повече пиксели, цели +2MP. Апаратчето може би е по-добро заради оптичния зуум, но е 36мм в широкия, а 35мм на A720IS си е доста тясно... Да не говорим, че е със 100лв над бюджета на автора.

Публикацията е редактирана (02-03-09 11:30)

Дата:   02-03-09 19:37

gam3ra, много добра информация! Благодаря!
Бих искал да покоментираме още по темата, защото и мен ме вълнува. Аз разполагам с DSLR и 2 обектива, но обмислям купуването на сапунерка, защото стария ми Pentax Optio M10 започна да показва умрели клетки, а мисля, че живота без сапунерчето в джоба на якето се живее трудно.
Аз бях силно привързан към FZ-18, заради много неща, като например убийствения зум и КУЛТОВИЯ ДЖОЙСТИК за бързи настройки. Просто няма такова удоволствие на за Земята, като тоя джойстик. Не, че бих предпочел да снимам със сапунерка. Напротив, дори предпочитам да снимам със старите лентови апарати. За това и си купих Зенит за 10 кинта от съфорумец и сега му ползвам само обектива, но какъв обектив!
Както и да е, определено мисля да заделя някой лев за нова сапунерка. И също се оглеждам.
Иначе Canon SX110 струва 444лв в jar-a.
A canon A720IS мисля, че все още може да се купи за 365лв от BestCam.bg. Много хубав сапунер, но разбрах, че е спрян от производство. Защо ли?

Автор: peopenevsky   
Дата:   02-03-09 20:16

Избор на сапунерка
Автор: heineken911
Дата: 02-03-09 10:31

Здравейте,
каква сапунерка да си купя до 400лв макс

Абе във всичко по лев има 2 за лев, как ще дадеш толкова пари? да не си луд?

Пък и погоре са ти отговорили много правилно,
върви във форум за теляци и там задавай такива въпроси, тука е глупаво !!

[smilie22]

Автор: vladihg   
Дата:   02-03-09 21:13

Ако си поиграеш с ръчните настройки на Самсунг С850 или С1050 ще получеш много по-добри резултати от редица прехвалени Панасоници от ФЗ серията, както и много повече детайл от Канон СХ110 или А720. Макар и с 5 оптично варио са много по-добър и двойно по-евтин избор с най-голямата за този клас апарати матрица. Все още могат да се намерят за 200 в Техномаркет Европа.

Дата:   02-03-09 21:22

PhrozenCrew - виж тук, погледни и форума. http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK
Не всичко е напълно функциониращо. На твое място бих взел FZ18-ката, стига размерите му да не са ти проблем.

PS - гледам SX110 все още не са го портнали, или погледни за тестови версии във форума.
10bit RAW не е много впечатляващ, но все пак не е JPG мазньок.

Ето ти едно тестче от моето ново A590IS, което все още разучавам, снимано на "телевизионно" осветление в стаята:

A590IS ISO1600 F2.6 1/50s от ръка - 100% отсечки

Първата е директен JPG, втората RAW > малко шумоподтискане > JPG

http://store.picbg.net/pubpic/D2/5C/445c7c298ed0d25c.JPG

http://store.picbg.net/pubpic/87/47/7bca7f5784de8747.jpg

!ЕДИТ!

vladihg - Аз бях пред дилема S850 vs A590IS (цената не беше определяща), S850 е с хубава матричка, но RAW-чето и повечкото настройки на Canon-а ме дръпнаха, въпреки че с S850 се снима по-добре на по-високи ISO стойности, колкото и да редактираш в RAW шумоподтискането на Canon-а.
PS - S850 е по-добър от S1050 заради по-малкото пиксели на същата матрица - повече детайл и по-малко шум на високо ISO.

Публикацията е редактирана (02-03-09 21:28)

Дата:   02-03-09 21:36

gam3ra, FZ18 го имах, но го продадох. Малко ми е голям за джоба.

peopenevsky, ако не можеш да дадеш компетентно мнение, поне недей да пречиш!
Аз снимам ежедневно, защото професията ми го налага. Но ако ти си големия световен фотограф, то аз съм обикновен любител, който иска да има малка машинка в джоба на сакото за работните дни. Тежките SLR-и и DSLR-и си ги взимам когато разхождам кучето, защото фотографията ми е хоби и разпускане. Надявам се да ме разбереш и да спреш да спамиш.

Нека няма повече изказвания като на peopenevsky, защото темата може да е наистина полезна.

Дата:   02-03-09 21:58

Ами то и SX110, че дори и A720IS/A590IS не са много за джоб (все пак над 40мм дебелчовци).
Виж и Fuji F50fd/F60fd (втория е с почти никакви подобрения, но пък и цената им е еднаква). Хубава матрица, но за съжаление наблъскана с много пиксели, чудно как и при това положение продължава да снима приемливо на високички ISO стойности като за сапунерче. Но на 100% картината е с доста артефакти, няма как с тези 12MP.

Погледни и това сравнение на по-скъпички сапунерки, има го и SX110 да придобиеш представа.
http://www.dpreview.com/reviews/Q408enthusiastgroup/
Щом си толкова голям любител внимавай с избора, да не се окажеш жестоко разочарован от качеството на избранника [shtrak]

Дата:   02-03-09 22:01

gam3ra опитвах се 1-2 месеца да открия ползвата от тоя РОУ на моя вече стар Канон А640, но така и не се убедих че има такава полза от снимането в този формат за апарати от тоя клас[beer] И без руския хак Канона си върши идеална работа, но пък си е 3 пъти по-скъп в момента от идентичните Самсунзи за които говоря .

Публикацията е редактирана (02-03-09 22:17)

Дата:   02-03-09 22:16

Е хайде сега - можеш малко динамиката да пипнеш, експонацията, БАЛАНСА НА БЯЛОТО, по-разумно шумоподтискане, цвят в сенките... от всичко по МАЛКО, наистина почти нищо общо с DSLR-ски RAW, но е много по-добре от JPG, при обработка. На мен особено бракетинга ми е полезен за HDR-та, задавам му 3-6 през различни скорости и става бързо и лесно, ръчно хем ще барам апарата (крайно нежелателно за сглобяването след това на кадрите), хем си е занимавка.
Липсва ми широк ъгъл, липсва ми детайл с този сапунер, но със снимане тип панорама все едно съм с 16mm обектив, а на форумни размери липсата на детайл трудно се забелязва [smilie7]

Автор: t.marev   
Дата:   02-03-09 22:33

gam3ra написа:

> Е хайде сега - можеш малко динамиката да пипнеш, експонацията,
> БАЛАНСА НА БЯЛОТО, по-разумно шумоподтискане, цвят в сенките...
> от всичко по МАЛКО, наистина почти нищо общо с DSLR-ски RAW, но
> е много по-добре от JPG, при обработка. На мен особено
> бракетинга ми е полезен за HDR-та, задавам му 3-6 през различни
> скорости [smilie7]

Всичко това можеш да правиш и със Самсунг 850, без РОУ. Даже можеш да правиш 99 снимки за 1 час, през произволно зададен интервал.

Автор: penchev79   
Дата:   03-03-09 00:13

От фотографска гледна точка - не си взимай сапунерка.

От чисто нефотографска - Canon IXUS. Тва е голяма гъзария, голям кеф. Просто е няква shiny hi-tech играчка.

но ако ще ти е за снимане, а не за лигавщини - не взимай сапунерка [shtrak]

Дата:   03-03-09 09:07

t.marev - Canon сапунерка пък може да прави снимки в серия то отказ на батерията [cool]
И не, JPG от S850 няма дори близките възможности за редакция на Canon 10bit RAW.
Един огромен недостатък на S850 - 38mm широк край... и прави снимките малко пластмасови. Червения цвят го оцветява в оранжево. Има макро от 1см, но мисля не е необходимо да казвам какви хром. аберации и дисторсия в огромни количества изкарва, че прави снимката почти неизползваема...

penchev79 - до някъде си прав, въпреки че погледни снимките ми в профила от ТЕЛЕФОН с огромни ръчни настройки - ръчно ISO [smilie18] погледни ги от техническа част и ми кажи не са ли на нивото на добро сапунерче, остави фотографската част, че там съм прохождащ.

Автор: graphix   
Дата:   03-03-09 09:15

опс...

[beer]

Публикацията е редактирана (03-03-09 09:36)

Дата:   03-03-09 09:27

Panasonic TZ5 няма ръчни настройки, а автора търси задължително апарат с такива.

Автор: t.marev   
Дата:   03-03-09 12:16

gam3ra написа:

> t.marev - Canon сапунерка пък може да прави снимки в серия то
> отказ на батерията [cool]
> И не, JPG от S850 няма дори близките възможности за редакция на
> Canon 10bit RAW.
> Един огромен недостатък на S850 - 38mm широк край...

Значи...не съм пробвал в серия колко прави Самсунга, но са повече от 10, със сигурност.
В диска който си върви с апарата, си има оригинална програма, мисля че се казва DIGMAX Pro или нещо такова, която си прави прекрасни редакции в JPG, цветен баланс, яркости, рязкост, омекотяване и много други - ефекти, дъра-бъра....
За аберациите в макро, се подсмихвам....но виж за 38-те мм си прав - малко са? Но, никой не е съвършен.
Логиката в случая е проста - една подобна сапунерка има място в "арсенала" на всеки фотограф.
Не искам да почнем да сравняваме марки, просто си заслужава да се вгледаме и в "новите" производители.

Автор: penchev79   
Дата:   03-03-09 12:28

gam3ra за да мога да ти отговоря трябва да видя кропове 1:1 и нефотошопирани при различни светлинни условия [smile]

Дата:   03-03-09 18:25

Здравейте отново,
така благодаря на всички Ви.Значи сега попаднах на едно фуджи http://www.electron.bg/product_info.php?cPath=21_143_29&products_id=17018 какво мислите? Струва ли си парите?

Дата:   03-03-09 19:21

Всъщност искам да добавя и още едно фуджи http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=2&product=4415&show=additional#slides-pane-0 кажете кое фуджи си струва?

Дата:   03-03-09 19:37

Добър апарат с по-бавна и по-скъпа памет е Е900- нея ще трябва отделно да си я купуваш[beer]

ФД60 е с по-реално и добро цветопредаване, става за семеен апарат но няма дотатъчно допълнителни настройки - ако искаш да си играеш повече не е подходящ....

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »