Автор: violator
Дата: 29-01-09 01:54
Може да се е случвало и на вас...
...за случката....
Включвам си фотоапарата в PC-то и.... ревна антивирусната. Имало троянски кон в устройство F:\....
УЖАС!
Сериозно вече...
...значи оригиналното мясно, където беше открит троянеца е F:\System\Security, а името му е Win32:AutoIt-CP [Trj]. Хвана го AVAST 4.8 в Nikon D80. След последния формат на картата фотоапарата не е включван в компютър, дори и в моя.
Какво направих аз.. от възможностите, предложени ми от антивирусната го сложих в клетка. После свалих снимките върху диска на PC-то с copy/paste (не със софтуера на фотоапарата) и сканирах новосъздадената папка. Беше чиста. Форматирах картата, директно от фотоапарата, направих снимка и се опитах да я прехвърля. Процеса си протече без проблеми. Антивирусната не се включи а снимката NEF + JPG си беше съвсем нормална.
Обаче... разсъждавам така...
Хубаво форматирах картата... и затрих информацията в нея... ако гадината е била там има голяма вероятност да съм я отрепал, но Фотоапарата има някаква операционна система, която не седи на картата.
Веднага ми хрумват няколко въпроса (може и малко лаишки да са, но признавам си, не съм запознат с проблеми от този род)... че...
Може ли да има нещо там където е операционната система на фотоапарата? След като мога да правя ъпдейт, значи това място в системата е отворено за разни фйлове.
Втори въпрос.... Ако това е така как може да се провери въпросното място? Поправете ме ако греша, но мисля че антивирусната сканира само съдържанието на картата.
И трети въпрос... Ако съществуват горните две вероятности как се решава проблема?
Паралелно с темата проучвам въпроса и в интернет, но ще ми е интересно да споделите мнение или опит.
|
|