Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Кон в DSLR! Къде може да живее? Как се лови и убива?
Автор: violator   
Дата:   29-01-09 01:54

Може да се е случвало и на вас...

...за случката....

Включвам си фотоапарата в PC-то и.... [smilie10] ревна антивирусната. Имало троянски кон в устройство F:\....

УЖАС! [smilie10] [smilie10] [smilie10]

Сериозно вече...
...значи оригиналното мясно, където беше открит троянеца е F:\System\Security, а името му е Win32:AutoIt-CP [Trj]. Хвана го AVAST 4.8 в Nikon D80. След последния формат на картата фотоапарата не е включван в компютър, дори и в моя.

Какво направих аз.. от възможностите, предложени ми от антивирусната го сложих в клетка. После свалих снимките върху диска на PC-то с copy/paste (не със софтуера на фотоапарата) и сканирах новосъздадената папка. Беше чиста. Форматирах картата, директно от фотоапарата, направих снимка и се опитах да я прехвърля. Процеса си протече без проблеми. Антивирусната не се включи а снимката NEF + JPG си беше съвсем нормална.

Обаче... [smilie8] разсъждавам [smilie11] така...

Хубаво форматирах картата... и затрих информацията в нея... ако гадината е била там има голяма вероятност да съм я отрепал, но Фотоапарата има някаква операционна система, която не седи на картата.
Веднага ми хрумват няколко въпроса (може и малко лаишки да са, но признавам си, не съм запознат с проблеми от този род)... че...

Може ли да има нещо там където е операционната система на фотоапарата? След като мога да правя ъпдейт, значи това място в системата е отворено за разни фйлове.

Втори въпрос.... Ако това е така как може да се провери въпросното място? Поправете ме ако греша, но мисля че антивирусната сканира само съдържанието на картата.

И трети въпрос... Ако съществуват горните две вероятности как се решава проблема?

Паралелно с темата проучвам въпроса и в интернет, но ще ми е интересно да споделите мнение или опит.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Кон в DSLR! Къде може да живее? Как се лови и убива?
Автор: chris73   
Дата:   29-01-09 02:10

фотоапарата няма отношение към троянците, заразено PC може да ти зарази флашката и от там комютъра, тези гадости са доста упорити.

Докато не си изчистиш компютъра, колкото и да форматираш, няма полза. Освен това забранявай писането, когато даваш флашката, примерно при печат...

Автор: GenaDP   
Дата:   29-01-09 02:24

Полей го с формалин, и бацилите ще изпукат...

Дата:   29-01-09 02:24

В момента сканирам PC-то и ще видя какво ще излезе. За забрана на писането върху картата имаш предвид ключето отстрани на самата SD карта ли? До сега не съм го ползвал.

Благодаря за съвета
[beer]

Дата:   29-01-09 02:26

Автор: GenaDP
Дата: 29-01-09 02:24

Полей го с формалин, и бацилите ще изпукат...

-----------------------------

[smilie5] [smilie5] [smilie5]

Публикацията е редактирана (29-01-09 02:27)

Автор: DreX   
Дата:   29-01-09 06:57

Спокойно на фотото нищо му няма ... ма като се замисля... започнахме да слагаме антивирусни на телефоните... нищо чудно да дойде време и фотките да ги товарим с пазители от зловреден код ;)

Автор: jokevcv   
Дата:   29-01-09 07:31

В интерес на истината в Гугъл излизат доста резултати за вируси по ДСЛР и то не само червеи, така че явно ги има има и разни средства за премахване. Затова заключвай картата сменяй PC-то с МАС и си готов [smilie5]

Автор: chados   
Дата:   29-01-09 07:37

ми конче...сака да пасе...[smilie18] [smilie18] [smilie18]

тъ така де... вирусьт е написан за уйндоус и няма как да зарази апарата ти... освен ако не е с уин...но таквоз нящо още не съм чувал..[smile]

Автор: burningice   
Дата:   29-01-09 07:49

Форматирай картата от апарата на ниско ниво.

Автор: Георги   
Дата:   29-01-09 07:54

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: didesignbg   
Дата:   29-01-09 08:23

Георги, кво се хилиш чух, че и за лайка пуснали троянец[smilie18] В триХ-а

Дата:   29-01-09 08:32

а чу ли за новата сафари лимитирана версия? :-) само 500 бройки. лошото е, че на цвят са като уаз-ка.

Автор: didesignbg   
Дата:   29-01-09 08:47

хаха и чантичката правена от брезента на покривалото[smilie18] поне закопчалките това напомняха

Дата:   29-01-09 08:56

разколачили са няколко уазки и ей ти на кво излязло [smilie10] [smilie5] [smilie18] [smilie18]

Автор: ilcoin   
Дата:   29-01-09 08:56

Един здравословен ябълков компютър и започваш да следиш подобни теми в нета само от чисто любопитвство.

Я си представи че беше фул-тайм профи и трябваше снощи и днеска да обработваш снимки, щото утре трябва да ги дадеш на клиент, след което имаш 2 фотосесии и сватба в неделя. А трябва да ти остане време и да спиш. А ти вместо това ровиш гугъл как да си махнеш вируса от фотоапарата. И после: "Бе, мани го тоя мак, скъп е!" Даммм, скъп е [smilie21]

Публикацията е редактирана (29-01-09 08:58)

Автор: ifch0   
Дата:   29-01-09 09:04

И к'во? МАС е решението?
Човек, ако не се пази и не внимава и калкулатора си може да зарази...

Малко повечко внимание къде ти влизат картите и флашките. Ключето на картата/флашката е добра идея.

Автор: Plamen11   
Дата:   29-01-09 09:13

На мен редовно ми заразяват картата от едно фото.Откакто имах немалки проблеми от това винаги я форматирам преди да я сложа в четеца.

Автор: terminator   
Дата:   29-01-09 09:19

[smilie5] Тури му малко сено и зоб във фотоапарата, като похапне и ще се успокои [smilie5]

Сега сериозно, троянците и вирусите все още "ходят" основно по Windows операционните системи, най-вероятно вътре в апарата ти "операционната система" или firmware-а както му казват научно, не е Windows базиран, така че няма да ти се лепне на апарата. Както са те посъветвали по-горе, докато не си изчистиш компа при всяко пъхане на картата в кард-рийдъра или закачане на апарата с USB кабел винаги ще ти се лепва троянеца на F:\....
Тъпото е че със заразената карта (апарат) вече си потенциален "заразител" - примерно ако занесеш картата и я източиш в някое фотостудио да си вадиш снимки на хартия и там не засекат троянеца ... смятай който след теб отиде с карта (апарат) в същото студио и даде файлове да му вадят снимки си отива с подарък - безплатен троянец [smilie5]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   29-01-09 09:33

"Автор: Plamen11
Дата: 29-01-09 09:13

На мен редовно ми заразяват картата от едно фото.Откакто имах немалки проблеми от това винаги я форматирам преди да я сложа в четеца."

Рискуваш твърде много, давайки картата си където и да е. Прехвърли си необходимите за печат снимки на обикновена флашка и тогава с нея във фотото, защото иначе освен заразена карта може и да ти я върнат тотално неработеща.

Автор: ngoht   
Дата:   29-01-09 09:59

Аз пък си мисля, че от антивирусната. Също ползвам Аваст 4.8 и досега не ми се е случвало да поставя карта или някаква флашка в USB-то без да ми засече вирус. Въпросния файл почти винаги е autorun.inf. Сканирам си компа - няма вируси[smilie11] Когато сканирам въпросните флашки с друга антивирусна няма проблеми...

Автор: Plamen11   
Дата:   29-01-09 10:01

GOSPODIN ,знам,че е така.Обаче там,където си ги вадя снимките стават най-сполучливи.Имам си една карта,която си я ползвам само за това.Форматирам си я и я ползвам тогава,когато искам да извадя някоя снимка на хартия.Ползвам я и с едно компактно япаратче и с него си я форматирам преди да я сложа пак в четеца.Иначе "червея" заразяваше всичко свързано с USB.Дори и след форматиране и преинсталация на системата пак си стоеше.Така,че това не е нещо чак толкова безобидно и наистина трябва да се внимава.

Публикацията е редактирана (29-01-09 10:02)

Автор: Canon   
Дата:   29-01-09 10:22

Plamen11
Давай си снимките за копиране, записани на цс/двд.

но това е интересно:
"Иначе "червея" заразяваше всичко свързано с USB".

Аз имам една USB лампа за лаптопа, трябва да я проверя с антивирусната [smilie5]

Автор: ifch0   
Дата:   29-01-09 13:22

autorun.inf е файл, който указва, какво приложение автоматично да се стартира, когато "бучнеш" флашката/картата/дискетата и т.н. в компютъра.
И, тъй като, вирусите и другите твари обикновенно не идват с тъпани, дори няма да разбереш, че си заразен. След това, гад-та се самокопира на всяка друга преносима медия.
Ако нямаш програма, която да засече и спре това, става неприятно.

Та, вероятно антивирусната "знае" за какви неща да проверява този autorun файл.
Вероятно и самият изпълним файл (.ехе) го е имало там, но е бил изтрит и е останал само autorun-a... Варианти - много.

Спирането на AutoRun-a за всички преносими устройства е едно полезно нещо.

Re:
Автор: dau   
Дата:   29-01-09 13:40

ами то няма още лек за човешката глупости, обикновено от там идват всичките проблеми...

Автор: xsakex   
Дата:   29-01-09 21:51

Ами картата ти е заразена много просто. Ето например нося на флашката едни вектори да ми ги изрежат на лазер - като се прибера касперския вряка, че флашката е заразена. най-често има добавено едно .exe и един autorun.inf На много места ми се е случвало да ми заразят флашката. Та ако си слагал картата в някой четец за карти веднага ти се е метнал дам троянеца и после компа ти го е хаванал. Надали на фотоапарата може да му стане нещо. единствено ще стане ако сложиш картата в комп без антивирусна, защото ще го заразиш и той след това ще заразява всички преносими устройства с права за писане.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »