Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Проблем с визьор на Практика MTL3
Автор: martinrousev   
Дата:   10-02-09 21:47

Здравейте,

От скоро се опитвам да снимам със посоченото апаратче. Появи се обаче следната ситуация. Какъвто и обектив да закача все ми се струва, че трябва да завъртя пръстена за фокусиране до безкрайност дори предмета да е на два метра от мен. Закачам ги същите обективи на DSLR-a и го няма същия проблем. Реших, да проверя на друг аналогов. Взех един Зенит и пак фокуса си е където трябва. От моите скромни познания по устройството на апарата знам, че след обектива няма други оптични елементи които могат да доведат до този ефект. Каква може да е причината? Аз ли не гледам правилно през този визьор? Има 3 концентрични кръга и през най-малкото се вижда най-ясно и съответно в него се опитвам да фокусирам. Тялото няма никакви деформации които могат да доведат до това.
Може ли нещо призмата да се е изместила?

Отговори на това съобщение
 Re: Проблем с визьор на Практика MTL3
Автор: AndreyIst   
Дата:   10-02-09 21:57

Привет, снимам с този апарат 25 години. Изобщо не гледай избистряне. Трябва призмите в средата да съвподнат - намери една правя линия и сравнявай по нея. Ако не е на фокус линията ще е разделена.

Дата:   10-02-09 22:01

Тоест не мога да съдя по четимостта на някой надпис примерно, така ли да разбирам?

Автор: ivan.draganov   
Дата:   10-02-09 22:01

Тя фокусира с клин ,нали ? Не е като старите Зенити ... Гледай правите линии в клина ,а около него има микрорастер ,който се избистря -изостря .

Дата:   10-02-09 22:10

Благодаря Андрей,
Мисля, че го хванах.

Автор: nelvis   
Дата:   10-02-09 22:29

Аз имам Практика,която отдавна не използвам,но накрая имах подобен проблем,който се дължеше на недобро лягане на огледалото при зареждане.Оттук и разстояниет м/у огледалото и пентапризмата става различно от това м/у огледалото и фокалната равнина.Губи се фокусът,а проблемът е за майстор.Дано,обаче твоя случай да е по-елементарен.Успех![beer]

Автор: ivansky   
Дата:   10-02-09 23:36

ili огледалото или фокусиращия екран не лежат в равнината която трябва. носи при наско от дондуков.

Дата:   10-02-09 23:37

Благодаря на отзовалите се. Проблема беше в ЗАУ-то. Съветите на Иван и Андрей (не тия [smilie18]) помогнаха. Темата е изчерпана.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »