Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 Как се прави! - боке?
Автор: mujimasa   
Дата:   07-08-08 02:36

Гледам по Дискавъри едно такова предаване (How it's made) и докато се наслаждавах на вечерния бриз с цигарка в уста ми щукна въпроса - от кое в конструкцията на обектива зависи какво ще бъде бокето.И дали то не вторичен ефект,а ако не е,то това означава ли,че то може да се знае предварително?Ще съм благодарен на компетентните по въроса да разгадаят тази "мистика"!
Е,Вие сте...

Отговори на това съобщение
 Re: Как се прави! - боке?
Автор: ddimo   
Дата:   07-08-08 02:47

Ако говориш за формата - май зависи основно от броя и формата на ламелите на блендата.

Автор: vgramatikov   
Дата:   07-08-08 02:49

Аз не съм много наясно :)
Предполагам ако знаеш какво е ДОФ ще си отговориш сам :)
След като имаш определена дълбочина на рязкост при зададена апература :)
Следва че пред фокуса и зад фокуса ще има Дефокус :)
Ако си на апература 22 всичко ти е на фокус :)(няма дефокус)

Само не ми е много ясно каква е разликата м/у боке и дефокус (да не кажа някоя глупост)
Но под буке разбирам : начина по които се дефокусират обектите:)
За това хората казват има обективи с хубаво боке...или съответно не :)
Тоест дефокусират по приятен начин обектите зад фокуса :)
Приятни бокета по принцип правят твърдите и светлосилни обективи (понеже на отворена апература дълбочината на рязкост е най малка)съответно дефокуса е по отчетлив :)

Да кажат Разбирачите все пак

[beer] [beer]

Незнам кое от кострукцията на обектива има общо с бокето :)
За последния въпрос : Може да се знае предварително естествено :)
На определено фокусно разтояние и апература ДОФ-а се пресмята с доф калкулатори.
Съответно е редно на един и същи обектив при едни и същи зададени параметри бокето(и дефокуса) са едни и същи:)[smilie7]

Надявам се да съм бил полезен [beer]

Публикацията е редактирана (07-08-08 02:56)

Re:
Автор: ALBIREO   
Дата:   07-08-08 04:21

pd - изумяваш ме, човече [smilie8]
С нищо не си наясно, ама във всяка тема си даваш мнението... [smilie23] [smilie8]

Ето тук има интересна статия по въпроса (in english):
http://www.luminous-landscape.com/essays/bokeh.shtml

Автор: Пешо   
Дата:   07-08-08 05:00

PD - Човече СПРИ се....моля те наложи си автоцензура за поне една седмица, за да не ти я наложат админите.
Изписа 1 педя текст за да кажеш, че не знаеш, но държиш да се изходиш и в тази тема. Ти си нещо като Ланинда само, че в темите за техника.

Откровено ме дразниш,а като гледам и не само мен....

Автор: ddimo   
Дата:   07-08-08 07:48

Много е хубаво да четеш, но не става само с четене - трябва и акъл!

Автор: tofo   
Дата:   07-08-08 09:00

За много стъкла си е вторичен (д)ефект. Поне така съм чел, де. Но дали може да се направи нарочно[smilie11]

Автор: danbi   
Дата:   07-08-08 09:02

контролираните аберации не са нещо ново.

Автор: джъмбо   
Дата:   07-08-08 09:03

boke правят само канонаджиите.... те имат нужната техника

другият вариант за боке са телеметриманиаците те прават по бокета и от канонерките

Автор: jorro_z   
Дата:   07-08-08 09:54

оф-топик:

Понеже съм страшен фен на ПД, от известно време съм се замислил да си направя сборник с крилати фрази.
Според мен, тези две влизат без конкуренция:

"...дефокуса е по отчетлив..."

"...на един и същи обектив при едни и същи зададени параметри бокето(и дефокуса) са едни и същи..."

Пд, https://photo-forum.net/forum/smileys/worshippy.gif

Автор: boll   
Дата:   07-08-08 10:00

Тук имахме една категория "титани". Мисля че естествените еволюционни процеси родиха pd. Ново поколение титан.

Автор: Георги   
Дата:   07-08-08 10:01

пд - адския шоумен [smilie18] [smilie18]

Автор: swan_   
Дата:   07-08-08 10:03

Аз май съм на път да се откажа от форума - която и тема да отворя има "умни" мисли. Някой менторски се опита да каже да каже, в друга тема беше, че това е форум и всеки има право да казва каквото си иска, но аз мисля, че така много пада нивото. То е хубаво да говориш, но само когато има какво да кажеш и знаеш езика[smilie3] .
jorro_z -дерзай със сборника! Интересно четиво би се получило.[smilie21]

Автор: mujimasa   
Дата:   07-08-08 10:09

ddimo - Да,по-принцип това ми беше идеята-за формата на бокето,дали може да се контролира предварително(да е включена в сметките още когато се създава обектива на чертожната дъска/монитор).Това за ламелите не се бях сетил,но като се замисля-има резон!

pd - забелязвам активното ти учстие във форума и факта,че си позитивно настроен човек,но е добре,преди да пишеш,първо да помислиш,да се поразтърсиш тук-там и когато си уверен,че може би си прав,да напишеш нещо.Нищо лично и негативно от моя страна,но създаваш впечателние на многознайко,а всъщност нямаш нужното покритие.Лично аз мисля,че поназнайвам нещо,но това не ме прави експерт във всяка област,затова питам!

ALBIREO - Благодаря за линка!Обезателно ще го погледна по-обстойно,за да изясним ситуацията.

danbi - не става въпрос за аберациите,а за формата на бокето.

джъмбо - не говорих за марките,а за формата.Не ми е на идея да мерим коя е по- по- най- ,мисля,че има много изписано тук,даже и с примери.

И ми е чудно,ако формата на бокето има пряка зависимост от ламелите,то дали има значение и формата им?

Автор: lrn   
Дата:   07-08-08 10:13

A be pd, откъде го изкопа тоя термин "апература" ?! [smilie18]
Т'ва трябва да е някаква комбинация от температура и апаратура, ама знам ли! [smilie5]

Автор: zaiko   
Дата:   07-08-08 10:34

Някой спомена "аберации" - може да доуточня, че става въпрос за сферични аберации, а не за хроматични. Умишленото им некоригиране води до по-мек рисунък в обектива и обикновено до по-малко детайл на най-отворена бленда, но и до по-приятно боке. Чудесен пример са Пентакските FA 50/1.4 и FA 50/1.7 - 50/1.4 нарочно не е коригиран, за да дава по-меко изображение на отворена бленда и съответно бокето му е доста по-приятно и близо до критерия за "добро" боке. При 50/1.7 на най-отворена бленда картинката е малко по-остра, но пък се появяват някои елементи в дефокуса, които отвличат вниманието...

Автор: navy   
Дата:   07-08-08 10:35

ко е тва буке?

Автор: tofo   
Дата:   07-08-08 10:46

Гевреци.[smilie5] Някой си ги беше направил и с 50стинки лепнати с дъвка на филтъра. С изрязано картонче ги беше докарал и на рибки.[beer]

Дата:   07-08-08 11:02

navy, споко не е букаке [smilie18] [smilie18]

бокето е аберация. има обективи които контролират характера на аберацията. това не пречи на остротата на нещата които са на фокус.

дефокуса също е аберация [smilie7]

Автор: IDA   
Дата:   07-08-08 11:22

За мен рисунъкът в дефокусираната зона от кадъра,(т. нар. боке), е това, което прави въздействието на една фотография. Това ме кара да се прехласвам и по старите обективи, някои от които си имат свой почерк. Има доста материали относно техническите особености на една оптична система, които оказват влияние върху бокето, но лично за мен, а и за крайния резултат е много по-важно, човек да умее да вижда и подбира мотиви, светлина и ракурс, при които се създават условия за красиво боке. Колкото и банално да звучи, във всяка една градинка с много цветя има изобилие на такива условия, стига човек да се вглежда внимателно и да ги вижда.

Дата:   07-08-08 11:23

IDA [smilie24]

Дата:   09-08-08 14:12

И никон може да прави хубаво боке [smilie7]

За справки - примерно профила на jack-of-diamonds

[smilie7]

Автор: nodoubt   
Дата:   09-08-08 14:19

само с това

http://farm3.static.flickr.com/2181/2502150380_78f9218628_b.jpg

иначе не може [smilie7]

Дата:   09-08-08 14:28

nodoubt, то с това ти от боке изобщо обект няма да имаш бе [smilie18]

Автор: nodoubt   
Дата:   09-08-08 14:31

true true [smilie25]

първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »