Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Мнение за ПЕНТАКС К100Д
Автор: ivan.draganov   
Дата:   13-02-08 21:50

Колко са снимащите с тази камера и какво ви е мнението за нея??Видях много фотографии в нета с нея,но друго е 4овек да има ли4ни впе4атления,затова пускам темата!Любопитно ми е да разбера какво не ви харесва в нея,кое би могло да бъде по-добро.Ефективна ли е системата за по4истване на сензора от прах и доколко...Заради нея и заради добрия си кит обектив според мен ,тази камера е добър избор за цената си!Но само според мен...сега сте вие!Поздрави![beer] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Мнение за ПЕНТАКС К100Д
Дата:   13-02-08 21:51

за 100Д СУПЕР всъщност,но то май разлика много няма!Как се държи на 3200 исо??

Автор: COMMANDER_KEEN   
Дата:   13-02-08 23:54

Ами като се абстрахираме от типичните за Пентакс проблеми - липсата на дълги обективи, и типичните за ниския клас проблеми - 1/4000 скорост на затвора, ниската "скорострелност" 2.8 фпс.. Проблемите с които АЗ съм се сблъсквал са следните:

1. Малък буфер - след 3 РОУ-а апаратчето става неадекватно за 6-7 секунди, което някой път е много изнервящо - да видиш как "момента" се изплъзва...

2. Няма режим на снимане РОУ+Джпег и когато някой път отидеш на купон с апаратчето и решиш да щракаш снимки за спомен, дето хич не им требе да са РОУ, после псуваш докато една по една ръчкаш в Шопа

3. Голям РОУ файл - 10+ МБ, което за 6МП камера си е бая, а тов има и вина за бързото препълвана на буфера

Ако не снимаш в РОУ, горните проблеми отпадат

4. 6МП.. кой каквото ще да казва, вече са си малко, особено за някой като мен, който няма необходимата стъклария, и като снимам макро или разни далечни обекти се налага да кропя

5. Ергономиката леко куца - искам бутончета за следните неща, които иначе стават само с ровене по менютата - за смяна на ИСО, за смяна режиа на мерене, са включване на следящия автофокус

6. Ниската скорост на синхронизация на вградената светкавица, което прави сложни някой иначе елементарни неща...

плюсовете са ясни - малко пиксели на голяма матрица, което води динамика, която спокойно може да се мери с доста доста по-висок клас апарати, същото води и до съвсем прилично 1600ИСО... 3200.. на фона на другите апарати от същия клас е отлично, но като цяло едва ли ще влезе в употреба... (За съжаление липсата на дълги светли стъкла често налага дигане на исо-то...), стабилизация, чудни къси обективчета, потдръжка на няколко милиона вида м42 стъкла..
Като цяло, минавайки от сапунера висок клас (Панасоник ФЗ30) към този пентакс, разликата е космическа и то само в полза на ДСЛР-а

Публикацията е редактирана (13-02-08 23:55)

Дата:   14-02-08 00:00

Пентакс[smilie24] ,мерси за мнениата,ще са ми от полза.Ина4е ми харесва картинаката ,която прави китовия обектив.Скоро гледах едни снимки,...мислех 4е са Никонски...Относно проблемите за които пишеш,да то си е масова камера,а и няма идеална такава.6мпксл,до А3 май са си ОК![smilie24]

Автор: rumiana   
Дата:   14-02-08 00:04

Аз снимам отскоро (около един месец) с Пентакс К100Д, така че нямам много впечатления, но доколкото ги имам са все положителни. Минах на Пентакс от Панасоник ФЗ50 - при него най-много ме мъчеше шумът, който при Пентакс е мнооого по-малко, и изобщо разликата е голяма и все в полза на Пентакса. За дълъг обектив ползувам Тамрон 70-300 и съм доволна, но ми е трудно да правя сравнение, щото ми е пръв и единствен [smilie3]
Малко ме притеснява, че вдигането на огледалото е шумничко и ми плаши птиците, ама туй да му е кусурът...

Дата:   14-02-08 00:07

Пръв и единствен,това е любов[smilie24] [shtrak]

Автор: exo99   
Дата:   14-02-08 00:57

Иване, купи си направо Пентакс К10Д [smile]

Публикацията е редактирана (15-02-08 00:27)

Автор: doca   
Дата:   14-02-08 05:01

Пентакс 100D е чудесен бюджетен апарат, с много ниски нива на шума до 800 ISO. Между другото, започва от 200. Има всички режими и готови такива.
За множеството обективи, които могат да се ползват и поради стабилизацията в тялото, вече се писа по- горе. Китовия му е един от най-добрите между сродните от другите известни марки.
С натрупване на малко опит при работа с него, аз отвикнах да ползвам светкавица за щяло и нещяло. Баланса на бялото е особен и при всяка смяна вида на осветлението трябва да се настройва/което става лесно/, защото автоматичния баланс не ме задоволяваше.
За човек, минал през лентата, е лесно.
Но както препоръчва и exo99, 10D е по- висок клас, с по- добри характеристики, по-добра функционалност на управлението, влагоустойчив /е, не става за подводни снимки,без доп. защита/, комбинирано снимане в RAW+JPEG, RAW в 2 формата/PEF или DNG по избор/. Яка литиево- йонна батерия, як мотор за управление на обективи от тялото.
Много се двоумих дали да е Никон D80 или K10D, но след консултации с приятели и поради готовност от към обективи, след продажбата на K100D, се спрях отново на Пентакс, този път на K10D.
В момента в Павилиона комплекта се продава за 1500 лв. с китовия+2 GB памет.[beer]

Публикацията е редактирана (14-02-08 08:42)

Дата:   14-02-08 20:08

Ехо и Дока,мерси!Може би ще бъде К10Д...Никон Д80 няма система за по4истване на сензора,ако не сменяш обективи едва ли ще е проблем ,но е факт 4е тази система е заложена във по4ти вси4ки нови модели от разли4ните камери![shtrak]

Автор: KingOfPain   
Дата:   14-02-08 20:19

Само едно уточнение. Системата за почистване на прах от матрицата е малко... маркетингов трик. Имам апарата от 2 месеца и вече се появиха петна от прах. Нито едно петно не се маха чрез тази система. Или прахта е доста (от 4-5 смени на обективи :( ) или наистина не струва тази система.
Все пак можеш да блокираш огледалото в горно положение и да си почистиш матрицата.
Иначе цялостното ми мнение за апарата [smilie24]
[shtrak]

Дата:   14-02-08 20:27

А кой имаш ти 100Д или 10Д,втория минава за по-сериозен модел?Някъде бях 4ел от потребител същите неща и за системата на 400Д ,4е не вършила работа[smilie10] Кой знае,...който го има!

Автор: exo99   
Дата:   15-02-08 00:32

Аз имам К10Д , но не мога да преценя дали системата за почистване на матрицата върши работа.
Или още не съм я нацапал достатъчно [smile]

Най ме кефи, че мога да ползувам различни евтини твърди пентаксови обективи.
Имам няколко добри твърди, имам и прилични механични зуум обективи.
С тях системата за потвърждаване на фокуса работи без проблем. Е трябва да въртиш гривната на фокуса ръчно, но това даже ме кефи повече [smile]

Автор: fff   
Дата:   15-02-08 07:09

Почистването на к100д супер при мен не работи. Но духалката досега не се е проваляла при махането на точките.
Така че имай предвид, че ще му духаш [smilie5]

Автор: asar   
Дата:   15-02-08 08:28

До сега съм имал PENTAX *ist DS и NIKON D70. При това по стечение на обстоятелствата – едновременно. За сравнението между PENTAX и NIKON говори факта, че в един момент продадох НИКОНА, защото ПЕНТАКСА ми харесваше повече. Основният недостатък на НИКОНА за мене беше качеството на изображенията. При това с качествени обективи. Предимствата на ПЕНТАКС са добро качество на изображението, възможност да се ползват сравнително евтини твърди обективи (MF), някои от които са култови.
След излизането на К10D продадох *ist DS и в момента ползвам PENTAX K10D. Има някои преимущества, като RAW-button, 10 MP, shake reduction, херметизирано тяло, «почистване на матрицата» и пр. Недостатък е, че при К10Д инфрачервеният филтър е толкова силен, че не могат да се използува за IR фотография.
За мене няма значение дали апарата снима 2.7 или 3.5 снимки в секунда. Също така надали се налага да се снимат серии снимки (при това повече от 10 едновременно) в RAW режим. Така, че аз бих заложил на ПЕНТАКС. Особено за hi-end любител. Очаквам да видя К20D – CMOS и 14 MP.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »