Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 UV филтри
Автор: titanche   
Дата:   06-02-08 12:10

Здравейте!

Решил съм, че трябва да си взема UV филтър за Canon 28-135 IS (72 мм). Влязох в павилиона и започнах да гледам. Веднага няколко въпроса ми изплуваха в съзнанието, като основния е този: Каква е принципната разлика м/у "Hoya 72mm Ultraviolet UV(0) Super Multi-Coated (S-HMC) Glass Haze Filter" и "Hoya 72mm Ultraviolet (UV) Pro 1 Digital Multi-Coated Glass Filter", при положение, че първия струва 65 лв, а втория - 95 лв. Основно не мога да разбера какво е значението на думичката "Digital" в този контекст. От намереното в Нета нищо не ми стана ясно. Ще съм доволен и на линк към място, където всичко е обяснено. Предварително благодаря за помоща.

Отговори на това съобщение
 Re: UV филтри
Автор: sun   
Дата:   06-02-08 12:23

Зелената Хоя е наи-обикновената серия, лилавата е двуслойно просветлена, сивия и черния са многослойно, прото е нископрофилен и най-просветлен. За тоя обектив най-добре сив или черен Хоя. Ако искаш макса и има парички вземай прото. отиди на място и питай[smilie24] , на мен ми ги обясниха подробно.[smile]

Автор: otvorenia   
Дата:   06-02-08 13:57

Тая думичка " Digital" e сложена с цел лесна продаваемост на филтъра. И при Сигма има подобна абревиатура.
S-HMC е сериозният филтър на Хоя

Публикацията е редактирана (07-02-08 00:48)

Дата:   06-02-08 14:26

Много е смешно да кажеш, че филтри по 100-200 лв. са им скъпи на един фотомагазин. На тебе като са ти евтини що не отвориш един склад на едро.[smilie18] Преди седмица взех още няколко филтъра Про 1 от Павилиона и да ти кажа имаха бая видове и очакваха тази или другата седмица доставка от всички. Незнам ти като ги продаваш по-тънко по колко вземаш 2-3 ли, ама това е магазин поддържащ наличности и поради тази причина купувам от тях и от Синтезиса. Гледам, избирам - ако има проблем веднага реагират. Дигитал наистина може да се приеме само като надпис, но от ПРО 1 по хубаво досега не съм срещнал. При близка цена с Тифен или Б+В ги отнася във всички ситуации.
[shtrak]

Иначе за hmc и s hmc съм съгласен, че е оптимален като цена/качество.[smilie24]

Публикацията е редактирана (06-02-08 14:35)

Дата:   06-02-08 14:39

Е добре де защо не си взе Hoya Pro 1 S-HMC който е с 12 слоя, при Digital не е ясно колко са. Не дават информация.

Автор: bouncer   
Дата:   06-02-08 14:47

Вече е заредено не по 1бр от Pro1[smilie5]

Дата:   06-02-08 14:51

Добре коригирам горния пост

Автор: nabis   
Дата:   06-02-08 14:53

долу шадоухенд [smilie5]

Дата:   06-02-08 14:59

Автор: otvorenia
Дата: 06-02-08 14:39

Е добре де защо не си взе Hoya Pro 1 S-HMC който е с 12 слоя, при Digital не е ясно колко са. Не дават информация.

Познай от кой си взех?[smilie3] Разлика между двата да ти кажа не виждам.[smilie24] Обаче с черния е многооо голяма.

bouncer да оставят малко и за мене, че на Набис подкуп забравих да оставя последния път.[smilie24]

Дата:   06-02-08 15:20

Щом е S-HMC всичко е наред. Не каза за какъв обектив го взимаш.
Про 1 е между нормалния по дебелина филтър и слим филтъра на Б+В. Оправдано е да се ползва Про 1 за широкоъгълен обектив, при Слима все пада капачката.

Публикацията е редактирана (07-02-08 00:49)

Дата:   06-02-08 15:44

За 24-70. Про 1 е слим филтър.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   06-02-08 22:38

titanche, и за какво ти е този филтър?
За прозрачна капачка , нали?[smilie11]

Дата:   06-02-08 23:37

sun : имах предвид истински Slim филтър още по тънък от Pro 1.
B+W го има в листата си. Pro 1 обаче е по удачно решение.

Публикацията е редактирана (07-02-08 00:01)

Автор: boni   
Дата:   06-02-08 23:42

Аз си купих някакъв Sigma DG Ultra low reflection Multi coating и ми се вижда доста добър. При снимане вечер и насрещни светлини не вкарва грам отражения..

Дата:   06-02-08 23:43

Обаче са ми много интересни IR stop филтрите и трябва да пробвам с такъв как стават снимки на залез.

Дата:   06-02-08 23:49

boni , УВ филтъра го ползваш вечер за защита срещу ксеноните на колите ли?[smilie5]

Дата:   06-02-08 23:54

Sigma са най доброто отношение цена/качество в БГ.

Дата:   07-02-08 00:33

Господинов, не го ползвам срещу защита на ксеноните на колите. Казвам, че вечер не пречи, както евтините УВ филтри. Всъщност не се усеща че го има, а все пак си струва да дадеш 50-60лв за по-добър филтър, ако обективът ти е над 1000.

Дата:   07-02-08 10:44

Сега тука GOSPODIN ме пита за какво ми е такъв филтър изобщо. Интересно... Основно си го купувам за да предпазя обектива, но си мисля и от прочетеното от мен из форумите, че не служи само за това (ако не от най-евтините). Все пак предполагам всеки е снимал с Takumar SMC и с Super Takumar (говоря за този с бленда 1.4 на 50 мм) и прави разлика от просветката. Та втората причина, поради която искам да си взема добър UV филтър е добрата просветка, т.е. предполагам, че ще намалеят мътилките и отблясъците (не гоня ефекта на CPL филтъра - не съм толкова зле, май...).
Имам и върпосче към всички - имам оферта за втора ръка Pro H-SMC Hoya за 90 лв - кажете си мнението. Изобщо струва ли си втора ръка да се купува (говорим за случаите, когато е в добро състояние). И споделете дали е добра цената, че го няма в Павилиона точно този модел.
Предварително благодаря на всички! [cool]

Автор: Grandpa   
Дата:   07-02-08 10:54

Не позна - като завиеш плоско стъкло, независимо колко е просветлено - можеш само да влошиш "мътилките и отблясъците".
УВ филтрите...абе [smilie23]

Дата:   07-02-08 12:13

Аз да има начин и прозорците в къщи ще ги сложа ПРО1[smilie5]. За мен Хоя са перфектните филтри, после Сигмите. Употребяван филтър не бих си купил. Все едно да си взема малко ползвани лещи за очи.Незнам как и с какво е чистен.[smilie23] Друго си е новичкото[smilie25] . Ама пак зависи от бюджета и от продавача.[smilie24]

Дата:   08-02-08 00:29

titanche, презерватива постоянно ли си го носиш ...или [smilie5]

как изобщо можеш да си помислиш, че поставяйки още едно стъкло(плоско при това) ще си подобриш изображението??? Прочети малко физика и оптика. Филтрите си имат имена според предназначението си и се използват когато настъпят тези условия, а после се свалят от обектива и се прибират в кутийките. Никога ли никой не се е запитвал, защо обективите не ги продават с несменяеми прозрачни капачки?

Някога имаше един хубав стар лаф :

Въпрос : Какво е суета?
Отговор: Ялова жена със спирала!

Сега да не се обидиш...Снимай на воля прави арт и зарежи тези стъкла. [shtrak] [shtrak] [beer]

Дата:   08-02-08 14:56

Шегаджия си ти, GOSPODIN, спор няма! :) Чакам още добри съвети, като твоя... :)

Автор: Стоев   
Дата:   08-02-08 19:59

Здравко, по-лесно се мие филтъра, отколкото предният джам на обектива[ezik]
Ти от коя страна чупиш яйцата - от тъпата или от острата?[ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [smilie5] [beer]

Дата:   11-02-08 23:29

Абе тука никой ли не ползва филтри, бе хора?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »