Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 СИГМА 70-300 за сони и не само?
Автор: PeterPAN   
Дата:   22-01-08 22:09

Значи питане свързано с добилия популярност проблем с АФ при изключване на апарата!

Останови ли се на какво се дължи проблема?

Отговори на това съобщение
 Re: СИГМА 70-300 за сони и не само?
Дата:   22-01-08 22:28

Значи обобщавам съвсем накратко до какви заключения стигнах понеже пиша половин час и сичко зачезна (няма кой да го оправи този бъг и бак бутона да може да се върнеш в предищната форма и в нея да стои това което е писано)[smilie5]

Значи направих си следните експерименти описвам ги в редакцията на това съобщение

Дата:   22-01-08 22:37

Експеримент 1:

1). Обектив САЛ 18-200.

При включване и изключване апарата изчаква около 0.5 сек преди да развърти системата за АФ и се завърта "плавно" без да се усещат сътресения и шумове както и превъртане на зъбни колела.

2). Обективи сигма 17-70, 70-300, 24-70/2.8

При включване и изключване на апарата системата за АФ заработва моментално и претраква яко, като се чува силен звук от удар или превъртане на моторче или зъбно колело, явно при това се изронват зъбите на сменяната гривна!

Независимо в какво положение е обектива АФ или МФ проблема се получава редовно.

При споменатите обективи ако преди изключване на апарата се фокусира в близка точка, така че при изключване на апарата и опита за завъртане до безкрайност системата се върти, изключването е нормално и плавно.

За съжаление при включване се чува силното тракане и удар вътре в обектива, като вибрацията от превъртането не се усеща.

Изводите в следващиа пост[ezik]

Публикацията е редактирана (22-01-08 22:50)

Дата:   22-01-08 22:44

На каво се дължи проблема според мен!

Очевидно е че сони изчакват малко да се инициализира обектива, ако има електроника в него или просто правят проверка в какво положение е обектива дали случайно не е в безкрайност преди да пуснат мотора да върти, докато с обективи сигма са пропуснали евентуално да направят тази проверка[smilie5]

и какво се получава системата тръгва на макс скорост мотора се завърта и след малко се сеща че е в положение безкеайност (след дъжд качулка) и трябва да изключи като се чува силен удар вътре в обектива и леко превъртане около 3 зъба, усеща се по вибрациите[smilie5]

Ако обектива е в положение на макс близък фокус при изключване системата за АФ тръгва към безкрайност и системата от краен изключвател изключва когато дойде в бекрайност и обектива изключва нормално!

Така че извода за мен е преди да изключа апарата да фокусирам в най близката възможна точка след което да изключа.

За съжаление при ВКЛЮЧВАНЕ се чува пак силния удар поненже обектива е в безкрайност и по описаната схема се пука моторчето ма макс скорост да сигне безкрайност [smilie5]

Публикацията е редактирана (22-01-08 22:54)

Дата:   22-01-08 22:47

Защо дефекта се проявява при 70-300 най често

ми много ясно това е телеобектив с който се като се снима най често системата за АФ е в положение безкрайност и при изключване на апарата мотора тръгва с ряз да стига там където е и превъра яко докато разбере че вече е там където е ;)

Дата:   22-01-08 22:57

[smilie11]

Публикацията е редактирана (23-01-08 08:08)

Автор: loveforever   
Дата:   22-01-08 23:18

PeterPAN преди мисля че снимаше с КМ5Д - и там ли беше същото или само при А100?

Дата:   22-01-08 23:27

Ми с 5Д съм го ползвал малко обектива и нямам спомени там съм ползвал основно китака и КМ 75-300, странното е че силното чукане се проявява и с минолтенски обективи при включване и изключване ...

Пробвай това което съм описал, ако нещо не е ясно ще се постарая да го обясня по точно

Интересно ми е при други колеги какво се получава[smilie24]

Публикацията е редактирана (23-01-08 08:10)

Автор: loveforever   
Дата:   22-01-08 23:37

Ами значи аз снимам основно със Сигма обективи и при нито един няма тракане или нещо подобно. Винаги като сложа обектив тялото леко го развърта, колкото да влязат в синхрон, чуват се съвсем леки звуци но категорично не мога да го квалифицирам като нещо нередно и толкова.
При 70-300 АРО също си работеше нормално ,но вероятно малко по-шумно при фокусиране. Това спрямо състоянието сега след ремонта - определено се движи по-тихо и леко. Иначе за самата поява на дефекта както писах и в другата тема просто в един момент прещрака, слад което пак си работеше, но все едно има изронени зъби( което най-вероятно си е била и самата истина).
Накратко шумовете които предизвикват обективите при своето движение са пренебрежимо малки в сравнение с хлопането на огледалото [smilie5]

Автор: mihajlov2   
Дата:   22-01-08 23:49

Този проблем само при обективи Сигма с тела Сони и Коника-Минолта ли се проявява? Аз имам Сигма 70-300 АПО ДГ Макро и на Канон 350Д досега не ми е създавала ядове.

Дата:   23-01-08 00:06

Според мен само при Сони А100 става, времето ще покаже !

Сложи си ухото до обектива, при включване и изключване със сигма при мен се чува много силен звук и вибрация като от превъртане на ос или зъбно колело и при двете сигми които имам в момента ... ако фокусирам в най близка точка и след това изключа този звук го няма при изключването [smilie5]

Докато при САЛ 18-200 се чува само много приятен звук от движението на системата за Аф няма удари и превъртане и вибрации ...

Що се отнася до това апарата знае ли какъв обектив му е сложен отговорът е ДА [smilie5]

Друго нещо което ми направи впечатление преди време

Сигма 17-70 и 70-300 си работят без проблеми с телеконвертор Кенко 1.5х в АФ и МФ, когато е слабо осветлението АФ с мъчи което е обяснимо, но в МФ нямам проблем.

Докато при САЛ 18-200 въпреки че апарата е в режим на МФ, МФ е заключен и гривната за фокусиране не може да се върти[smilie5] Махна ли Телеконверторът МФ почва да си работи нормално[smilie5]

Публикацията е редактирана (23-01-08 08:11)

Автор: d_vox   
Дата:   23-01-08 00:06

наскоро си купих сигма 24-60 , ползвам го с канон 10д, не се проявява нищо от това, което описвате по-горе. работи перфектно.

Дата:   23-01-08 00:11

Проблема явно е със Сони тела само, аз също ползвам 24-70/2.8 Сигма и мога да кажа само едно ЧУДЕСЕН ОБЕКТИВ, дано не се проявява този проблем и с него ..., но при включване и изключване го има това тракане, доста по слабо изразено, но го няма превъртането което се усеща при изключването на 70-300

Автор: d_vox   
Дата:   23-01-08 00:18

при мен го няма. в момента го развътрам и се ослушвам но няма никакво тракане. в интерес на истината автофокусът му е доста шумен (сравнявам с еф 24-105) и доста по-тромав, но обектива ми харесва. наско от дондуков хич не харесва сигмите обаче, твърди че лесно им прекъсват контактните ленти, но ще видим! :-)

Дата:   23-01-08 00:37

Ми то явно тогава се получава проблема, защото обектива не знае къде е АФ!

Сега пак ги сменях обективите и рзвъртах и спирам да си правя повече експерименти, времето ще покаже

Значи в момента 70-300 си върти без проблеми при включване и изключване. При включване утива към безкрайност и се връща малко назад, при изключване си утива в безкрайност!

Обаче при преминаване в макро и включване и изключване в това положение а също и при изключване когато е на 300мм се чува силен удар в крайното положение след размърдване на макро ключето се оправя и звука е доса по мек при включване и изключване...

Докато Сигмата 24-70/2.8 при включване и изключване, опирайки си ухото до обектива се чува доста яко чукане в крайно положение, което го няма при описания начин на изключване в положение на Аф фокусирано в най близката възможна точка а не в безкрайност...

При САл 18-200, свука е сумер мек и мазен и няма въобще никакви удари и т.н.. просто се чува как бръмчи моторчето и как си спира мазно мазно ...

Дата:   23-01-08 00:43

И значи най последния експеримент който направих пак със 24-70/2.8 че не ми се сменят само обективи

Ако АПАРАТА СЕ ИЗКЛЮЧИ В МФ режим се чува яко стържене и се усеща вибрация като от превъртане, резултата е повтаряем 3 от 3 опита повече няма да рискувам[smilie5]

За мен си направих 2 извода:

1: Да го изключвам по възможност фокусиран в най близка точка а не на безкрайност

2: Никога д не го изключвам в режим МФ

Поръсъждавах на 'глас' малко дано е полезно на някой, ще съм благодарен за други отзиви за КМ/Сони системата и сигмите[smilie24]

Като се замисля за 2 не съм много сигурен понеже повечето хора си гоползват в Аф режим, но кой знае ...

Но за едно съм сигурен че при изключване в МФ звука от превъртането и вибрацията я има, но в този случай чукането в крайно положение го няма!

интересно ми е от какво се получават тези 2 звука чукане и вибрация + превъртане, но това може да каже човек който добре познава работата на обектива както и конструкцията му аз не съм такъв, а се съмнявам от сервиза да ми дадат отговор на въпросите, най много да ми забранят използването на Сигма обективи [smilie5]

Публикацията е редактирана (23-01-08 01:00)

Дата:   23-01-08 00:52

Интересно ми е да чуя и мнението на сервизен специалист, все пак знам че са писали до Сигма и т.н.. дано се е изяснил проблема но не е лошо да има малко информация по въпроса

Автор: BotsRevenge   
Дата:   23-01-08 01:27

Тогава като компромисно решение, за да не си прецакаш съвсем обектива, преди включване и изключване го отвъртай леко от байонета, за да не може моторът да върти обектива преди изключване.

Дата:   23-01-08 01:43

у това ми мина през ума но при закачане на обектива веднага утива в безкрайност и след това се връща малко напред ...

предполагам че звука който се чува като чукане при включване и изключване може да се приеме за 'нормален' той не е като престъргване или превъртане на зъбно колело, въпрки че удара е доста силно изразен и при всички случаи натоварва зъбната предавка ...

може би по притеснителен е този звук който се чува и усеща като престъргване и тогава се появяват вибрации като че ли някоя ос превърта
когато се изключва е режим МФ,

ще питам моя познат утре дето му го поправяха няколко пъти но е малко вероятно да го е изключвал в МФ режим и тогава да се е прецакал ...

Дата:   23-01-08 01:49

Дори и при изключен апарат при слагане на обектив пак се минава през безкрайност и обектива развърта доколкото си спомням.

Знам ли къде е проблема този познат при всяка смяна на обектив си изключва апарата и го включва след като смени обектива, и я чупи тази сигма 4-5 пъти след ремонт и то почти веднага , докато за другите случаи които знам са отремонтирани обективите и не е имало проблем след ремонта с изключение на още един подобен случай ...

Аз си ги сменям редовно при включен апарат и за сега нямам проблеми, но може би по коректно е да се изключи апарата след което да се смени обектива, старая се да спазвам това правило но понякога забравям ....

[beer]

Да се надяваме, че проблема е изяснен или случаите за които знаем са в рамките на допустимия % процент дефектирщи бройки (6%-7%) прескочили качественния контрол или правени в понеделник [smilie5]

Незнам какъв процент се приема за нормален[smilie11]

Публикацията е редактирана (23-01-08 08:21)

Автор: sd   
Дата:   23-01-08 13:14

Нормалния процент е 2. И още не сме го стигнали - поне при нас са дошли само 3 обектива с изронени предавки след употреба със сони А100. Извода на сервизните инженери - проблема е в конкретните 3 тела.

Дата:   23-01-08 13:33

Бе това е най лесния начин да се излезе от положението а може да се окаже и верен кой знае [smilie5]

Целта ми беше да си обясня на какво се дължи проблема!

Публикацията е редактирана (23-01-08 13:39)

Автор: hotsnail   
Дата:   23-01-08 14:20

Стига бе хора от мухата слон

Да има проблем със някой бройки Сигми 70-300, по слаба им е механиката.

Това не значи

1. че има проблеми със всички сигни по света

2. че Сони са пе....си дето гледат как да е...т Сигма и всичките им потребители.

3. Че Сони са п....и дето искат да прецакат всички да си купуват нови обективи на 2 години

Проблема не се дължи на това че на апарата му трябва при включване на АФ системата да я врътне до безкрай.

Има няколко случая на счупени сигми 70-300 ако толкоз ви притеснява не си купувайте тоя обектив. Не се случва нищо подобно със никой друг обектив.

Минолта Аф има от 21 години все така си е работела и никой не е открил мажорен порблем. Аз имам два обектива много много стари, които си работят, а сигурно съм им поне трети ако не и десети собственик.

Сони не са направили за сега мажорни нововъведения в АФ-а (освен сензора на А700 и новия и мотор, но в А700 не А100). Някой очакват нови модлеи обективи от Сони дето да са несъвместими със стари тела, ама това няма да стане скоро (преди 2010-а) предвид че А700 и А200 излязоха със старите системи.

Сигма стъкла за минолта има също от бол време.

Автор: deyo   
Дата:   23-01-08 14:57

Според мен проблема наистина може да е в тялото. Самия факт, че твоя познат е счупил 4-5 пъти Сигмата си подред, а някои хора от форума си ги ползваме, и са здрави (да чукна на дърво), показва, че проблема явно е в тялото. Предполагам, че моторчето на АФ при достигане на някакво пределно съпротивление изключва (т.е. стигнало е до безкрай, или до мин. фокусно разстояние). Може би съпротивлението, при което моторчето изключва/сменя посоката си може по някакъв начин да се регулира, или при теб е дефектно, и моторчето продължава да върти дори и при достигане на безкрайност.. Нямам представа, но помисли и над това - проблема да ти е в тялото. Като прибавим към това и по-слабата пластмаса на Сигмата, и ето ти проблем [smilie3]

Автор: otkata   
Дата:   23-01-08 15:06

При проблем в тялото не следва ли, че трябва да чупи и другите обективи [smilie7]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »