Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Настройки за Пентакс
Автор: boria   
Дата:   22-01-08 11:18

Здравейте, скоро си купих Пентакс к100д супер и светкавица AF630FGZ Ще снимам репортажно в зали и на открито.
Бихте ли ми помогнали с настройките на апарата, за да спестя малко време от проби.
Някъде тука бях чела, но не го намирам в момента.
Благодаря предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Настройки за Пентакс
Автор: darksorrow   
Дата:   22-01-08 11:43

не попита нищо, практически.

дай по-конкретен въпрос.

Автор: stoyan_5   
Дата:   22-01-08 11:46

В ръководството е обяснено много добре и подробно.
Цялата работа е да бръкнеш в менюто и да се убедиш, че апарата командва светкавицата на 100% и си мери ТТЛ ...
После имаш грижата да сменяваш батериите и да не пипаш нищо ...

Дата:   22-01-08 11:51

По-точно за контраста,цветноста и др.Как се държи най добре с китовия обектив.

Автор: doca   
Дата:   22-01-08 11:53

Остави ги по подразбиране
За наситеността- премини на линейна, така по- реални са цветовете.

Публикацията е редактирана (22-01-08 11:54)

Автор: nepredvidim   
Дата:   22-01-08 13:41

защо няма инфо за тази светкавица в Google? [smilie10] [smilie11]

Автор: darksorrow   
Дата:   22-01-08 13:42

защото е "360". [smilie8]

Автор: stoyan_5   
Дата:   22-01-08 14:34

boria написа:

> По-точно за контраста,цветноста и др.Как се държи най добре с
> китовия обектив.
------------------------

... и с всички останали обективи също:
- само шарпена е с една степен +, а останалите на средно положение.

Автор: bobihot   
Дата:   22-01-08 16:27

Най-горната позиция я сложи от изправена на диягонална чертичка.[shtrak]

Дата:   22-01-08 19:16

Благодаря за отзивите.
Някой питаше за светкавицата в гугъл.
http://www.bhphotovideo.com/c/product/222172-REG/Pentax_30333_AF_360_FGZ_P_TTL_Shoe.html

Автор: Lyubomir   
Дата:   22-01-08 19:34

И аз да питам, някой ако знае да отговори. Как да синхронизирам бордовата светкавица на К10 с м42 обективи. Всички снимки са осветени или няма такава възможност.

Автор: NEPREDVIDIM   
Дата:   22-01-08 19:38

Lyubomir, апарата не комуникира с бордова светкавица и обективи на М42. Ще трябва да импрозираш-например да нагласяш фокуса на отврена бленда и после преди да снимаш да затаваряш блендата. И така докато налучкаш разстоянието и блендата...

Автор: Lyubomir   
Дата:   22-01-08 19:58

И аз така предполагах, ама да питам [smile]

Дата:   22-01-08 22:08

Благодаря ви пак. Намерих и малко повече подробности:
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=715155&t=714650&phorum_uriauth=#reply_715155
За светкавицата: PTTL си работи добре, но има опция auto която не ми е много ясно как точно дейстава.

Дата:   23-01-08 09:56

Дали има опция апарата да снима в 4/3 формат за слаид?

Автор: asahi   
Дата:   23-01-08 10:05

Съмнява ме. Два часа ръчкане по менютата заместват успешно 10 минути четене в менюала.

Автор: kenibg   
Дата:   23-01-08 11:14

kuman, не е проблем да си снимаш на jpeg с к10д. Бони беше казал едни добри настройки, с които получаваш добра динамика и картинка, която после можеш да си обработиш, за да изглежда много по-добре. Нещо от сорта:

Image tone: Bright (не се бъзикам, това повишава вътрешният контраст)

Contrast: -1, или -2 (за да компенсираме горната настройка). При високо контрастни сцени - контраст на -3, компенсация на експонацията на -1/3, за да не изгорят светлите участъци и да имаме разработки в сенките.

Saturation: 0, или -1 (ако искаш да компенсираш още малко image tone)

Sharpness: По личен вкус и в зависимост от желанието за пост-обработка може да варира от -3 до +1 (повече не вих вдигнал поне аз). При снимане на sharpness = 0, един последващ unsharp mask във photoshop с радиус 1px и колкото прецениш amount, до голяма степен връща детайлите, които не си личат на 100%.

Естествено, това са си мои предпочитания, аз така или иначе рядко снимам на jpeg. Но е хубаво да се знае, че "проблемите" с остротата на к10д в jpeg се забелязват само, ако се гледа на 100%, или ако се печата в размери по-голеАвтор: zaiko
Дата: 07-11-07 18:18

Има разлика в raw, ако отваряш с конвертора на Пентакс [cool]. Ако отваряш с ACR, всичко си е по настройките на конвертора.

Иначе, процесора на к100д е първият и засега единствен на Пентакс, който си върши работата просто перфектно [smilie24]. Тоест, апарата дава много добра картинка още на jpeg, дори и на дефолтски настройки. Бих препоръчал снимане на Natural Tone, а не на дефолтският Bright Tone, заради по-голямата възможност за допълнителна обработка. Иначе рязкостта в jpeg не бих я вдигал над +1, защото започват да се появяват артефакти (както при всички, де). Иначе от -2, до +1 картинката е много добра и разликите са в това доколко искаш после да обработваш снимката. Особено за настройка на рязкост (sharpness), апарата си е достатъчно добър още на "0", така че това няма нужда от настройка. А останалите настройки - как да реагира... нормално [smilie8] Като повишиш сатурацията, става по-цветно и обратно. Същата работа с контраста. Аз принципно снимах на контраст -1, ако съм в jpeg, за да имам по-голяма динамика на разпол
И аз мога да напиша същото като Зайко.Понеже на мен ми се налага да снимам предимно в ЖПГ...заради броя кадри,се стремя обработката в последствие да е минимална.
Natural Tone
шарпнес+1
сатурейшън +1 или 0
контраст -1,или 0
отделно си "стоплям" малко кадрите с уайт баланса.....
Мисля че дори и по дефоулт,тялото се държи прекрасно,за разлика от други в тоя клас/без нападки,просто лична констатация/.
ожение.ми от 30х20, че дори и 45х30

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »