Автор: matasel
Дата: 22-10-07 14:34
Днес се сдобих със светкавичка NIKON speedlight SB-24. Стара, но съвсем не за изхвърляне TTL светкавица. Разбира се работеща по старата ТТЛ ситема за мерене. Но на NIKON не им се е досвидяло да сложат и един фотодатчик на самата светкавица, така че тя да може да работи и в автоматичен, макар и не TTL режим.
И понеже аз имам КМ 5D реших да изпробвам съвместното им съществуване.....
и съм много приятно изненадан. Явно апаратът въобще не разбира, че е натоварен със светкавица и може да му се задава произволна скорост. Така установих, че се синхронизира идеално до 160 с включена стаилизация, докато когато се сложи каквато и да е минолтенска светкавица не позволява по-висока скорост от 1/125 (при включена стабилизация). Оказа се дори, че и при 1/200с кадъра е почти изцяло експониран - забелязва се съвсем леко засенчване в долния край. Т.е. КМ са се презастраховали в ограничението си за максималната скорост на синхронизация.
Но дотук май хвалих КМ-тата. А темата беше като че ли за Nikon?
Та наличието на автоматичен НЕ TTL режим дава възможност тази светкавица да се сложи на всякакъв апарат, с който не може да работи коректно в ТТL режим.
И на края, за да бъда усмиван с мярка искам да уведомя присмехулниците, че ми е добре известно, че автоматичните не TTL светкавици предхождат тези с TTL мерене, но измежду не малкото TTL светкавици на
Minolta, които съм пробвал не съм попадал на такава, която има И НЕ TTL автоматичен режим.
Та за NIKON
|
|