Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Привет отново. Първо искам да благодаря на всикчки, които писаха по предишната ми тема за Канонските обективи 70-200 и 70-300. В крайна сметка реших и си взех 70-200/4Л и наистина съм много доволен.
Следващото ми питане е свързано с два твърди обектива. Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM и Canon EF-S 60mm f/2.8 USM macro. Бихте ли споделили мнения кой бихте предпочели и кой бихте ми препоръчали. Общо взето цените нямат значение понеже са близки и 100$ не са от голяма значение. Като цяло искам портретен обектив, но искам и да ползвам макрото им..Пак да кажа - снимам с 350Д...
Преди извество време и аз имах същия избор. Даже бях пуснал тема, сигурно ще ти излезе ако пуснеш търсене за Canon EF-S 60mm. Аз съм с 30D. Изборът ми беше същия- да му ползвам макрото, но да става и за портрети. Бях си избрал 60-цата, но непосредствено преди покупката се появи и една 100-ца. В крайна сметка си взех 60-цата. Обектива си е много добър. Мисля си че за моя случай (като гледам и за тебе) това е по правилния избор. Няколкото причини според мене
1. 100-цата е по добрия избор в два случая- ако си с ФФ апарат (5-ка например)- тогава е с идеално фокусно разстояние за портрети и с отлично макро. И ако си с кропната матрица като мен и теб- ако те интересува изключително макрото.
2. Фокусното разстояние на 60-цата е идеално за кропнатите матрици (става 60*1,6= 96), мисля че това е била идеята на Канон за да го пуснат- все пак той е EF-S (тоест е кофти избор ако се ъпгрейдваш на ФФ). Обектива си много остър, тъй че...
Ако си добре с английския може да прочетеш това ревю за 60-ката, точно по въпроса е, и го сравняват с друкити макро обективи на Канон- 100 и 180мм. http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-S-60mm-f-2.8-Macro-USM-Lens-Review.aspx
100 2.8 е много добър. аз като го купувах имах 350Д и не ми пукаше за ФФ или не. но днес си го позлвам на 5Д и се радвам това което натежа за стотицата е по-голямата работна отсечка между предната леща и обекта при еднакво увеличение. дава повече свобода.
а за това дали е бърза 100-тицата... не съм сигурен колко е бавна 60-ката...но 100 макрото поне с този които съм снимал беше относително бавен...спрямо други УСМ обективи...
Няколко неща:
1. 100мм са си мнооого на кропка.
2. Всеки твърд обектив на Канон е много рязък, няма какво да му мислиш.
3. Ако ще снимаш макро за удоволствие а не скъпо платени професионални цели и 70-200Л + макро приставка като Raynox ще ти дадат задоволителни резултати.
4. Твоя 70-200Л не е лош портретен обектив. Снимай на късия край. Пробвай го и като е на 100мм да видиш че разстоянието между теб и обекта трябва да е твърде голямо.
3. Ако ще снимаш макро за удоволствие а не скъпо платени професионални цели и 70-200Л + макро приставка като Raynox ще ти дадат задоволителни резултати.Тези дни мисля да засиля "макро приставките" си в Базара - оригинални цанонски са и са използвани само за тестове - вършат работа, но не заменят макро стъкло;)
Благодаря за мненията Ви. Аз почти се бях наканил на 100mm f/2.8, но в последния момент видях 60цата и се поколебах, ама вероятно след вашите коментари ще си взема 100цата :))..Дето се казва looking forward :)))
Имам го, не го давам!
Един от първите, които си взех, щото снимам малко и "сток".
В останалата част от системата имаше доста текучество...100-цата обаче си е с мен