Автор: mad_rad
Дата: 01-09-07 14:34
Да, абсолютно съм съгласен с Нави. За мен лично стандартният начин с макро флашове е малко неудобен, защото не бих имал свобода да си моделирам осветлението, да си отдалечавам флашките и т.н. Аз ползвам една Никон SB-600 (голяма) и една SB-R200 (макро светкавица), като и за двете съм си направил хенд-мейд софтобоксове от бял картон. Слагам си ги както искам, на ръка си ги държа и си регулирам ъгъла, дистанцията и си става мини студио в тревата! Вградената ми служи дотолкова, колкото само да запаля другите 2 светкавици безжично. Пробвал съм и на нея с хартии, отражателни повърхности и др., ама бързо я зарязах тая работа по обясними причини. Който си мисли, че мощните светкавици печат много и не стават за макро, жестоко се лъже - за да си снимаш на ф/16 и по-затворено си трябва много светлина, а пък ако я опаковаш в мини софтбоксче, тя задължително отслабва много, така че... Мерак си трябва, експерименти и качествено осветление, преди всичко... Светкавиците дават свобода на действие, работа от ръка и добри резултати. ![[shtrak]](https://photo-forum.net/forum/smileys/shtrak.gif)
Публикацията е редактирана (01-09-07 14:35)
|
|