Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 С фотоапарат в чужбина
Автор: Ninety   
Дата:   27-08-07 15:52

Някой има ли представа дали трябва да се декларира фототехника, когато излизате в чужбина?

Отговори на това съобщение
 Re: С фотоапарат в чужбина
Автор: ALBIREO   
Дата:   27-08-07 15:55

Къде в чужбина?
Колко ти струва фото-техниката?

Автор: asklep   
Дата:   27-08-07 16:00

Ще пътувам за щатите ,трябва ли да я декларирам ,по летищата и в самолетите забранено ли е да се снима ? Извинявам се че се включвам в темата но така или иначе е отворена вече [smilie7]

Автор: Ninety   
Дата:   27-08-07 16:33

За Гърция ще пътувам. Ще взема два апарата- Никон ЕМ и цифров НР

Автор: asahi   
Дата:   27-08-07 16:37

Няма нужда. Никой не го прави. В ЕС сме все пак.

Автор: GioX   
Дата:   27-08-07 16:42

И от мен, ако излизам за Турция нужно ли е ?

Автор: asahi   
Дата:   27-08-07 16:48

Не е.

Автор: otkata   
Дата:   27-08-07 16:50

Тези дни се прибрах от Гърция. Само си показахме личните карти през прозореца на колата. Не разбрах, че минавахме граница.

Автор: GioX   
Дата:   27-08-07 17:18

10Х

Автор: джъмбо   
Дата:   27-08-07 17:31

аз си имам опис на техниката напечатан на лист
на излизане му слагах печат на митницата за всеки случай.... но скоро не съм излизал

Автор: PolarBear   
Дата:   27-08-07 17:51

Зависи от дестинацията и техниката. Формално би трябвало да се декларира ако се излиза извън ЕС. За Гърция е напълно безсмислено. За Турция обикновено нашите митничари не обръщат внимание. Ако ти сам питаш, те ти отвръщат с въпрос: а техниката професионална ли е? Моят съвет (след над 100 минавания на тази граница) е да се декларира, ако е по-скъпа. Сапунерки - не, независимо от цената. Декларирането не ви коства нищо.

Още една тънкост: ако декларирате веднъж и си пазите декларацията, с нея може да пътувате много пъти...митничари на софийското летище са ме питали дали имам някоя стара декларация, та да не пиша нова. Последният път беше преди 5 седмици.

За снимането в самолета: по принцип е разрешено. Разрешено е и на всички летища в цивилизовани страни. (За Бг има известни съмнения). Изключенията: не може да се снимат местата свързани с проверка на безопасността, т. е. рентгена за багажа, проверките на вещите, които носят пътниците и т. н. Също не се снима и докато самолетът се намира в процедура на излитане или кацане: всъщност и тогава може да се снима, но само със 100% механичен апарат, просто се изключва всичко, което работи с ток освен ръчните часовници...Включване на апарата се разрешава след изгасване на сигнала за коланите след приключване на излитането.

Който се колебае просто трябва да следи инструкциите за безопасност. Там всичко се казва. Или по всяко време да попита някой от кабинния екипаж.

Have a nice flight!

Автор: джъмбо   
Дата:   27-08-07 17:56

дам точно за турция си имах такъв опис... ама все пак не бе малко техника

Автор: holden   
Дата:   27-08-07 18:54

@ PolarBear [smilie24]

Аз съм снимал докато излитаме, но снимките никога не стават хубави защото прозорците обикновено са мръсни и/или се вижда отражение.

В Шатско са много люти на будките за проверка на документите. Фотоапаратите трябва да са прибрани и телефоните на вибриране или изключени. В Британско само се мръщят на фотоапарати, за телефони нищо не казват.

Дата:   27-08-07 21:07

Never say "never".

http://212.36.3.59/site_pics/178/o_1135145405_CRW_3597r140.jpg

Алпите

http://212.36.3.59/site_pics/181/l_1145598704_IMG_9233_filteredr140.jpg

Дунав мост (11000м)

http://212.36.3.59/site_pics/184/o_1165257827_IMG_2952r140-copy.jpg

Вр. Ботев (9000м)

http://212.36.3.59/site_pics/184/o_1143782903_IMG_9228r140.jpg

Карпатите (10000м)

http://212.36.3.59/site_pics/184/o_1098904253_IMG_1107.jpg

От Созопол до нос Емине (10000 м)

Автор: Affe   
Дата:   27-08-07 21:08

Полярен Мечо, [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: djogata   
Дата:   27-08-07 21:23

На пръв поглед снимките не стават, но всъщност това което е лошо е че хистограмата е стеснена заради яркото осветление и кофти прозорците. Един "левълс", даже може и "ауто левълс" във фотошопа и се оправят [beer] [beer]

П.П. На мен са ме отрязвали да снимам единствено на летище Чиампино в Рим, но там ситуацията е по-различна защото летището е с полу-военни полу-граждански цели, и доколкото видях там са хангарите със Италианските правителствени самолети.

Иначе докато ме отрежат успях да направя 4-5 снимки на един кацащ правителствен Еърбъс [smilie18] [smilie18]

Не пробвайте на никое летище да снимате зоната където проверяват за сигурността, че може да си изкарате боя [beer] [beer]

Автор: tchani   
Дата:   27-08-07 22:48

Отначало се притеснявах и си ги декларирах, но като видях, че никой не ми обръща внимание спрях да го правя.
Излизам с КАнон 20д и 50е + два Л обектива.
Миналата година ходих до Вашингтон и до Венеция, а тази до Рим и Барса.

Автор: nsirakov   
Дата:   27-08-07 22:58

До Австрия през Сърбия с автобус когато ПОЖЕЛАХ ИЗРИЧНО да си декларирам стоката и БГ и Сръбския митничар ми казаха - НЕМА СМИСЪЛ и не си мръднаха пръста.. според тях еос 350Д не е профи техника ;)

Автор: neuromancer   
Дата:   27-08-07 23:41

сираков, че според кого 350Д е профи техника? [smilie18]
иначе не е важно дали е профи (то няма как да се провери), а общата стойност

Дата:   28-08-07 08:59

иначе не е важно дали е профи (то няма как да се провери), а общата стойност
.......................................

Важно е това, което се случва наистина. Ако се гледа общата стойност трябва да се декларира всяка сапунерка. Така е по закон.

Дали техниката е професионална - законът не се интересува. Законът се интересува от стойността й. Затова пък много често митничарите се интересуват от класа и предназначението на техниката, със всички условности и уговорки, които могат да се направят. И това е важното, защото ако се гледа цената, длъжен си да декларираш всичко.

Не се знае на какъв митничар ще попаднеш. Вероятността да имаш проблем е почти пренебрежима, но не е нулева. А едно деклариране нищо не струва. Една минута писане. И после си дръжте тази декларация във фоточантата, може и с години...ще върши работа.

Автор: ivannn   
Дата:   28-08-07 11:57

Не се лъжете, декларирайте всичко по-ценно и набиващо се на очи, особено електроника (вкл. фото камери) ако излизате от ЕС. На друга външна граница за съюза не вярвам да е проблем, но нашите митничари чат-пат се правят на стриктни.
На летише Варна митничарят нямаше желание да ми подпечата декларацията с описан лаптоп, защото
"никой нямало да ме провери на връщане". На летище Бургас ме провериха и гледаха и сверяваха даже модела дали е същия като декларирания.

Автор: meri_an   
Дата:   28-08-07 12:49

Ще си умра без декларация,никога и никъде в ЕС и извън него- не са ми искали декларация,изключвам,че трябва да се попълни,апарата през скенера и това е.Минимум на месеца веднъж ми се налага да пътувам.

Автор: neuromancer   
Дата:   28-08-07 18:39

абе винаги като искам да декларирам ми казват - а, ти пък, защо ти е. И после никога не са ми искали декларация. Иначе са ме претърсвали нашите митничари, бях със 5 кила техника, и нищо. Ама апарата си ми е доста очукан де, няма как да мине за нов.
Ама декларирайте за по-сигурно, не боли, 2мин. време, през което иначе ще блееш на летището и без друго.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »