Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Canon 24-70 2.8 II - странен проблем с фокуса
Автор: leo34   
Дата:   01-09-23 07:02

[smilie24]
 Re: Canon 24-70 2.8 II - странен проблем с фокуса
Дата:   01-09-23 07:02

Здравейте! Скоро купих Canon 24-70 2.8 II втора употреба от фотосинтезис. Имам много странен проблем с фокуса. В началото го отдавах на човешка грешка въпреки, че снимам от 10 години.
При 40-50мм фокусно разстояние ми се получава фронт фокус около 5-6см. Това се случва само когато снимам нагласени снимки (хора в цял ръст) в хоризонтален кадър. Снимам с две R6-тици с оригинални преходници на Canon. Обикновено снимам с разпознаване на лице (око), пробвах и на следящ фокус и на единичен, където сам си слагам квадратчето на фокуса. На 24mm и 70mm никакви проблеми. Получих го с UV филтър, който го махнах след първото снимане, реших, че може от него да е. Понеже като снимам група хора затварям малко блендата, четох за focus shifting и пробвах да снимам на 2.8 - същата работа. Ако снимам хора от кръста на горе няма проблем с фокуса. Проблема се появява при определено разстояние от обекта (само като снимам в цял ръст, хоризонтално) и на определено фокусно разстояние (40-50мм).
Ще се свържа с магазина да видим какво ще ми кажат. Между другото следващата седмица ще съм в Румъния, а чух, че там имали читав сервиз за Canon.
Всякакви препоръки са ми добре дошли :)

Публикацията е редактирана (01-09-23 07:04)
Автор: Denss   
Дата:   01-09-23 09:01

Може би е до калибровка тяло-обектив.
Автор: CaptureTheMoment   
Дата:   01-09-23 09:33

Лео, опасявам се, че това ще е била и причината да стигне до "Оказион"-а на Фотосинтезис...
Автор: lamerko   
Дата:   01-09-23 12:53

Не виждам много смисъл - R6 е безогледалка и не страда от болежките на DSLR. Може би има някакъв проблем с преходниците или просто механиката на обектива е заминала тотално и не може да фиксира правилно оптичните групи...
Автор: baron_barbaron   
Дата:   01-09-23 13:01

"пробвах и на следящ фокус и на единичен, където сам си слагам квадратчето на фокуса." ей това ме навежда на мисълта, че проблема не е точно в обектива. Също подозирам, че ако използвате RF (native) обективи, вместо старите с преходници, нещата ще са доста различни. Скоро имахте тема за проблем с комуникацията през преходник. Ясно ми е, че причината най-вероятно е "финикийска" но такива проблеми са очаквани, когато се съчетават две не дотам идентични системи.
Автор: Mogila   
Дата:   01-09-23 13:14

За мен проблемът не е в никакъв случай в преходника. Всички ЕФ обективи работят дори много по-добре с безогледалните тела с преходник, от колкото с ДСЛР.

За мен има проблем с обектива. За съжаление, от опита ми с канон сервизи( в Хамбург), вероятността да ти го оправят не е много голяма.
Най-добре да го върнеш ако можеш или да ползваш гаранцията.

Казваш, че имаш две камери и вероятно два преходника. Значи сигурно си пробвал и с двете?

Публикацията е редактирана (01-09-23 13:16)
Дата:   01-09-23 13:20

baron_barbaron, не ви разбрах какво искате да кажете точно.

""пробвах и на следящ фокус и на единичен, където сам си слагам квадратчето на фокуса." ей това ме навежда на мисълта, че проблема не е точно в обектива."
Описал съм три различни начина по които съм фокусирал. Не разбирам как това ви навежда на мисълта, че проблема не е в обектива. Между другото не съм конкретизирал дали в обектива е проблема или на друго място. Точно това се опитвам да разбера.

Ако всичко е наред не мисля, че ще има значение за фокуса дали ползвам обективи с преходник или RF(native). Разбира се nativ обектива ще е една идея по-добре във всяко отношение, но не виждам връзка с темата тук.

Да, имах тема за контактте и след почистване се оправиха нещата.

Ясно ви е че проблема най-вероятно е "финикийска", аз също на това се надявам :)
Дата:   01-09-23 13:23

Mogila, пробвах с 2xR6 и едно RP, които са си с преходници. И на трите тела е така. Понякога фокуса е по-не на място, друг път е "почти" на място, но някак си не е съвсем ок. Имам и тамрон 24-70 G2, 16-35 4.00, 4-5 твърди обектива и с тях не съм имал проблеми.
Дата:   01-09-23 13:32

Сиреч, отклонението не е консистентно така ли ? Ако е така, съм съгласен, че може да заради обектива. Под "финикийски" имах предвид финансов. Но при всички положения, преходника, не само в този случай а попринцип е (съжалявам че на акглийски, но те имат добър израз) "Possible failure point"

Публикацията е редактирана (01-09-23 13:36)
Дата:   01-09-23 13:40

Аз също не мога да разбера с точност. От една и съща позиция като снимам фокуса е в една и съща равнина (консистентен). Пример: при първи опит с първото тяло съм снимал 15 кадъра от 5м. разстояние и фрон фокуса бил по-осезаем (консистентен), при втори опит със другото тяло съм снимал 15 кадъра, но от разстояние 6м. и фронт фокуса е по неосъзаем, но пак консистентен. Странна магия е това ????
По-късно мога да кача примерни снимки.
Дата:   01-09-23 13:46

Е щом си пробвал с три тела и все го има проблемът, значи всичко е ясно.

Въпросът е, че ако пратиш обектива на ремонт, не се знае дали те ще намерят проблем в него. Така беше и в моят случай като си носих 24-70 ф4 за проблеми с фокуса. И уж го калибрираха и незнам какво си и накрая същата работа...
Дата:   01-09-23 13:58

Една хипотеза, без изобщо да имам претенции че съм прав е: Обектива има хлабина в каналите които са и водачи за фокусиращият елемент ( подвижната група от лещи вътре). Ако е такъв проблем, отклонението няма да е особено консистентно. Друга хипотеза: Алгоритъма за фокусиране си има куп параметри част от които със сигурност е функция от време, скорост на движение и корекция/условно разстояние... Според стратегията в алгоритмите по принцип дори и в автомобилите, когато някой от параметрите е извън очакваните граници, и това не би довело до повреда, той се замества от някаква предварително зададена стойност. По-старите обективи имат по-тежки компоненти, респективно по-голяма инерция и по-малка точност... Което може да доведе до сходна ситуация. Ето защо лично аз смятам, че преходниците са "таралеж в гащите", псросто защото те позволяват, да се стига доста по-лесно да подобни ситуации. И отново казвам, не твърдя че конкретния случай попада в някоя от тези хипотези, но е напълно възможно ;)
Дата:   01-09-23 15:02

Сега направих още един пореден опит. Вчера забелязах едно странно нещо, но не бях сигурен в себе си. Сега го потвърдих.
Правя хоризонтална снимка, обръщам апарата вертикално - щтрак и вертикалната снимка е една идея по-остра от хоризонталната. Може би нещо оптическо не е ок по лещите... центровка?

Публикацията е редактирана (01-09-23 15:24)
Дата:   01-09-23 16:15

Публикацията е редактирана (13-10-23 10:31)
Дата:   01-09-23 21:05

Аз бих направил подобен тест, с ролетка, метър или каквото и да е което има прилично остри детайли.

https://i.ibb.co/Tk91rnm/Untitled.png

Дата:   02-09-23 14:02

Разпечатах си на А4 някакъв тест за фокусиране. Пробвах от различни разстояния. И хоризонтални и вертикални. Обаче този път фокусирах само в центъра на кадъра. Всички снимки са ОК. Пробвах да изместя фокуса настрани от кадъра и точно нагоре о центъра в хоризонтално положение като е апарата изображението леко омеква. Вече си мисля, че проблема не е механичен, не е автофокуса, а просто е до бройка на обектива може би или е до "микро" центровка на лещите, ако изобщо има такова нещо [smilie8] . Нормално е по принцип в средата да е по-остър. До сега снимах само с твърди обективи и то качествени и може би очаквах прекалено много от този zoom. Не знам и аз вече [smilie5]
Дата:   02-09-23 14:46

А аз си мисля, че просто се вманиачаваш повече от нужното :) Просто приеми, че с огледало, без огледало винаги ще има някакви моменти в които фокуса няма да е там където искаш (нали е Фокус, все пак е близък с Магия [smilie5] [smilie6] ) Просто няма идеални камери, а и колкото и да са безпроблемни преходниците, няма да е съвсем като да е native RF обектив.

[beer]
Дата:   02-09-23 22:18

baron_barbaron като точност на фокуса са като нейтив рф.
Дата:   02-09-23 22:30

Mogila Може би е така, не мога да твърдя нищо.Ремонтирал съм няколко обектива на E-mount, няколко EF-mount освен F-mount. И няколко камери на F-mount и EF-mount. Но не съм използвал канонска система. Аз съм никон-бой и то от кифлите дето си ходим с огледалцата [smilie5] [smilie6] Така, че нямам претенции да съм прав, това са мои теоритични размишления основани на това каво се случва в обектива по време на работа.

[beer]
Дата:   03-09-23 03:31

При моите ЕФ и нейтив РФ обективи няма предимство на нейтив в точността на фокуса.

Този обектив 24-70 2.8 II си го бях купил и аз преди време и го продадох, защото нещо не ми харесваше как фокусира и остротата на изображението. Тогава си мислех, че може би заради камерата ми е така. Но просто явно толкова си може.

Това обаче не може да се обобщи за зуум обективите като цяло. Един 70-200 2.8 IS II е доказателство, че зуум може да бъде безкомпромисен.
Дата:   03-09-23 08:54

Mogila Може наистина да се касае до конкретен модел, а защо не и до бройка... Преди години, преди да придобия увереност да бърникам в обективи си бях купил един тамрон, за който навсякъде пишеше, че е чуден. Аз на 15-тата минута бях сигурен, че отива в базара. И още на същия ден го пуснах за продаване, та въпросния тамрон беше много зле, каквото и да правех нямаше острота, на никоя бленда. Докато го продам, поекспериментирах, на дневна светлина, на изкуствена, на дълго, на широко, на всякакви бленди все мек... В последствие от разни теми и разговори, достигнах до извода, че и там е до бройка. Това зароди и някаква резервираност към тамрон, сега вече не смятам че са лоши, но пък си имам док станция на сигма и няколко от арт праймовете + един "птичарски зум" и някак ми паснаха.

Така, че може и да си напълно прав, просто толкова да си може. И да съгласен съм, че това не е извадка за всички зумове.

От тези в които съм ровил пък, забелязвам че канонските с времето до някъде подобряват изработката си. При никонските някак повече качеството на изработка е съпоставимо и с цената им ( не че и те нямат издънки де ). Сонитата са ми най-голямото разочарование, последното сони което ремонтирах, отвън джиджано, готино, написали "цайс" от вътре много гадна и евтина пластмаса [smilie23] [smilie23] [smilie23], а не е от ефтинджосите.

Лео извиняфай, отклоних се от темата ти :)
EDIT : Човека който купи тамрона знаеше защо го продавам :)

Публикацията е редактирана (03-09-23 09:02)
Дата:   03-09-23 09:08

Следя всичко с интерес [smilie24]

Вчера имах едно снимане мебду другото. Вече понеже съм по-ориентиран какво и как да гледам на конкретния обектив. Категорично не мисля, че има нещо по механиката. По-скоро при снимане в хоризонтално положение на 40-50мм фокусно разстояние в цял ръст изображението в центъра на кадъра (на практика там са ръцете на хората) а по-нагоре където са лицата е малко по-меко. Вертикално снимано няма проблем, но в този случай на практика ползвам страничната част на лещите. Много ме съмняма, че е от самите лещи. До сега не ми се е налагало да пращам нещо за ремонт, та в случая не знам дали има смисъл. Ако е отварян примерно дали може да не е сглобен както трябва оптически, или е до бройка... Иначе на другите дължини никакъв проблем. Остър е още от 2.8, даже като острота страшно много се доближава до твърдите ми обективи, които са от арт серията на сигма.
Дата:   03-09-23 09:16

Добре де, кога си го купил? Имаш ли гаранция? Така или иначе като не си доволен от обектива трябва да предприемеш нещо.
Дата:   03-09-23 09:27

Дадоха ми 1 месец гаранция. Остават няколко дена. В четвъртък звънях във фотосинтезис (оказион), искаха да им пратя документите по вайбър. Пратих ги. На следващия ден (петък) от 10:00 до 18:00 съм звънял 4-5 пъти и никой не ми вдигна. Обаждах се в магазина им, от там ми казаха, че може би били много заети в момента. Казаха ми да звъня пак. Проблема е, че следващата седмица не съм тук. Ще бъда в Букурещ. Разбрах, че там имат добър сервиз на Canon. Мисля да взема обектива с мен и да им го покажа, ако могат да помогнат с нещо евентуално, ако му има нещо разбира се или просто не ми допада като характер [smilie5]

Публикацията е редактирана (03-09-23 09:36)
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.