Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Повреден файл
Автор: t.marev   
Дата:   28-05-23 22:58

Искам да помоля за помощ, тези които са на "ти" с компютрите.
Преди време, по моя глупост форматирах С - то на компютъра и естествено загубих сума неща.....Опитах разни програми и успях да възстановя по-голямата част от файловете. Преглътнах загубите... щото нямах друг изход. Има обаче един файл, който не може да се отвори и не може да се "ремонтира" или поне аз не мога. Файлът е Уърдски DOCX. Имаше и други повредени, които успях да пооправя и да ги прочета. Този обаче не ще и не ще! Опитах всички съвети - преименуване на файла, конвертиране в друг формат, архивиране и други такива чалъми. Пробвах с всички програми /безплатни/ които се въртят в нета, но резултатът е никакъв. Само една от тях ми каза, /след като ми показа три страници с ченгелчета/ че с безплатната версия няма да стане. Бих платил разбира се, но нито знам как става, нито съм сигурен в резултата, нито помня програмата.Въпросния файл не е кой знае какво, но ми е важен, защото е чужд.
Ясно че този файл е повреден, ама все си мисля че текста може да се прочете,дори и буква по буква...все пак е обикновен уърдски файл - без диаграми, картинки, таблици....такива файлове сигурно се правят с милиони на ден, и поне 10 процента се повреждат по невнимание. Може би има система да се извлича информация от такива повредени файлове, просто аз не зная как. Ако има някой, който може да ми помогне или има платена версия на някоя подобна програма, ще съм му много благодарен. Мога да изпратя файла на лични и да оправим нещата. Естествено ще си платя за услугата или ще почерпя.

Отговори на това съобщение
 Re: Повреден файл
Автор: vrobler   
Дата:   28-05-23 23:15

[smilie5] Колко пъти те пита искащ ли и уверен ли си че искаш формат?

Автор: asahi   
Дата:   29-05-23 08:32

Oпитай това

Ако не станалото-станало. Пий една студена вода или довечера студена бира. За следващия път разделяй системния дял и този с данните. След това пренасочваш My Documents, Downloads и My Desktop към D:\. И редовни бекъпи на данните.

Публикацията е редактирана (29-05-23 08:34)

Автор: CDman   
Дата:   29-05-23 08:56

DOСX файла съвсем не е само текст. По-подорбно е описано тук:

https://docs.fileformat.com/bg/word-processing/docx/

Иначе казано ако намериш текст ще е много фрагментиран (разчленен).

Виж в някой по-стар твой архив дали ще намериш копие, което да ползваш.

Успех [smilie24]

п.п. Интересно как системата ти е позволила да форматираш системен дял. Обикновено е много трудно да я излъжеш, но щом си успял, явно е възможно.

Автор: wlad   
Дата:   29-05-23 09:40

Итема-пг в БИЦ-ИЗОТ възстановяват с добра успеваемост, но е далеч, далеч от бюджетно решение.

Дата:   29-05-23 13:12

Ами всъщност не съм форматирал диска, а накарах компютъра да възстанови системата. Правил съм го и друг път, но тогава възстановяваше до определена точка и нямаше проблеми. Само че "възстанови компютъра" и "възстанови системата" са две различни задачи. В бързината не обърнах внимание, на това, като мислех че "възстанови системата" ще опресни и поправи Уиндоса, който беше понатрупал грешки. Всъщност тази задача е форматирала С-то и е инсталирала Уиндоса в първоначалния му вид, . Всичко останало - програми, файлове и т.н.т. липсваха. Осъзнах каква глупост съм направил и намерих програма с чиято помощ възстанових по-голямата част от файловете.Някои не се възстановиха, най-вероятно, защото новата инсталация на Уиндоса, ги е "затиснала".
Станалото станало, пих студена вода, пих и студена бира, и се примирих със загубите.
Опитах всички описани в нета начини за поправка на файлове, успях да поправя още десетина документа, но този не ще! За съжаление никъде другаде на компютъра ми няма следа от него, понеже е чужд. Може би е повреден повече и се нуждае от основен ремонт. Мислех се че някой може да го разпарчоса на части и да измъкне това, онова от него, но не съм попаднал на такъв човек.

Автор: b0bb0   
Дата:   29-05-23 21:29

Пробвах с doc и docx да ги провлача в ноутпад. Учудващо, някои стари doc-ове се четяха чат-пат, но повечето показваха "йероглифи". Не пречи да пробваш и да поиграеш.

Автор: cherryjam   
Дата:   01-06-23 10:58

Пробвай това https://recuva.en.softonic.com/

Автор: Драгончик   
Дата:   01-06-23 12:12

Защо не шернеш файла тук да опитаме и ние :) Даден софтуер може при едни да работи, при други не.

Дата:   01-06-23 12:30

Ще опитам......
Нещо не се получава.Мога да го пратя на имейл, ако някой иска или на ЛС.

Автор: virosh   
Дата:   02-06-23 15:36

Много е вероятно това което имаш възстановено да е само част от файла който си имал. Това най-вероятно е и причината да не можеш да го отовриш с нищо и нищо да не помага за пълното му възстановяване.
Някой вече го е написал по-горе, но DOCX формата не е само чист текст а съдържа информация за шрифтовете, форматирането и още един куп други неща. Ако част от тези метаданни липсват е напълно нормално да не можеш да го отвориш и прочетеш с нищо. Програмата просто не знае какво да прави при положение че липсват данните които и казват как да разчете файла.

Имал съм подобен проблем, за щастие само с чисти текстови файлове, които след като успях да възстановя се оказа че някои са на части, които после трябваше да си сглобя за да получа оригиналният файл.

Дата:   03-06-23 13:22

Всичко това, което казваш най-вероятно е така. За съжаление не ми остава друг вариант да опитам да прочета по някакъв начин, дори и на части файла.Той също съдържа само текст, а защо е DOCX -защото е писан на Офис 10.Ако кажеш как си го прочел на части, мога да опитам и аз или ако е сложно, мога да ти пратя файла да се пробваш.

Автор: CDman   
Дата:   03-06-23 14:35

Сигурно имаш в предвид Офис 2010. [smilie3]

Апропо - сигурен ли си, че файла не е повреден от някой заселил се в него криптак ?[smilie11]

Криптак - крипто вирус. [smilie24]

Автор: virosh   
Дата:   04-06-23 15:24

@t.marev изрично написах че съм работил само с текстови файлове - TXT.
DOCX не е текстов файл а е документен формат на M$ и е кодиран по протокол на M$ за да не може да бъде разчетен от други програми (които нямат лиценз за да четат даденият формат).

Както написах по-горе - при теб е много вероятно да липсват критични части от файла и това да е причината да не можеш да го отвориш с нищо. Също така не можеш да отвориш DOCX файл с Notepad и да очакваш че ще успееш да прочетеш нещо от съдържанието на файла - ще прочетеш само кодираната част, която ако не знаеш как да разкодираш...

Дата:   05-06-23 02:22

Да, да, прочетох но мислех че и моят е текстови, доколкото съдържа само текст....
Да, най-вероятно липсват критични части от файра и в това е целия проблем. Въпросът е как да се разбере кои са и евентуално да се добавят, ако е възможно.

Автор: Драгончик   
Дата:   05-06-23 13:05

Ето. Може пък да помогнем - stanimirov.d@mail.bg

Дата:   09-06-23 13:35

Благодаря! Чак сега влизам.....Веднага пращам.Винаги се намират хора готови да помогнат Още веднъж, благодаря!

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »