Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 ...колко даваме?
Автор: bogdanov   
Дата:   07-11-20 19:47

Здравейте, колеги. Въпреки горчивия ми опит с темите тук, ми се иска да вярвам, че сред нас има хора, които се интересуват от фотография и нейното развитие в посока изкуство. Разглеждайки снимките в „албум“ стигам до идеята, че света на фотографията сякаш бързо изчерпва своето разнообразие. Често сюжетите се повтарят с монотонен ритъм, а в кадрите се набляга на техническото изпълнение. Всички знаем, че фотографията може да бъде много неща...спомен, документ, да прилича на живопис, на графика, че и на скулптура...но може ли да бъде самостоятелна медия? Може ли да бъде изразно средство за създаване на съвременно изкуство ? Достойна и различна от установените тенденции в жанра художествена фотография в България? Възможно ли е да бъркаме, когато се даваме курбан, имитирайки тези преди нас? Ние ли ще се окажем единственото поколение, което вместо да създава-повтаря? Минало ли ще оставим на онези след нас? Ето за тези неща искам да поговорим в темата! Всяка позиция е ценна и необходима. [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: ...колко даваме?
Автор: asahi   
Дата:   07-11-20 20:44

Има творци, има занаятчии, има и щракачи. За два дена творец не се става, знаеш, но може да нащракаш няколко гигабайта.

Автор: idivanov   
Дата:   07-11-20 20:50

Живеем във високотехнологични времена и е нормално да се обръща повече внимание на техническото изпълнение на фотографиите. Това в никой случай не идва да каже, че съвременната фотография е изцяло подвластна на техницизма, за сметка на художественото пресъздаване на действителността. Аз обаче наблюдавам напоследък доста небрежно отношение на някои автори тук към собствените си творби - зле композирани кадри, криви хоризонти, използване на странни ракурси, недоекспонирани или преекспонирани кадри и др. подобни... А каква оценка ще ни дадат онези след нас?!?...[shtrak]

Автор: milen   
Дата:   07-11-20 21:05

Да.

Автор: plynii   
Дата:   07-11-20 21:26

Липса на оригиналност.
Всички са снимали клишета по едно или друго време. Снимат ги, може би за да се учат.
Другият вариант е кича - стремежа да се харесаш на популярния масов художествен вкус.

Автор: serjy   
Дата:   07-11-20 21:31

Хубаво е,че техниката вече е на такова ниво, че по-нагоре от това, реално няма да допринесе нищо към визията на снимките, и докато сега сме склонни да гласуваме за технически добри кадри, занапред това няма да носи печалба, демек, хубавата фотография тепърва предстои.

Автор: hansto   
Дата:   07-11-20 21:49

"Всичко ново е добре забравено старо"

Дата:   07-11-20 21:57

idivanov, приветствам напълно осторожността ви! Въпреки многобройните уъркшопи, курсове за начинаещи, средно напреднали и професионалисти... Потенциалът се разгръща в далеч по-специфична обстановка. Желанието за промяна не обслужва ретроутопии–то създава собствена култура, със собствени правила! Какво като се идентифицираме със стари фотографски процеси или стилове? Плачем, че не сме се родили тогава?
Добре забеляза, че липсва основата.
- зле композирани кадри, криви хоризонти, използване на странни ракурси, недоекспонирани или преекспонирани кадри и др. подобни...

asahi, от всичко има,да! И можеш да нащракаш наистина толкова, че сам себе си да изненадаш!Всеки ден в това пространство ще се публикуват огромен брой кадри.До края на тази година ще бъдат повече от 3 милиарда. Съвременните автори, използващи тази медия, ще трябва да бъдат внимателни! Тук няма да помогнат титлите заслужил или народен артист, да не говорим за фотограф-художниците, които по нашите земи събуждат само усмивки от съжаление.
plynii, казваш го с примирение, сякаш си се примирил с това! А как невярвам, че точно ти...

serjy, идеалист носталгичен сте вие! :) Как ми се ще да повярвам на думите ви!Но според мен тепърва предстоят сериозни промени именно в техническата част на фотографията. Онази другата... няма да се промени!Стремежът КЪМ промяна, стремежът към нещо ново,към нещо повече ще си остане завинаги![beer]

Дата:   07-11-20 22:08

hansto. прощавай, но това е прекрасно оправдание да преповтаряме едни и същи грешки! Не е само тази поговорка виновна за ограниченото ни възприятие. Има и още: 'Преклонена главица ятаган не я сече", " Учи, за да не работиш", " Мълчанието е злато" и други, за жалост много други!

Автор: nyamago   
Дата:   08-11-20 01:18

asahi написа:

> Има творци, има занаятчии, има и щракачи.

И за всеки има място под слънцето. Освен дето не е 100% 'чистокръвен' само в една от тези категории, всеки носи по малко (или повече) от другите две.

Нещо като пространствен вектор, определен със синуси и косинуси спрямо тези три оси... (Ето, че създадох на бърза ръка 'научен' модел за дефиниране на фотографите [smilie6] [smilie18] )

Аз, например, се имам за щракач (и се гордея с това), но имам и една малка доза занаятчийство, резултатите от което не споделям, защото е по служба. И отгоре на това ми се ще да вярвам, че имам и някакво зрънце от творец - достатъчно малко, че сам да не мога да го видя без очила (камо ли публиката)... И всеки от вас е някъде в това пространство, но под различен ъгъл спрямо координатните оси.

[beer]

Автор: hotsnail   
Дата:   08-11-20 02:39

Само недейте да дирите уникалност във времето, техниката, културата или географията.

Винаги е имало тия категории хора, дето асахи определи. Има любители художници. Има и такива дето рисуват за някой лев. Има и такива, дето остават за вековете след тях. Същото е с фотографията, но е много по-лесно да щракаш за собствено удоволствие.

Автор: swqaz   
Дата:   08-11-20 09:51

Вече на никой не можеш да обясниш, че същината е в идеята, а не в разнообразните й интерпретации.
Моите наблюдения. Появява се нова идея, която видимо има успех, и огромна маса се хващаме за нея, развиваме я, и я интерпретираме до втръсване. Питаш някой вдъхновен, защо така, защо? Отговорът е, че новото изпълнение е различно, по-добро, и с някакви добавки, които явно не са дошли на акъла на източника :))) Един вид, родена е нова, по-добра идея [smilie3]

Вдъхновените някак си се правим, че не схващаме разликите между идея и интерпретация на идея, и колкото титанична е разликата между двете.

А и глад, брат! Ти ебем морала и идеологиите. Трябва да се яде и блести. Всяка реклама ти го казва..."защото го заслужавате"

Автор: disorder   
Дата:   08-11-20 13:17

Богданов, задаваш въпрос през който отдавна си преминал.
Кажи сега на всички, за онези кадри от едно време, в които нелепо се опитваше, точно ти, да копираш идеи и после некадърно да ги прилагаш все едно си рязал от списание и си лепил на блокчето за оцветяване?
Малко ми е странно как имаш смелост да попиташ всички все едно си ни лук ял, ни лук мирисал...
Все едно тепърва отриваш и осъзнаваш екзистенциализма във своето си време?
Раздвоен съм. Чудя се дали да ти се присмивам или да те съжаля...

Автор: asahi   
Дата:   08-11-20 14:14

Откога да попиташ нещо е грях?

Автор: nislon   
Дата:   08-11-20 14:24

Сетих се за филма "Знам, какво направи миналото лято" и продължението: "Пак знам, какво направи миналото лято".

Автор: bayivobg70   
Дата:   08-11-20 16:48

Автор: disorder
Дата: 08-11-20 13:17

Богданов, задаваш въпрос през който отдавна си преминал.
Кажи сега на всички, за онези кадри от едно време, в които нелепо се опитваше, точно ти, да копираш идеи и после некадърно да ги прилагаш все едно си рязал от списание и си лепил на блокчето за оцветяване?
Малко ми е странно как имаш смелост да попиташ всички все едно си ни лук ял, ни лук мирисал...
Все едно тепърва отриваш и осъзнаваш екзистенциализма във своето си време?
Раздвоен съм. Чудя се дали да ти се присмивам или да те съжаля...

[smilie11] [smilie23]

Дата:   08-11-20 17:04

disorder... Ооо да, бяха интересни времена. :) Когато за пръв път някой каза, че кадърът ми е изгорял, се зачудих как е възможно като има толкова бяло в него :) С колажите експериментирах безотговорно също. Въпреки, че съм обработвал още на макинтош :)Вярвам ти, че е било наивно начало. Но по онова време имаше респект и уважавахме хората, които искаха да помогнат със съвет или насока. За подражанието не съм съгласен. Не ми липсваха идеи. Липсваха ми технически познания. С годините се понатрупаха, в началото от тук, после от практиката, след това от учители в академията, литература и така... Сега чета изключително интересни неща, свързани с фотографията и нейната функция в изкутвото. С възхита разбирам, че през 90те години в България тя се използва не за да документира изкуството, а като самостоятелно средство за създаването му. Имам щастието да призная, че все още уча, вероятно ще продължа така до края. Но няма нужда да се притесняваш, твоят хляб не ми допада съвсем. Чудно ми е как би реагирала публиката тук на някой от по-радикалните български автори. [smile]
Виждам, че трудно понасяш раздвоението си. За жалост не мога да ти кажа как да постъпиш. :) Не съм много за съжаление :). Ако решиш да ми се присмиваш ще е по-достойно да е на живо пред мен! :) Но защо изгубихме толкова време за мен? Покажи ти какво снимаш, какво мислиш по темата! Това ми е по-интересно!

Дата:   09-11-20 22:45

Явно няма какво повече да кажеш. Нищо де. Много исках да разбера дали сред нас има хора които използват фотографията, като средство за създаване на изкуство. Дали това съществува като концепция в нас? Не става въпрос за "художествена фотография", дето излиза от ФОТОГРАФ-ХУДОЖНИЦИТЕ. :) Питам има ли усилия в посока непреходност? Има ли смисъл в това усилие според вас?

Автор: mihalo   
Дата:   10-11-20 02:22

Автор: disorder
Коментарът Ви е твърде тесногръд! bogdanov, който и да е той, все още задава въпроси... /и към себе си/... а Вие изглежда да сте се спрял някъде в миналото да се учудвате!? Надявам се само така да изглежда, хъм!

редакция: хакуна матата [smile]

Публикацията е редактирана (10-11-20 02:32)

Автор: Djoro   
Дата:   10-11-20 20:37

Споделям една мисъл:
,,Изкуството няма право на съществуване, ако се ограничава само да възпроизвежда действителността, дублирайки я безсмислено. Неговата мисия е да създаде един въображаем хоризонт."
/Хосе Ортега и Гасет /

Автор: rostoshev   
Дата:   10-11-20 23:44

Драги ми Богданов, даваме толкова, колкото имаме... Който човърка, той мисли и търси. И ако е решено - намира. [beer]

Автор: Ctudio5   
Дата:   11-11-20 17:40

Човек като има идеи си ги следва и не пита по форуми: как, защо, дали... Няма нужда дори от чужди мнения.

Дата:   11-11-20 19:40

rostoshev, а от къде идва идеята да поискме? Допускам, че онези които намират, първо са решили да потърсят. Представям си, че ако не намерят на едно място, започват да търсят на друго ... Любопитно ми е всички ли се откриха там където са в момента, че спряха да търсят и смирено споделят каквото-такова? [beer]

Дата:   11-11-20 19:44

Djoro, Ман Рей го е казал по-фотографски "Аз не фотографирам натурата, аз фотографирам своето въображение"[shtrak]

Дата:   11-11-20 19:59

Ctudio5, всеки има нужда от приятели, от съмишленици. Разбирам и вашата позиция! Успех!

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »