Автор: селянина
Дата: 26-05-19 12:34
Здравейте!
Благодаря за отзивчивостта! Почти веднага човек от форума ми писа лично съобщение и ме попита къде да ми изпрати монопод. Днес му отговорих с малко закъснение, защото ползвам асистент да пиша.
Не очаквах, че някой ще се заинтересува от проблема ми след това, което ми се случи. Когато напълно загубих зрението си преди около две години започна ходенето по институциите - ТЕЛК, Социално подпомагане, НОИ и др. подобни. Много странно при регистрацията ми като човек с увреждания в служба Социално подпомагане първо ме накараха сам да си попълня документите, а аз не виждам и им предоставям медицински документ за това. Второ много интересно ми зададоха въпрос, какво да ми дадат от службата като лице с увреждания: инвалиден стол, декопитален матрак, ортопедични обувки, проходилка, тоалетен стол, но не и бял бастун и тъмни очила. Аз им напомням, че съм сляп и тези неща, които ми предлагат не могат да ми бъдат от полза, а само ми трябва бял бастун и евентуално тъмни очила. Моето очудване беше, че настояваха да ми дадат всички тези неща, които не ми трябват напълно безплатно за мен, но не и бастун и очила. С малкото останали в мен гордост и достойнство просто се обърнах и си тръгнах от там.
Регистрирах се и в Съюза на слепите от там също казаха, че ми се полагат помощни средства, малко по адекватни: говорещ кантар, говорещ апарат за мерене на кръвно налягане и говорещ часовник, но не и бял бастун и тъмни очила. Както предполагате нищо от тези неща втора година не съм получил.
Та чудя се аз нормално ли е системата да е такава!!!
Няма да ви разказвам за ситуациите в НОИ и другите подобни служби...
Ползвах монопод, защото ми е по удобен заради дължината, здравината и лекотата, иначе имам вече бял бастун, който ми е подарък от приятел.
Благодаря за разбирането, Косьо!
|
|